Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Česká spořitelna - řádný úrok

Od: koralovski odpovědí: 9 změna:
Dobrý den všem rádcům.
Byl bych rád, kdyby se někdo našel a dokázal mi poradit co se týče mého problému. Dopředu se velice omlouvám za svůj laxní a nezodpovědný přístup k věci a za svou finanční negramotnost. Můj problém je v tom, že jsem na konci roku 2021 začal čerpat úvěr ve výši 350 000 u České spořitelny. Mám vícero účtů, tudíž jsem vždy jen přeposlal peníze (splátku) na daný účet a více jsem neřešil. Celou dobu žiju v tom, že splácím úvěr a do bankovnictví, či výpisů jsem vůbec nenahlížel. Nyní je rok 2024 a já jsem se zhrozil, že mám zaplaceno hrozně málo. Zaokrouhleně mám splátku 6000. Chápu, že úvěr s úrokem, ovšem já mám splaceno teprve lehce pod 300k. Koukal jsem na výpisy a každý měsíc na konci je mi polovina splátky stržen řádný úrok. Například: zůstatek úvěru mám 300 000, splátka je v poloviny měsíce uhrazena, tudíž je zůstatek úvěru 294 000, jenže na konci měsíce mi naskočí řádný úrok a dluh se tím opět navýší na 297 000. Mohl by mi někdo prosím objasnit, co to ten řádný úrok vlastně je? V minulosti jsem čerpal úvěr, kde jsem si půjčil 80 000, zaplatit jsem měl něco navíc, ale ten úrok byl zahrnut už v té částce a postupném splácením se to odečítalo. Tady zaplatím každý měsíc, ale vlastně jsem skoro vůbec nic nezaplatil, když se mi to opět o ten úrok navýší. Předem děkuji za Vaše odpovědi.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

gg*
hodnocení

2x
A na jak dlouho jste si ten úvěr vzal?
Jestli dobře počítám z těch čísel co jste napsal, tak máte úrok cca 12 procent.
Úrok se počítá z celé aktuálně dlužné částky. Proto vždy ze začátku je velká čast splátky úrok a ten postupně klesá, protože sice pomalu ale postupně klesá i dlužná částka.
koralovski
hodnocení

Úroková sazba je 11,33%. Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Jeden měsíc je to třeba 3,200CZK, další 2,800CZK, další zase jinak.
gg*
Nevím přesně jaký máte úvěr a jak to vaše banka počítá. Ale jestli počítá denní úrok, tak se to každý měsíc bude trochu lišit (30/31 dní). Každý měsíc se to bude hlavně snižovat, protože se to každý měsíc bude počítat z o cca 3000 nižší částky... Cca 303000, 300000, 297000. Tím se každý měsíc bude poměr zaplaceného úroku snižovat a částka "čisté" splátky zvyšovat.

Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Není, úrok je pořád stejný, jen se částka každý měsíc počítá ze zbytku půjčky. A řádný úrok je prostě ten sjednaný úrok.

w

"Ovšem ten řádný úrok je pokaždé jiný. Jeden měsíc je to třeba 3,200CZK, další 2,800CZK"

Nene Není pokaždé jiný ale pochopitelně ten úrok v Kč ti klesá každný měsíc a splátka jistiny (=úmor) naopak roste :)

Výše té splátky v součtu je ale stále stejná. Mám pravdu?

To je přece princip půjčky, rozepsané to máš v jiném příspěvku! Některé banky to ale takhle neukazují, protože pak jsou lidé zmatení stejně jako ty.

soles47
hodnocení

0x

První se splácí úroky, potom až jistina. Poučení? Nebrat si žádné úvěry...

hodnocení

0x

K uvedenému příkladu: Po zaplacení splátky jste měl půjčených 294 000. Z nich jste za měsíc zaplatil úrok 3000, t.j. 36 000 za rok, tedy 12 %. To je možné. Podívejte se do smlouvy, jestli to souhlasí.

rudla
hodnocení

0x
Když jsem splácet hypotéku, že začátku byl úrok cca 50 procent splátky - každý měsíc se splatka jistiny zvyšovala o 8 Kč na úkor úroku. Je to celkem logicky krok. Pokud po konci první fixace splatim, banka by toho moc nevydelala a dále, jak zde uvedeno - část úroků postupně klesá, pač klesá dlužná částka. Rada - omezit se a snažit se dluhu co nejrychleji zbavit!

w
hodnocení

0x

Složení anuitní splátky

Anuitní splátka se skládá ze dvou částí:
1. úmor – splátka jistiny
2. úrok – odměna za půjčení peněz

Každá anuitní splátka úvěru v sobě zahrnuje splátku jistiny (tedy úmor) a úrok. První složka znamená částku, o kterou se sníží dluh, druhá je platba bance za půjčení peněz. Zatímco výše anuitní splátky zůstává stejná, mění se poměr úmoru a úroku v průběhu splácení. Zpočátku tvoří úrok významnou část celkové splátky, pak se postupně neustále snižuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]