Nejste přihlášen/a.
Prosím může někdo poradit jak zajistit,aby dcera(která není manželova) nepřišla zkrátka?Manžel si vzal hypotéku na dům pár dní před svatbou,v katastru je tedy zapsán jen on-chtěl poté zapsat i mě,ale neměli jsme dobře smlouvu tak to neučinili,nyní už na to není čas a přijde mu to zbytečné,že jako manželka bych stejně dědila já,ale nyní splácí hypo a úvěr na rekonstrukci a já platím veškeré další výdaje domácnost
(a i dědictví co jsem měla po otci jsem už do domu investovala)i a tak to bude až do mých 70 let-zajímalo by mě ale jak by to bylo,pokud by se něco stalo se mnou , protože já nejsem v katastru zapsána dcera by po mě neměla nic?
Manžel vlastní děti nemá.
A o to právě jde,že pokud se stane něco se mnou,dle katastru,já nic nevlastním a po nevlastním otci dědit (pokud nebude závěť)nemůže(i když má jeho příjmení) že?O to jde-přeci jen musíme počítat,že hypo.je do 70 let-tudíž pokud se stane něco s manželem-dědím já a po mě dcera,ale pokud se stane něco se mnou?To je to na co se ptám.
doplněno 15.10.10 18:47:No uznat za vlastní nepřipadá v úvahu-vlastního otce má.Tady jde jen o to,že já do domu investuji a budu investovat ,tak chci,aby to po mě měla má dcera-a pokud bych já zemřela dřív a,tak samozřejmě až po smrti i nevlastního otce.Jinak manžel samozřejmě pojištění hypotéky má-a on ji má do 60(je mladší).
doplněno 15.10.10 18:59:doplnění:manžel říká,že by dům napsal tedy na dceru-jak tedy nejlépe udělat-závěť asi ne-tu by třeba mohl po mé smrti změnit a když by tedy napsal na katastru,že po naší smrti by byl dům dcery-mohl by to třeba po mé smrti změnit nebo ne?,děkuji moc Chci prostě vědět zda mám do domu investovat dál-aby 100% byl jednou dcery.
Stejně jako kolega se přikláním k tomu, abyste si znovu promluvili o narovnání majetkových vztahů. Pokud chcete mít správně sepsanou darovací smlouvu, vyhledejte právníka a jistě to bude bez problémů i následně zapsáno v KN. Jinak můžete i sepsat závěť ve prospěch dcery. Ale nejprve bych trvala na darování. Je to i pro vás určitá jistota.
Ale závěť by mohl napsat i manžel tazatelky. Ale není jasné, jestli on nemá třeba vlastní děti.
s darováním to nebude tak jednoduché - je tam hypotéka od banky a ta by musela souhlasit, navíc by paní musela být minimálně přistupitel k hypoteční smlouvě, jinak to banka nepovolí.
dcera dědit bude, ale jenom po matce - po nevl. otci nikoliv. Pro případ rozvodu nebo úmrtí bohužel nedostane žádná z vás nic.
(pouze u rozvodu by se zohlednovaly náklady do domu vložené - ale zase prokazatelné papírově)
Doporučuji si to s manželem ujasnit a vyrovnat se i na úřadech. Jinak by to mohl být problém.
Manzel muze Vasi dceru uznat za vlastni, pak by po nem dedila. Pokud ma manzel takhle dlouho hypoteku, pak doufam ma velmi dobre pojisteni pro pripad umrti nastavenou minimalne na castku, ktera ma byt doplacena na hypotece a pojisteni pri neschopnosti splacet. Pojisteni muzete mit i vy a urcit jako 100%niho dedice dceru. Pak by pri Vasem umrti sice nezdedila dum, ale zdedila by penize z pojistky a to muze byt lepsi dedictvi, nez dum zatizeny hypotekou.
Děkuji-jaké pojištění máte na mysli?To by nebylo špatné-prostě chci dceru zajistit kdyby se náhodou se mnou něco stalo-zatím vše co mám investuji již 3 roky do domu a z toho by neměla nic.manžel tedy již mluvil o tom,že by to bnapsal na ni-ale třeba závěť se dá kdykoliv změnit,že?Pokud by to na ní napsal na katastru-tak mohl by to někdy změnit?
pojištění - míněno životní pojištění. Každý kdo má hypotéku by ho měl mít - aby v případě úmrtí byla hypotéka doplacena...
Pokud je dům darován/prodán a zapsáno v katastru zpětně to změnit nelze. (Snad nějak obtížně ano v případě zvlášť zavrženíhodného chování obdarovaného k dárci apod.-ale to je strašně komplikované)
Závět se dá změnit kdykoli, vždy platí ta, která má poslední datum. Řešením by byla adopce dcery nevl. otcem - pak by dědila ze zákona automaticky.
že má manžel hypotéku pojištěnou jsem psala-to je povinné.Ale psala jste o pojištění mém-že by dcera pak dědila pojistku a bylo by to lepší než dům zatížený hypotékou-na to jsem se ptala-jakou pojistku myslíte.To s tím,že dcera vlastního otce má,takže přisvojení nepřipadá v úvahu jsem psala.Ještě může se dům napsat v katastru na dceru které je 10 nebo až v 18?
Jedna se o zivoni pojisteni, kde muzete dceru urcit jako jedineho dedice a castku pri umrti si muzete urcit jakou chcete. Nastavit si muzete i castky ktere Vam budou vyplaceny pri invalidite, urazu, vazne chorobe... Pochopitelne cim vetsi castky, tim vetsi mesicni preispevek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.