Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím o radu . V roce 2022 listopad mi zemřel otec . Cca v Březnu 2023jsem byl u notáře pro úsneseni . Notář mi řekl ze pokud neprodam RD do konce roku budu muset v roce 2024 zaplatit dam za nemovitost. Kterou jsem už zaplatil. Ale zdědil jsem také ornou pudu kterou jsem cca po měsíci prodal . Ornou pudu otec zdědil po matce -me babičce v roce 2015/2016 . Babička ji vlastnila a se říci asi 30-40 možná 50let .
chci se zeptat budu muset zaplatit nějakou Daň?
dekuji všem
Daň z nemovitých věcí v tom roce platí ten, kdo nemovitou věc vlastnil k 1. lednu toho roku. To asi myslel tvuj notář.
Neřešil bych to, když budete mít nějakou povinnost, tak vás berňák jistě osloví. Já bych si pořídil datovku fyzické osoby, Pokud bych se nezdržoval na adrese trvalého pobytu. Asi to nebyly pozemky za desítky mega takže tam ani splatné penále za daň z nemovitosti vzniknout nemůže - můj názor. Správně byste se měl zeptat na finančním úřadě, ale jak říkám, já bych to neřešil.
Vy jste to sice prodal, ale ve skutečnosti to kupec nemusel vložit na katastr po 3 roky, takže platí co je uvedeno ve větě první...
Já když koupím na konci roku, tak to vložím na katastr až druhýho ledna, prodávající si ještě zaplatí daň :D Nechci kecat ale myslím že sebere datum kdy je doneseno, A ne datum kdy je zapsáno, tedy po cca více než 20 dnech od donesení. Samozřejmě když je prodávajícímu 90 nebo jiný pokročilý věk, tak to raději donesu neprodleně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.