Dobrý den, jsem vlastníkem bytu a zvažuju pronájem nevyužitého pokoje. Můj jediný dosavadní příjem je ze zaměstnání. Chtěl bych se zeptat na energie a danění. Dočetl jsem se, že energie můžu vyřešit buď jako součást platby nájmu nebo energie každý rok vyúčtovat. V prvním případě energií "paušálem" bych měl platit daň z celkové sumy nájmu. Dejme tomu, že by to bylo celkově 7000 Kč/měs. včetně energií. Takže bych si mohl ze 7000 odečíst daňový paušál 30% a danit 15% z 4900 Kč za každý měsíc pronájmu. Kdybych energie napsal osobitně a ve smlouvě by bylo uvedeno například, že 5000 Kč je nájem a 2000 Kč jsou energie. Tak bych podle toho, co jsem se dočetl, musel každý rok nájemci energie vyúčtovat, ale daň by se platila jen z 5000 Kč, ze kterých bych ještě mohl odečíst daňový paušál 30%. Takže by to vycházelo výhodněji a základ daně by byl jen 3500 Kč měsíčně. Jelikož bychom bydleli v bytě 2, neumím si moc představit rozúčtování energií. V tom případě mi zůstává jen první možnost, a to mít energie jako součást nájmu. Je to tak správně nebo je i jiné řešení? Předem děkuji za odpověď.
Nejlepší řešení vidím jako součást nájmu s nějakou rezervou. Proč zvlášť? Když se zvednou energie, zvednete nájem. Dejte to do smlouvy. Stejně máte jedny hodiny a společné vodoměry. Jak dokážete, kdo protočil více vody? Bajvočko?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.