Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spolubydlení - energie a daně

Od: kiddynamite odpovědí: 2 změna:
Dobrý den,
jsem vlastníkem bytu a zvažuju pronájem nevyužitého pokoje. Můj jediný dosavadní příjem je ze zaměstnání.
Chtěl bych se zeptat na energie a danění. Dočetl jsem se, že energie můžu vyřešit buď jako součást platby nájmu nebo energie každý rok vyúčtovat.
V prvním případě energií "paušálem" bych měl platit daň z celkové sumy nájmu. Dejme tomu, že by to bylo celkově 7000 Kč/měs. včetně energií. Takže bych si mohl ze 7000 odečíst daňový paušál 30% a danit 15% z 4900 Kč za každý měsíc pronájmu.
Kdybych energie napsal osobitně a ve smlouvě by bylo uvedeno například, že 5000 Kč je nájem a 2000 Kč jsou energie. Tak bych podle toho, co jsem se dočetl, musel každý rok nájemci energie vyúčtovat, ale daň by se platila jen z 5000 Kč, ze kterých bych ještě mohl odečíst daňový paušál 30%.
Takže by to vycházelo výhodněji a základ daně by byl jen 3500 Kč měsíčně.
Jelikož bychom bydleli v bytě 2, neumím si moc představit rozúčtování energií.
V tom případě mi zůstává jen první možnost, a to mít energie jako součást nájmu.
Je to tak správně nebo je i jiné řešení?
Předem děkuji za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Energie můžete také stanovit procentuelně. Za vyúčtování byste tak získal 2 520 za rok.

kaaarl
hodnocení

0x

Nejlepší řešení vidím jako součást nájmu s nějakou rezervou. Proč zvlášť? Když se zvednou energie, zvednete nájem. Dejte to do smlouvy. Stejně máte jedny hodiny a společné vodoměry. Jak dokážete, kdo protočil více vody? Bajvočko?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]