Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkušební doba - otázky

Od: angelic odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, nikdy jsem nepracoval a chtěl bych se zeptat na pár otázek ohledně zkušební doby.

1. Pokud budu chtít dát výpověď ve zkušební době, prý to musí být učiněno písemným prohlášením. Dá se toto prohlášení poslat po emailu? Co když si ho zaměstnavatel nepřečte, nebo si ho přečte až mi skončí zkušební doba? To už je jeho problém ne? (je řeč o emailu, ne o poště, kde je na to 10 dní, v případě emailu to nevím) Taky si se chci zeptat, jestli na to prohlášení je nějaký speciální formulář nebo nějaká šablona, jak to napsat, nebo si tam prostě můžu napsat co já budu chtít? Prostě že jen napíšu, že končím? Musí tam být nějaký můj podpis? Pokud to budu posílat po emailu, stačí, abych se podepsal jenom v nějakém malování na PC, nebo v PDF a nebo to musí být nějaký elektronický podpis?

2. Může v písemném prohlášení být napsané, v jaký den chci skončit, nebo mě vyhodí hned jak to pošlu? Popřípadě mám zaměstnavateli dát vědět dopředu, nebo to poslat až na poslední chvíli i kdyby to byl předposlední den zkušební doby?

V mém okolí nikdo na tyhle otázky odpovědi nezná a já se takhle debilně ptát v práci nechci, to mě vyrazí hned. Na internetu jsem si o tom četl, ale nepochopil jsem to, nerozumím odborným textům, snad mi to tu někdo vysvětlí lidsky.

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ahoj,

(1) Písemným oznámením je spíše myšleno, že ten napsaný papír předáš nadřízenému nebo HR oddělení. Případně ho pošleš poštou doporučeně s dodejkou, abys měl důkaz, že ho někdo z firmy přijal. E-mailem bych ho nedoporučovala posílat. Jak ho napsat? Jsou na to vzory na internetu (do Google zadáš "zrušení pracovního poměru ve zkušební době vzor"), v podstatě stačí napsat tvoje identifikační údaje, firmy identifikační údaje (oboje najdeš v tvé pracovní smlouvě), obecnou větu, co vykonáváš ve firmě za pozici a větu: "V souladu s § 66 zákoníku práce ruším pracovní poměr ve zkušební době s tím, že pracovní poměr končí k datu XY" Na konci tvůj podpis. A to je všechno.

(2) Napíšeš tam, kdy končíš. Je to lepší. Oni tě nevyhazují, ty končíš pracovní poměr ve zkušební době. Dopředu dávat vědět nemusíš. Můžeš to udělat klidně i ten poslední den zkušební doby.

kdosi
hodnocení

2x

Pracovní poměr během zkušební doby může zrušit jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec prakticky kdykoli, ze dne na den.

("výpověď" a "dohoda" jsou jiné postupy s jinými pravidly).

čili ke 2) když ty oznámíš zaměstnavateli, že rušíš pracovní poměr ve zkušební době k nějakému datu, tak ten pracovní poměr nejpozději k tomu datu bude zrušený. (A po tom datu už tam nepracuješ a nechodíš tam. Běžně se to dělá ke "dnešnímu dni", nebo k "zítřku", bez ohledu na to, kolik zkušební doby ještě zbývá.)

Ale nezávisle na tom může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr s tebou k libovolnému datu (v té zkušební lhůtě). A ty tam po tom datu už nepracuješ a nechodíš tam. (Zase se to běžně dělá "ke dnešku" - čili ti řekne "zítra už nechoďte" a dá ti to písemně.) (Ale samozřejmě to může být i k pozdějšímu datu, třeba v duchu "až dokopete tenhle příkop, tak už vás nepotřebujeme", kde ovšem pochopitelně hrozí, že kopáči řeknou "na to kašleme, končíme dneškem, zítra nepřijdeme". Nebo řeknou ok, každá koruna dobrá a příkop dokopou)

Pokud poměr zruší jen jeden, je to jasné, pokud ho zruší oba, tak se zruší k tomu datu, které nastane dřív.

A pochopitelně se proplácí jen to odpracované, čili měsíční mzda se rozpočte na dny, nebo hodiny.

A nejlepší je to napsat na papír (nebo vytisknout) dvakrát, jedno předat někomu od zaměstnavatele (mistrovi, sekretářce, HR, podatelně, majiteli, nebo koho tam zrovna na to má) a u druhého si nechat potvrdit, žes to předal. Je to jen pár řádků a není nutná žádná speciální úprava.

lmgify
hodnocení

0x

> nikdy jsem nepracoval

Bohužel se to ve školách neučí, tak to napíšu sem: Přečti si zákon o práci! ( Zákoník práce) nebo alespoň ty pro tebe nejdůležitější a nejzajímavější pasáže. Jsou tam popsané všechny věci o zaměstnávání, které tě kdy mohou zajímat nebo je budeš potřebovat znát.

Tak kdyby se chtěl biflovat, neptá se tady.
lmgify

Vycházel jsem z letitého předpokladu, že ani netušil, že je na to vše okolo práce a zaměstnání nějaký zákon nebo předpis, že je lehce dostupný a dokonce i jednoduchý na čtení.

hodnocení

0x

Ještě jste ani nehrábnul, ale už přemýšlíte o výpovědi. Připadá mi, že PRÁCE pro Vás není slušné slovo.

Pokud chcete skončit ve zkušební době, stačí to napsat, předat nadřízenému a druhý den už nepřijdete. Stejné právo má ovšem i zaměstnavatel - pokud má zaměstnanec nějaké problémy s produktivitou práce či kázní, může zaměstnavatel udělat totéž - ze dne na den. Platí pro zkušební dobu. Toto sdělení datovat, podepsat, důvod odchodu uvádět nemusíte.

Teoreticky můžete toto udělat až do posledního dne Vaší zkušební doby. Ve skutečnosti by to bylo od Vás sprosté. Protože zaměstnavatel na to není připraven, nemá třeba hned za Vás náhradu. Proto ze slušnosti raději svou touhu odejít projevit o něco dřív, než až na poslední chvíli.

Pokud už pracujete po zkušební době a chtěl odejít, podáte písemnou výpověď. Ten měsíc, ve kterém jste ji podal, se nepočítá, pak následují 2 celé měsíce a teprve pak jste volný.

Např.: podáte výpověď 15. května. Květen se nepočítá. Výpověď tedy běží následující 2 měsíce, tedy červen a červenec. A od 1. srpna jste volný jak ten pták a můžete zase mazat na ÚP. *tyty* Jaga.

lmgify

> Teoreticky můžete toto udělat až do posledního dne Vaší zkušební doby. Ve skutečnosti by to bylo od Vás sprosté. Protože zaměstnavatel na to není připraven, nemá třeba hned za Vás náhradu.

Kamarád dostal kdysi výpověď v pátek odpoledne poslední den zkušební doby uprostřed reklamní (mediální?) kampaně (dělá marketing), kterou dostal za úkol udělat. Divil se, proč s ním chce takhle pozdě odpoledne vedoucí mluvit. Vůbec padáka nečekal. Nebyl na nic připravený. Myslím, že si ani nebyl vědom toho, že ještě pořád zkušební doba běží, jak byl ponořený do té kampaně, aby na nic nezapomněl a nic nezvoral. Byl to nějaký hutní/strojírenský/kovo podnik.

vili
Jen technická, mladý při prvním zaměstnání třeba neví, jak zvládne podmínky a povinnosti, a je přirozené, že si zjišťuje možnost, že něco přecenil či podcenil. Právě z toho důvodu, že nemá zkušenosti, a nechce něco zkazit. Ona ani brigáda při studiu někoho nemusí připravit na opravdové zaměstnání.
Já na začátku kariéry skončil po 3 týdnech, poměrně s problémem, jelikož mě zaměstnavatel nechtěl pustit, z toho důvodu, že ten plat za buzeraci mi přišel malý. Nastoupil jsem pak během týdne ke konkurenci za peníze o třetinu vyšší, blíž k domovu, a vydržel jsem tam podstatně delší dobu.
Není třeba z každého hned dělat lenocha, práce se štítící.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]