Nejste přihlášen/a.
Opravdu si myslíte, že někdo ze zdejší poradny Vás zná natolik,dobře aby dokázal stanovit diagnózu prostřednictvím dvou řádků textu? Pokud máte diagnózu, jistě existuje někdo, kdo tu diagnózu stanovil. Toho se musíte na podobné věci ptát, ten jediný je schopen poradit Vám v této záležitosti
Opravdu si myslíš, že tazatelce zde na poradně nikdo nemůže dokázat poradit? Diagnózu tazatelka uvedka, pokud sis toho nevšimnul a předpokládám, že není třeba aby ji tu na poradně někdo podrobně vyšetřoval a stanovoval její podrobný zdravotní stav. Předpokládám, že jde především o to poradit jak hodně těžké je v současnosti získat invalidní důchod a to snad může někdo kdo s tím už má nějaké zkušenosti nebo o tom něco ví. Nejde asi o určení zda ten invalidní důchod určitě dostane nebo ne.
Záleží na tom, jakým způsobem tvoji doktoři sepíšou požadované materiály (obvoďák vyplňuje přímo formulář, co mu přijde, ostatní doktoři jenom vypíšou klasickou zprávu z vyšetření).
Moje zkušenost se žádáním (fyzická nemoc): nepřiznáno, mám si počkat, až dostuduju (sepišuješ i profesní dotazník a tam jsem uvedla, že ještě studuju) a příp. zažádat znovu.
Počítej ale, že min. u prvního a druhýho stupně se očekává, že budeš pracovat, na vyžití to není. A je kolem toho poměrně dost běhání - na sociálku, do banky potvrdit číslo účtu, potom za doktorama (vyplněný papíry potom buď odevzdáváš na sociálce ty, nebo to možná může odeslat tvůj doktor).
A pozor, nehodnotí se samotná diagnóza, ale konkrétně tvoje míra pracovní schopnosti. Tabulky na internetu tedy ber jako orientační.
Ano, záleží jak doktoři sepíšou požadované materiály a jak popišou zdravotní stav žadatele o ID. Mnohem více ale záleží jak to vše posoudí posudkový lékař. Pokud ten ID posudkový lékař nebude ochoten někomu přiznat tak si vždy najde něco jak ho zamítnout a nepomůže ani dobře popsaný zdravotní stav od ošetřujících lékařů. Mám s tím vlastní zkušenost kdy jsem před více jak 15 léty žádal o ID a pak kyž můj otec žádal o uznání invalidním (ne ID). Ta posudková kommise u které se o ID rozhoduje je většinou asi pouhá formalita, protože posudkový lékař má většinou už rozhodnuté dopředu a u komise pouze žadateli o ID sděli to co už bez něho rozhodnul. Mám dojem, že ti posudkoví lékaři jsou možná placení podle toho kolik ID zamítnou a nepřiznají jich a nebo mají nějaké limity kolik ID můžou přiznat a tak se ani není čemu divit, že často rozhodují zamítavě.
Ano, posudkoví lékaři jsou samostatná kategorie. Mj. ještě v mojí odpovědi nezaznělo, že diagnózy se nesčítají a ID se příp. dává na jednu, tu nejvážnější diagnózu. A roli hraje i délka pojištění, tam je hromada proměnných, to si rychleji tazatelka možná nastuduje sama, než čekat na odpovědi.
Co jsem si tak načítala (před svým vlastním podáním), tak posudkoví lékaři se případem zabývají podle toho, kolik toho mají a většinou se stává, že třeba žadatele s neurologickým problémem posuzuje doktor s úplně jiným zaměřením.
Velmi často se ke komisi ani nechodí a posudkář rozhoduje na základě dodaných zpráv od obvoďáka a odborných doktorů.
Ale velmi často se člověk nedočká. Rozhodně to není o tom, že člověk dostane důchod hned, často se dočká až po x-tým pokusu a někdy vůbec.
Nevím jak je to nyní, ale předpokládám, že v dnešní době asi bude dost hodne těžké získat invalidní důchod. Podle toho jak se neustále zvýšuje věk odchodu do starobního důchodu a jak nás stále straší, že v budoucnu nebude na vyplácení důchodů dost peněz tak bych předpokládal, že možná se s tím vším i zpřísňují podmínky pro přiznání invalidních důchodů tak aby co nejméně lidí mělo na to nárok. Posudkoví doktoří spíše hledají všechny možnosti jak invalidní důchod někomu nepřiznat a na zdravotní stav a posudky od lékařů příliš neberou ohled.
Nevím jestli na tu tvoji diagnózu je nějaká šance získat invalidnmí důchod a nevyznám se v tom. Možná by bylo dobré se ohledně toho poradit s tvým ošetřujícím lékařem. Je možné si také podat na ČSSZ žádost o invalidní důchod a pak uvidíš jak rozhodné posudkový lékař. Je ale třeba být připravený na zklamání pokud ti ho nepřiznají.
Invalidní důchod se přiznává na základě procentní míry poklesu pracovní schopnosti podle vyhlášky 359/2009 Sb. Duševní poruchy a poruchy chování jsou popsány v kapitole V. Jednotlivé příznaky se nesčítají, invalidita se posuzuje podle nejhorší nemoci. Na duševní nemoc je podle ní možné dostat invaliditu III. stupně. Orientačně si můžete své potíže srovnat s tabulkou. Posudkový lékař pracuje od stolu. Pro něj je v tomto případě kritérium počet hospitalizací.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.