Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce telefonní spojovatelky

Od: zvedavec odpovědí: 14 změna:
Zdravím, zrovna jsem viděl takový starší film, kde někdo chtěl volat do zahraničí a musel vytočit nejdříve spojovatelku, nadiktovat číslo a říct, o jaký stát se jedná. Hovor trval cca 10 sekund, tak jsem přemýšlel, jak asi vypadala směna takové spojovatelky. Opravdu co půl minuty spojovala jinou osobu bez nějaké přestávky? Připadá mi, že to musí být po nějakém čase už velmi únavné. Má někdo osobní zkušenosti?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Tak neprobíhaly jen hovory mezistátní, ale i mezměstské. Zavolal jste na ústřednu, nadiktoval město, kam chcete volat a telefonní číslo. Pak jste zavěsil, sedl si vedle telefonu a čekal... *kafe* (někdy i velmi dlouho) až Vám spojovatelka zavolá zpět a oznámí Vám, že máte hovor spojený a můžete mluvit. Občas se spojovatelka vetřela do Vašeho hovoru a zeptala se, jestli ještě hovoříte. Když ne, spojení zrušila.

Telefon zdaleka neměl každý, takže pokud jste ho neměl, musel jste zajít na nejblžší poštu. Tam jste požádal o spojení, posadil jste se a trpělivě čekal. Když se pošťačce konečně spojení povedlo navázat, poslala Vás do jedné z kabinek s telefonním přístrojem (typické volání na celou poštu - "...pane, v kabince 2 máte tu Prahu"). Když jste domluvil, oznámil jste to u přepážky, zaplatil na místě hovor a šel jste domů.

111®
hodnocení

3x

Přestávka byla po 2 hodinách 1/2 hodiny..

doplněno 29.04.24 08:38:

Vím co píši, byl jsem mechanik dálkových spojů, takže ne memziměsta a mezinárodní linky..

hodnocení

3x

Po nahlášení čísla jste pak musel půl dne, než vás spojili.

111®

Ano, bylao málo telefonních okruhů a mnoho požadavků

hodnocení

2x
Ne, v té tobě nebylo tolik telefonu.
Takže ve špičce mohla připojit třeba 20-30 hovoru a pak zase klid.
111®

ty jsi asi nikdy nebyl na meziměstské ústředně,že? Nebylo tolik telefonů...nějak jsi opoměl firmy...

fram
hodnocení

1x

Mám podobnou osobní zkušenost. Na PŘF UK se v dobách dřevních spojovaly hovory přes centrálu po osobním ohlášení žádané linky. Takový záskok za dovolenou v malém kanclíku. Zřetelně a příjemně. Myslím, že se i přehazovaly čudlíky. Únavné to moc nebylo, spíš nuda. Call - centrum nějaké "duchaplné" firmy bude horší, prý tam nutí při práci stát...

"Myslím, že se i přehazovaly čudlíky"

Ano, spojovalo se ručně. Spojovatelka měla před sebou pult s konektory na kablících a před sebou propojovací pole se zdířkami. Vytáhla příslušný kablík s banánkem a zastrčila ho do příslušné zdířky. Po ukončení hovoru zase všchno vrátila ručně do výchozího stavu.

Tohle je jen malá lokální ústředna, ty meziměstské byly samozřejmě mnohem větší.

Práce telefonní spojovatelky
fram

Ano, obrázek je mi povědomý. Tedy banánky na desce.

111®
hodnocení

0x
Jaký bananky, spojovaci kolík 2 nebo 3 zilovy.
lmgify

Nechce se mi věřit, že teprve teď mi došlo, proč se tomu říká TRS konektor. *zed* Přitom o existenci a historii tip a ring vím už desetiletí z důvodu RJ-45 a 25-barevného kódu. *bzum*

Jasně, nejsou to "banánky", ale pod názvem "jack" si laik těžko něco představí. Bohužel, original telefonní jack doma žádný nemám a ani se mi na Internetu nepodařilo najít obrázek. :(

Tak jsem ho přece jen našel... ;)

Práce telefonní spojovatelky #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]