Nejste přihlášen/a.
Zaznamel jsem jeden inzerát(prodej). Osobní předání, ale platba QR kódem na místě. Nemůže to mít toto následující riziko?:
Myslím jenom to, že prodejce-podvodník nastrčí falešný QR kód já sice pošlu peníze podle QR kódu i po vzájemné kontrole, platba odejde, ale on si to přeci jen zkontroluje a bude tvrdit žu mu nic nepřišloa nebude mi chtít dát tu krabici za 75000. O osobě prodejce vlastně nic nevím (stejně jako když bezproblémově kupuju s platbou předem na inzeráty online)- sejdeme se někde na lavičkách v obchoďáku v Praze. Domýšlím si: Účet příjemce je komplic, který nic rozhodně vracet nebude.
Myslím si ,že takhle "by to mohlo fungovat". Samozřejmě mozu zavolat policii hned. Stejně tak on hned z té pasáže může utéct, nebude u sebe mít peníze a zboží může někam schovat nebo někomu předat k dočasnému skrytí
(A se ho zeptat, jak se bude tvářit, když má banka nepodporuje instant platba a nebo když s sebou bud mít cash)
Setkali jste se s tímhle typu inzerátu? A nebo i mým scénářem?
Pokud kupujete něco podobně drahého, byla bych jen pro osobní setkání. Žádné posílání peněz předem ani potom. Věc, která je drahá, si musíte dobře prohlédnout, pak případně kývnout a zaplatit. Klidně keš. K tomu by byla vhodná i písemná smlouva, že Franta Pytlík z Prahy koupil od Pepy Okurky z Ostravy tu a tu věc, v takovém a takovém stavu, pokud má věc výrobní číslo, poznamenat ho. Zaplatil hotově tolik a tolik, tehdy a tehdy, Smlouva dvojmo, jednou pro prodávajícího, jednou pro Vás. Oba se na obě paré podepsat.
Pořád je lepší za prodávajícím třeba 200 km zajet, když zboží moc chcete, než být ošulen. Jaga.
Čím víc lidstvo vymýšlí novinek a čím jsou tyto sofistikovanější, tím víc podvodníků se pouští do hry. Kdysi: byly dveře se zámkem, k nim byl vymyslen šperhák. Dneska se čte o nejfikanějších vybíleních účtů, právě za vidinou zboží z inzerátu. Tak věřím tomu, že i těm QR kódům se co nejdřív někdo podívá na zoubek. Možná se už podíval.
QR kód si vytvoří prodávající doma qr-platba.cz/... a kupující potom na místě zaplatí.Bez nutnosti nosit hotovost.Rychlé a bezbečné.Pokud teda ten ,,kupující,, tu platbu hned za rohem nezablokuje.
Nesetkal. Spíš než nad způsobem platby bych se zamyslel nad způsobem takového obchodu. Tak drahou věc bych nikdy nekupoval od neznámého člověka někde na lavičce v obchoďáku. Česko je tak mrňavé, že lze kamkoli přijet a zboží si převzít a zkontrolovat osobně v bytě, kanceláři nebo provozních prostorách. Na tak drahé zboží bych nekompromisně požadoval sepsání kupní smlouvy s předložením dokladů totožnosti a uvedením platebních podmínek. Jestli bude na platbu nějaký termín nebo naďobete číslo účtu na mobilu při převzetí nebo ho načtete z QR kódu, je lhostejné.
Já jsem nejdřív četl 7,5k což jsou celkem normální peníze na předání na lavičce v obchoďáku (už jsem tak pár věcí kupoval). Ale při 75 tisících to už na takové předání asi neni. Navíc jsme tady nad limitem €1000 pro praní špinavých peněz nebo podporu terorizmu, tak jestli z toho taky něco neplyne.
Z toho QR snad je vidět kam peníze jdou a on nechť si to zkontroluje před odesláním, u takové částky bych si to nechal i podepsat (s potvrzeným číslem cílového účtu). No a nebo prostě nabídnout mu hotovost s tím, že prostě takovou techniku nemáte nebo to Vaše banka nepodporuje. Ať si peníze na účet vloží sám.
siley: V České republice platby v hotovosti reguluje zákon č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti. Týká se jak fyzických, tak právnických osob a omezuje denní platby v hotovosti do výše 270 000,- Kč.Platbu v hotovosti, která by překročila tento limit, nesmí poskytovatel platby v hotovosti provést.
A jak to někdo zjistí,když zaplatím hotově třeba 500 000,-Kč v krabici od bot někde...bokem...
No, trochu se to stočilo na nepodstatná jiná témata, jako nějaká :
- limit částky (přitom by mohlo jít i o věc 4765Kč) , který se navíc týkají jen hotovosti ,pokud vím
- místo setkání (domyšlená lavička u obchodního domu )neznám - na inzerát jsem nereagoval - proč vůbec.
Souhlasím, že platba převodem může dávat smysl a taky že QR kód může být pohodlnější- je větší záruka, že v něm není chyba. Ale stále zůstává riziko,že dostanu číslo účtu podvodníka, .pošlu peníze komplicovi a prodejce na místě "pravdivě" bude argumentovat, že platba mu nepřišla..(i kdyby mi číslo účtu na diktoval -princip je stejný)
O QR kódu vím, že je to jen textová informace s možností více typů (čistý text, url, platba,další). A opět, QR kód v inzerátu přirozeně uvedený není, mohu si jen domýšlet, zda to bude QR kód typu platební transakce ("SPD...ACC...") nebo URL na nějakou http adresu - nevím.
Nicméně jsem přišel na jednu možnost - poslat nejdřív na účet na zkoušku 83 Kč . Pokud dotyčnému přijde - tak je vše OK, mohu poslat zbývajících 74917Kč.
To je zbytečné. Na kupní smlouvě musí být uvedeno číslo účtu. Rozhodující je to, co máte v papírové formě v ruce.
Co je zbytečné? Pokud už dojde k sepsání smlouvy, tak už je to (morální)předpoklad zdárného obchodu a pokud dojde k podpisu, tak taky. (Trochu zjednodušeno, myslím to tak, že když už je smlouva podepsána, už mám zboží v ruce)
(Pokud by přecijen došlo nějakou nepředstavitelnou náhodou, že by smlouvy byly podepsány, a podvodník utekl se zbožím, bude mi k vrácení peněz ta smlouva k něčemu? Argument k vrácení peněz z toho cílového účtu. Pořád totiž uvažuju ten příklad ,že peníze jsou odeslány komplicovi (nebo podvodníkovi samotnému na druhý účet) a on tvrdí, že mu nepřišly. Ano - mám to podepsané , že mi zboží patří, protože číslo účtu souhlasí, ale nepřijavší platbu předstírající podvodník utíká) . Není argument, že tohle samé se může stát i v případě platby hotovostí.
To je v pohodě, to může vysvětlit jen hlada, jak to myslela.
Každopádně vám přeju, ať se nevyskytnou žádné komplikace při obchodu, pokud prodejce náhodou bude inzerovat platbu přes QR kód.
Zbytečné je posílat na zkoušku malou částku. Podpisy na smouvě potvrzují totožnost a správnost bankovního spojení. Kupující má výpis z účtu. Poslání peněz jinam je tak vyloučené. Pokud nebude obchod probíhat ve veřejném prostoru, je vyloučený i útěk prodávajícího se zbožím. V případě jakýchkoli pochybností o serióznosti je lepší od takového obchodu odstoupit.
že si kdejaký a jakýkoliv QR kód můžeš udělat doma v křesle a není to problém.kam si to přesměruješ potom už psát ani radit nebudu.
No to je jasné, že lze vyrobit QR kód s jakýmkoli (typem a -) obsahem, to vím ale jakou to má pointu? Pokud prodejce uvádí metodu platba QR kódem, pak tím automaticky očekávám, že obsah QR kódu bude textový řetězec s číslem účtu a nebo platební QR kód i s předvolenou částkou ale stejně v obou případech se ho zeptám, ať mi číslo účtu řekne a porovnám ho s tím v QR kódu a zeptám se ,zda to souhlasí. Ale stále, pořád, od začátku, ab initio, ad absurdum, to nezaručuje (i při souhlasu) že pošlu peníze na na účet někoho jiného/ druhý účet podvodníka nebo v horším případě nějakého "financovatele terorismu" ("černýho" koně)
Zdravím,
Tak mám pocit z Vaších dotazů,že jste nikdy neplatil QR kodem mezi dvěma bankovními účty (myslím tím,když jsou dva lidi spolu a posílají si peníze přes bankovní aplikaci ).Mě když chce kolega poslat peníze ,tak já zadám ve smatr bance-Moneta (v mobilu vyberu ZAPLAT MI a při zadání částky se okamžitě pod zadanou částkou vygeneruje daný QR kod,kolega ve své smart bance vyhledá ZAPLATI QR kodem ,naskenuje QR kod ,potvrdí platbu a odešle ,daná částká se během pár sekund objeví na mém účtu ve smart bance a já mu příchozí platbu ukážu že mi přišla ,v podstatě to nikdy netrvá víc jak dvě minuty,takže když budete spolu tak si vaší příchozí platbu můžete na jeho mobilu vyfotit at máte potvrzení že mu přišla,popřípadě si sebou vezměte kamaráda at máte při tak velké částce svědka ,že vše proběhlo jak mělo.
Ještě bych doplnil,můžete si tuto metodu placení QR kodem natrénovat doma třeba s manželkou pošlete si stovku jednou vy jí a pak ona Vám at víte jak to probíhá ,opravdu ty platby přes QR kod jsou rychlé a pokud tu částku zadává před Vámi tak to nejde zfalšovat .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.