Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně financí. Dcera má přítele a ten přítel má 4 letou dceru. Nyní se chce ubytovat u nás, protože si našel prácí, dělá číšníka v místním hotelu. (brigádu). Takže tady bude spát, jíst .. malá chodí do školky. Ptal se mě, kolik mi má přispívat. Já nemám vůbec ponětí o kolik si mám říct . Občas pojede domů (má to trošku dál, proto se mě ptal, zda u nás může být).
Děkuji za radu.
Vezměte si společně poslední vyúčtování elektřiny, plynu a vody a spočítejte minulé náklady na osobu za den. To bude s dostatečnou přesností částka, o kterou se vám zvýší náklady. Nad to by měl platit něco jako nájemné za používání vybavení. To už závisí na vaší úvaze podle toho, jestli půjde o opotřebení nebo vám třeba pomůže s nějakou opravou.
Děkuju za odpověd. Ještě samozřejmě doma vařím tak příspěvek na jídlo, snídaně a večeře, o víkendech i obědy.
Já jim samozřejmě nevařím. Občas vaříme s dcerou společně. Mám plný mrazák potravin, které jsou si źakoupila já.
Proto jsem chtěla vědět, kolik si můžu říct za společné obědy.
Nezodpoví to Váš dotaz, ale myslím si, že dospělá pracující dcera by měla se svým druhem a jeho holčičkou bydlet někde sami. Budou samostatní, mohou o všem sami rozhodnout. A Vy jim děláte služebnou. /vaříte jim všem snídaně, obědy i večeře./ Vím, že dceru jistě máte ráda, ale jen tím, že se od matky odpoutá, se něčemu sama naučí. Jinak bude pořád spoléhat na matčiny služby.
Když ten pán má své bydlení, i když jak píšete, "trošku dál", proč se dcera nepřestěhuje za ním? Byt zbytečně zahálí. Restaurační personál /kuchaři, číšnící, pomocné síly/ jsou poptáváni neustále. Ve svém bydlišti by jistě práci sehnal, holčička by tam měla svou školku, na kterou je zvyklá a dcera by si tam určitě také nějakou práci našla. Bylo by jim líp a Vy byste se nemusela honit. Jaga.
Dobrý den, děkuji za Váš názor. Přítel byl s dcerou na mateřské dovolené a nyní si našel brigádu přes léto a dcerka začala chodit do školky. Pak samozhřejmě půjde bydlet zpět. Moc dobré spojení není, proto provizorně bydlí tak jak jsem popsala. A žádnou službu jim nedělám, nehoním se.
Pokud myslíte úhradu nákladu tak to vidím na 100,- za noc sprcha elektřina obcas si vypete, opotřebení... když mu necarite a jiného si hradí ze svého...
ubytování - Tak to musíte vést ubytovací knihu, platit městu poplatky, státu daň z příjmu
Nájemní smlouva? No tak to je zase o něčem jiném.
Jídlo? No tak to je o dohodě. To vůbec netuším kolik toho sní - Řekněte, ať si jídlo s ním vyřeší vaše dcera, ať jídlo kupuje ona. Zavaření a přípravu jídla asi nic nechcete, jestli vaříte pro 3 a nebo 4 osoby je už úplně jedno
Ano, mááte pravdu, o 100,- jsem taky přemýšlela. Název "platba za ubytování".. no napsala jsem to špatně.
Můžete to soužití zkusit ale možná to časem nebude dělat dobrotu. Ptala jste se kolik máte chtít a částku nikdo nenapsal. Řekla bych si o 5000,- a pak se uvidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.