Dobrý den všem rádcům. Byl bych rád, kdyby se někdo našel a dokázal mi poradit co se týče mého problému. Dopředu se velice omlouvám za svůj laxní a nezodpovědný přístup k věci a za svou finanční negramotnost. Můj problém je v tom, že jsem na konci roku 2021 začal čerpat úvěr ve výši 350 000 u České spořitelny. Mám vícero účtů, tudíž jsem vždy jen přeposlal peníze (splátku) na daný účet a více jsem neřešil. Celou dobu žiju v tom, že splácím úvěr a do bankovnictví, či výpisů jsem vůbec nenahlížel. Nyní je rok 2024 a já jsem se zhrozil, že mám zaplaceno hrozně málo. Zaokrouhleně mám splátku 6000. Chápu, že úvěr s úrokem, ovšem já mám splaceno teprve lehce pod 300k. Koukal jsem na výpisy a každý měsíc na konci je mi polovina splátky stržen řádný úrok. Například: zůstatek úvěru mám 300 000, splátka je v poloviny měsíce uhrazena, tudíž je zůstatek úvěru 294 000, jenže na konci měsíce mi naskočí řádný úrok a dluh se tím opět navýší na 297 000. Mohl by mi někdo prosím objasnit, co to ten řádný úrok vlastně je? V minulosti jsem čerpal úvěr, kde jsem si půjčil 80 000, zaplatit jsem měl něco navíc, ale ten úrok byl zahrnut už v té částce a postupném splácením se to odečítalo. Tady zaplatím každý měsíc, ale vlastně jsem skoro vůbec nic nezaplatil, když se mi to opět o ten úrok navýší. Předem děkuji za Vaše odpovědi.
A na jak dlouho jste si ten úvěr vzal? Jestli dobře počítám z těch čísel co jste napsal, tak máte úrok cca 12 procent. Úrok se počítá z celé aktuálně dlužné částky. Proto vždy ze začátku je velká čast splátky úrok a ten postupně klesá, protože sice pomalu ale postupně klesá i dlužná částka.
koralovski
Úroková sazba je 11,33%. Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Jeden měsíc je to třeba 3,200CZK, další 2,800CZK, další zase jinak.
gg*
Nevím přesně jaký máte úvěr a jak to vaše banka počítá. Ale jestli počítá denní úrok, tak se to každý měsíc bude trochu lišit (30/31 dní). Každý měsíc se to bude hlavně snižovat, protože se to každý měsíc bude počítat z o cca 3000 nižší částky... Cca 303000, 300000, 297000. Tím se každý měsíc bude poměr zaplaceného úroku snižovat a částka "čisté" splátky zvyšovat.
Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Není, úrok je pořád stejný, jen se částka každý měsíc počítá ze zbytku půjčky. A řádný úrok je prostě ten sjednaný úrok.
w
"Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Jeden měsíc je to třeba 3,200CZK, další 2,800CZK"
Nene Není pokaždé jiný ale pochopitelně ten úrok v Kč ti klesá každný měsíc a splátka jistiny (=úmor) naopak roste
Výše té splátky v součtu je ale stále stejná. Mám pravdu?
To je přece princip půjčky, rozepsané to máš v jiném příspěvku! Některé banky to ale takhle neukazují, protože pak jsou lidé zmatení stejně jako ty.
K uvedenému příkladu: Po zaplacení splátky jste měl půjčených 294 000. Z nich jste za měsíc zaplatil úrok 3000, t.j. 36 000 za rok, tedy 12 %. To je možné. Podívejte se do smlouvy, jestli to souhlasí.
Když jsem splácet hypotéku, že začátku byl úrok cca 50 procent splátky - každý měsíc se splatka jistiny zvyšovala o 8 Kč na úkor úroku. Je to celkem logicky krok. Pokud po konci první fixace splatim, banka by toho moc nevydelala a dále, jak zde uvedeno - část úroků postupně klesá, pač klesá dlužná částka. Rada - omezit se a snažit se dluhu co nejrychleji zbavit!
Anuitní splátka se skládá ze dvou částí: 1. úmor – splátka jistiny 2. úrok – odměna za půjčení peněz
Každá anuitní splátka úvěru v sobě zahrnuje splátku jistiny (tedy úmor) a úrok. První složka znamená částku, o kterou se sníží dluh, druhá je platba bance za půjčení peněz. Zatímco výše anuitní splátky zůstává stejná, mění se poměr úmoru a úroku v průběhu splácení. Zpočátku tvoří úrok významnou část celkové splátky, pak se postupně neustále snižuje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.