Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kniha ze zahraničí, clo

Od: g68® odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

omlouvám se, tyhle dotazy jsou asi evergreen, ale nemůžu si pomoct. Objednal jsem si jinde nedostupnou anglickou knihu z Austrálie. Stála 70 AUD + 33 AUD poštovné, což v součtu odpovídá nejakým 63 Euro, což je méně než 150 Euro. Celní řízení jsem nechal jako vždy na postě. Clo ani DPH mi nevyměřili, ale musím zaplatit 350,- Kč. Pokud platí toto

ceskaposta.cz/...

tak nerozumím, proč mám platit 350,-. Chápete to někdo? Díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

DPH vám vyměřili, protože to vyměřit musí, nelze dělat nákup ze země mimo EU a neplatit DPH. Čili ten zmíněný poplatek je s největší pravděpodobností DPH, ta částka tomu odpovídá

g68®
hodnocení

Právě že ne, v poplatkovém lístku, co mi poslali je clo i dph 0, těch 350 je pod položkou Služby celní deklarace - odbavení JSD

Možná to někdo spletl, pokud to opravdu není DPH, tak se jedná o nějaké služby ČP, ale DPH budete platit také, protože jak jsem psal, bez zaplacení DPH vám zásilku nevydají. Zřejmě nezbyde, než se informovat na vyměňovací poště Praha 120, která zpracovává zásilky ze zemí mimo EU.

aaaaa78
Na knihy je DPH 0 %, takže DPH to není. Je to poplatek poště za zastoupení v celním řízení.

Máte pravdu, to mi uniklo, že od letoška je sazba DPH za knihy snížena na 0%. Děkuji za upozornění. Ovšem 350,- za celní řízení se mi zdá nějak hodně.

vili
hodnocení

0x
Pokud nemáte z dřívějších dob sjednáno s Českou poštou, že vás mají zastupovat v celním řízení, tak je pošlete do pr.ele.
Normální postup je takový, že se přes bankovní identitu nebo jiným způsobem přihlásíte sem cportal.celnisprava.cz/...
Pak v aplikaci ecep zaškrtněte zásilku do 150 Eur a podle nápovědy vyplníte online formulář. Na konci vám vyměří poplatek a ten zaplatíte. Nechci nějak hanit ČP, ale přesně to samé byste musel vyplnit a i u nich, a oni by to přepsali s poplatkem za zpracování za vás, takže dráž.
Pokud už pošťák zazvoní, že to pro vás veze a máte něco platit, opravdu bych trval na tom, ať mi ukáže, kde má se mnou smlouvu o zastupování. Obvykle to pak vydá bez řečí a bez nároku na platbu.
Mimochodem, nevím , co máte na faktuře, ale občas člověk podle faktury zjistí, že zboží vlastně nestálo 70, ale platil jste jen poštovné za dar.
g68®
hodnocení

On je největší problém tjistit, co mi přišlo a od koho. Ten odkaz celní správy chce vyplnit všechno po vás. Jenže, co jám vím, co mi má přijít a od okoho? Já mám na cestě třeba 4 knihy zároveň. A navíc knižní portály (např. BetterWorldBooks) fungují tak, že jen přeprodávají. Vy koupíte od nich ale prodejcem a odesílatelem knihy je úplně nekdo jiný. Jediná strohá informace se dá odvodit z předvyplněných údajů jen v odkazu , co poslá pošta postaonline.cz/... . Ale zase , když to tady dovyplníte, tak nakonec musíte odsouhlasit, že vás bude zastupovat pošta.

vili
Když nakupuju v zahraničí, obvykle od odesílatele dostanu sledovací číslo zásilky. Vyplnění v celní aplikaci mi pak trvá chvilku, protože to můžu udělat s předstihem. Pokud vy si to nedokážete vykomunikovat, musíte holt dát vydělat poště.
Nic víc vám neporadím.
g68®
hodnocení

Což o to, já bych si to vykomunikoval, ale problém u knih je s tím přeposíláním. Opět mám v mailu 2 odkazy pošty na celní řízení. Z posledních 2 písmen čísla vím, že zásilka jde z UK. Já však objednal v německém eshopu, ten přeposlal objednávku jinému a ten teprve tomu, který je předvyplnén na celní deklaraci a posílá knihy. O mě ale nic neví a ty identifikátory prý zboží dostává, až když opouští UK. A v celní deklaraci nesouhlasí ani počet objednavých knih ani jejich cena. Název položek není uveden, pouze book. No prostě detektivka s nejistým koncem. Obávám se, že budu muset nechat deklaraci nevyplněnou a doufat, že celnice zásilku pustí a nevrátí ji odesílateli.

g68®
hodnocení

Poslední dobou mi pošta zadržela více knih a stálo mě to pokaždé 300 Kč i když jsem clo ani dph neplatil. Prakticky to zdvojnásobilo cenu. Tak jsem zkusil vyplnit prohlášení na portále sám (po přihlášení v mém případě přes bankovní identitu). Jaké překvapení, když mi (zjevně automatický email) oznámil po pár sekundách, že zásilku propouští do volného oběhu. Zjevně to nechce žádné další údaje, ani tam taková volba na připnutí přílohy (třeba faktury) není. Za dva dny kniha doma, bez doplatku. Takže odteď podání jen sám.

g68®
hodnocení

Už vím proč jsem platil 350,- . Odesílatel zřejmě v dobré víře označil zásilku jako dar - a tím mi vlastně zdražil celní poplatek. Stane se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]