Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba za ubytování

Od: zdhr® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně financí. Dcera má přítele a ten přítel má 4 letou dceru. Nyní se chce ubytovat u nás, protože si našel prácí, dělá číšníka v místním hotelu. (brigádu). Takže tady bude spát, jíst .. malá chodí do školky. Ptal se mě, kolik mi má přispívat. Já nemám vůbec ponětí o kolik si mám říct . Občas pojede domů (má to trošku dál, proto se mě ptal, zda u nás může být).

Děkuji za radu.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Nájem vydělím počtem dospělých osob.

hodnocení

4x

Vezměte si společně poslední vyúčtování elektřiny, plynu a vody a spočítejte minulé náklady na osobu za den. To bude s dostatečnou přesností částka, o kterou se vám zvýší náklady. Nad to by měl platit něco jako nájemné za používání vybavení. To už závisí na vaší úvaze podle toho, jestli půjde o opotřebení nebo vám třeba pomůže s nějakou opravou.

hodnocení

Děkuju za odpověd. Ještě samozřejmě doma vařím tak příspěvek na jídlo, snídaně a večeře, o víkendech i obědy.

Ano. Připočítat si můžete jakékoli služby. Mělo by být ale hned zpočátku jasně a neomylně řečeno, nejlépe sepsáno, kolik je za co. Předejdete tak v případě nejasností nepříjemnému handrkování a pocitu nespravedlnosti na obou stranách.

hodnocení

Děkuji moc.

id
hodnocení

3x
Kolik si říct za ubytování už víte. Příspěvek na jídlo nechte na příteli aby navrhl částku. On ví kolik doma spotřebuje. Navrhovanou částku buď přijmete nebo s přítelem uděláte kompromis.
hodnocení

Děkuji Vám za dobrou radu.

hodnocení

3x
Tohle je rodinná záleżitost, která záleží na spoustě okolností, vztazích a možnostech. Platba se může pohybovat kdekoli, mezi tím, że jim peníze ještě budete dávat vy, přes nulu, po reálnè tržní nájemné plus náklady.

To máte pravdu. Částka může být jakákoli. Z hlediska důležitosti pro soužití není rozhodující její výše, ale jasnost a neomylnost, aby nikdy nebylo možné doplatek použít jako argument při případném jiném konfliktu.

id
hodnocení

2x
@zdhr, když dcera i přitel jsou pracující, tak proboha proč jim chcete vařit? Uvolněte polici v lednici a dcera ať se stará. Na oběd či dobrou večeři je pozvěte, kdy se vám bude chtít, bez finanční náhrady.
Náklady na ubytování přitele si vypočítejte a na placení trvejte.
hodnocení

Já jim samozřejmě nevařím. Občas vaříme s dcerou společně. Mám plný mrazák potravin, které jsou si źakoupila já.

Proto jsem chtěla vědět, kolik si můžu říct za společné obědy.

hodnocení

2x

Nezodpoví to Váš dotaz, ale myslím si, že dospělá pracující dcera by měla se svým druhem a jeho holčičkou bydlet někde sami. Budou samostatní, mohou o všem sami rozhodnout. A Vy jim děláte služebnou. /vaříte jim všem snídaně, obědy i večeře./ Vím, že dceru jistě máte ráda, ale jen tím, že se od matky odpoutá, se něčemu sama naučí. Jinak bude pořád spoléhat na matčiny služby.

Když ten pán má své bydlení, i když jak píšete, "trošku dál", proč se dcera nepřestěhuje za ním? Byt zbytečně zahálí. Restaurační personál /kuchaři, číšnící, pomocné síly/ jsou poptáváni neustále. Ve svém bydlišti by jistě práci sehnal, holčička by tam měla svou školku, na kterou je zvyklá a dcera by si tam určitě také nějakou práci našla. Bylo by jim líp a Vy byste se nemusela honit. Jaga.

hodnocení

Dobrý den, děkuji za Váš názor. Přítel byl s dcerou na mateřské dovolené a nyní si našel brigádu přes léto a dcerka začala chodit do školky. Pak samozhřejmě půjde bydlet zpět. Moc dobré spojení není, proto provizorně bydlí tak jak jsem popsala. A žádnou službu jim nedělám, nehoním se.

fr

Za rok mohou začít hádky, prostě jejich starost, ať si bydlí jinde... určitě žádné bydlení u vás, nebude to dělat dobrotu...

hodnocení

S bydlením u mě to nee, s tím nepočítám a oni taky ne. Jen to teď jen dočasně na 3 měsíce.

bramburka
hodnocení

0x

Dcera ma pritele a vy jim budete varit a starat se? Kolik je dceri? Dcera pracuje nebo studuje?

hodnocení

Dcera pracuje, samozřejmě se také stará, vaří, uklízí.

bydlel
hodnocení

0x

Pokud myslíte úhradu nákladu tak to vidím na 100,- za noc sprcha elektřina obcas si vypete, opotřebení... když mu necarite a jiného si hradí ze svého...

ubytování - Tak to musíte vést ubytovací knihu, platit městu poplatky, státu daň z příjmu :)

Nájemní smlouva? No tak to je zase o něčem jiném.

Jídlo? No tak to je o dohodě. To vůbec netuším kolik toho sní - Řekněte, ať si jídlo s ním vyřeší vaše dcera, ať jídlo kupuje ona. Zavaření a přípravu jídla asi nic nechcete, jestli vaříte pro 3 a nebo 4 osoby je už úplně jedno

hodnocení

Ano, mááte pravdu, o 100,- jsem taky přemýšlela. Název "platba za ubytování".. no napsala jsem to špatně.

hodnocení

0x

Můžete to soužití zkusit ale možná to časem nebude dělat dobrotu. Ptala jste se kolik máte chtít a částku nikdo nenapsal. Řekla bych si o 5000,- a pak se uvidí.

hodnocení

Ano, děkuju. Domluvili jsme se na uvedené částce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]