Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně financí. Dcera má přítele a ten přítel má 4 letou dceru. Nyní se chce ubytovat u nás, protože si našel prácí, dělá číšníka v místním hotelu. (brigádu). Takže tady bude spát, jíst .. malá chodí do školky. Ptal se mě, kolik mi má přispívat. Já nemám vůbec ponětí o kolik si mám říct . Občas pojede domů (má to trošku dál, proto se mě ptal, zda u nás může být).
Děkuji za radu.
Vezměte si společně poslední vyúčtování elektřiny, plynu a vody a spočítejte minulé náklady na osobu za den. To bude s dostatečnou přesností částka, o kterou se vám zvýší náklady. Nad to by měl platit něco jako nájemné za používání vybavení. To už závisí na vaší úvaze podle toho, jestli půjde o opotřebení nebo vám třeba pomůže s nějakou opravou.
Děkuju za odpověd. Ještě samozřejmě doma vařím tak příspěvek na jídlo, snídaně a večeře, o víkendech i obědy.
Nezodpoví to Váš dotaz, ale myslím si, že dospělá pracující dcera by měla se svým druhem a jeho holčičkou bydlet někde sami. Budou samostatní, mohou o všem sami rozhodnout. A Vy jim děláte služebnou. /vaříte jim všem snídaně, obědy i večeře./ Vím, že dceru jistě máte ráda, ale jen tím, že se od matky odpoutá, se něčemu sama naučí. Jinak bude pořád spoléhat na matčiny služby.
Když ten pán má své bydlení, i když jak píšete, "trošku dál", proč se dcera nepřestěhuje za ním? Byt zbytečně zahálí. Restaurační personál /kuchaři, číšnící, pomocné síly/ jsou poptáváni neustále. Ve svém bydlišti by jistě práci sehnal, holčička by tam měla svou školku, na kterou je zvyklá a dcera by si tam určitě také nějakou práci našla. Bylo by jim líp a Vy byste se nemusela honit. Jaga.
Dobrý den, děkuji za Váš názor. Přítel byl s dcerou na mateřské dovolené a nyní si našel brigádu přes léto a dcerka začala chodit do školky. Pak samozhřejmě půjde bydlet zpět. Moc dobré spojení není, proto provizorně bydlí tak jak jsem popsala. A žádnou službu jim nedělám, nehoním se.
Pokud myslíte úhradu nákladu tak to vidím na 100,- za noc sprcha elektřina obcas si vypete, opotřebení... když mu necarite a jiného si hradí ze svého...
ubytování - Tak to musíte vést ubytovací knihu, platit městu poplatky, státu daň z příjmu ![]()
Nájemní smlouva? No tak to je zase o něčem jiném.
Jídlo? No tak to je o dohodě. To vůbec netuším kolik toho sní - Řekněte, ať si jídlo s ním vyřeší vaše dcera, ať jídlo kupuje ona. Zavaření a přípravu jídla asi nic nechcete, jestli vaříte pro 3 a nebo 4 osoby je už úplně jedno
Můžete to soužití zkusit ale možná to časem nebude dělat dobrotu. Ptala jste se kolik máte chtít a částku nikdo nenapsal. Řekla bych si o 5000,- a pak se uvidí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.