Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlépe vyřídit dědictví?

Od: kamo odpovědí: 13 změna:

Před téměř dva a půl rokem mi zemřel bratr. Dědictví za jeho nezletilého syna vyřizovala bývalá bratrova manželka (byli rozvedeni) matka jejích společného syna. I po rozvodu žili dál společně v jednom bytě. Matka syna dědictví za něho odmítla, protože tam byl údajně i nějaký dluh nebo by ještě nohl vzniknout a asi nikdo nerád dědí něčí dluhy. Myslel jsem, že tím je to dědické řízení vyřízené a ukončené a to si myslela i matka jejích syna která to vyřizovala. Nyní ale po až tak dlouhé době mi přišlo předvolání k notáři na ještě nějaké jednání ohledně dědictví po mým bratrovi. Je to asi +/- 400 km dalebo kde bratr bydlel a vůbec z toho nemám radost, že tam budu muset jet. Hodně nerad vyřízují jakékoliv úřední záležitosti. Telefonoval jsem ohledně toho tomu notáři a byl jsem informovaný, že tam budu muset přijít a nebo dát někomu plnou moc aby to vyřídil za mne. Takovou věc bych si ale rád vyřídil sám než někoho s tím obtěžovat a spoléhat na to, že to někdo za mne vyřídi dobře a tak mi asi nic nezbude než tam v určený den zajet. Bylo mi řečeno, že pokud bych nepřišel a ani nepověřil plnou moci někoho jiného tak mne budou zvát opakovaně a nakonec by mne mohli i nechat pžedvést policií. Také mi bylo řečeno, že to dědictví mohu také odmítnout, což bych nejraději udělal, ale v takovým případě by se mne vyptávali na další rodinu zemřelého (bratrance, tety atp.) a to bych velmi nerad do toho zatahoval další rodinu, protože vím, že by z toho určitě neměli radost a dostat je k tomu notáři nějakých +/- 400 km daleko by to byl asi také problém když jsou to už sami starší lidé. Navíc bych si nerad nadělal nějaké nepříjemnosti v rodině kvůli tomu, že jsem někoho do toho zatáhnul. K tomu mi bylo řečeno, že jim mohu podepsat, že nevím kde další rodina zemřelého bydlí a v takovém případě by to bylo nějakou dobu vyvěšené někde u soudu s tím jestli se náhodou někdo z ních nebo kdo je zná nepříhlási a pokud se mikdo takový nepřihlási a nenajde tak až pak by se to celé dědickví uzavřelo a asi definitivně ukončilo.

Zajímá mne jestli mi někdo můžete poradit jak to celé nejlépe vyřídit tak abych si nenadělal nějaké další problémy a nemusel do toho zatahovat ještě někoho dalšího z rodiny.

Omlouvám se za trochu delší příspěvek ale stručněji to celé neumím popsat.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nějak mi uniká smysl, proč byste měl po bratrovi dědit. Dědic přece je jeho syn a to na tom nic nemění. Spíše hledají někoho, kdo ty případné dluhy veme na sebe, to nezletilý být nemůže. Jinak mi to nedává smysl.
pr
hodnocení

Také mi to tak připadá, že možná hledají někoho kdo ty případné dluhy veme na sebe. A nebo také mne napadá jestli to dědické řízení ten notář neprodlužuje záměrně aby na tim něco ještě vydělal když to asi jde. Nevím kdo ty notáře za dědické řízení platí nebo z čeho jsou placení, ale jen tak zdarma to určitě nedělají. Také nevím jaky smysl by mělo mít hledání někoho kdo ty případné dluhy by mohl vzít na sebe když stejně asi každý to může odmítnout a dá se předpokládat, že by to myslící lidé i odmítali. Nevím jak daleko s tím hledáním dědice můžou jít nebo koho všeho tím můžou obtěžovat. Mi jde především o to jak to celé nejlépe a nejjednodušeji ukomčít, tak aby se tím už přestali zabývat a aby nikdo nemusel ty případné dluhy brát na sebe a hradit je. Pokud tam opravdu jsou nějaké dluhy tak můžou ještě i narůstat o nějaké úroky z prodlení nebo penále tím, že se jejích úhrada oddaluje a prodlužuje.

Bych mu zavolal a jasně mu vysvětlil, že vy dědic nejste, to je dle zákona jen dědic v přímé linii, tedy potomek a že vy potomka nezastupujete, se kterým už řízení proběhlo. Možná bude notář vstřícnější a aspoň naznačí v čem je teda problém. Policii může zavolat, ale notáři toho většinou nevyužívají, spíš se snaží zastrašit. Ať teda jasně řekne co co go, čas je pro každého drahý.
pr
hodnocení

Notáři jsem telefonoval, ale nic konkrétního mi neřeknul. Potomka (syna zemřelého) zastupovala u toho notáře jeho matka. Jestli já jsem dědicem nebo né to já nevím a v zákonech ohledně toho se nevyznám. Tomu notáři asi jde o to, že za syna zemřelého to dědictví odmítla jeho matka a tak asi hledá další nejbližší příbuzné kteří by asi mohli dědit to co bylo odmítnuté za syna zemřelého. Jestli má právo nebo povinnost nebo alespoň nepovinnou možnost takto postupovat to já nedokážu posoudit. Notář asi nebude až tak hloupý aby zval k dědickému řízení někoho kdo dědic není a nemůže být a činil tak něco co není v souladu se zákony. Ohledně té policie mi bylo řečené, že ji sice můžou požádat aby mne k tomu notáři přivedli ale, že by to neradi dělali.
Ono vše bývá jednoduše řešitelné pro někoho kdo se v dané záležitosti perfektně vyzná a nemusí to řešitr. Z pohledu někoho kdo něco nemusí řešit to většinou vypadá více či méně jinak než z pohledu toho kdo to řešít musí.

Tak asi ví proč odmítla. Vám to neřekla? Myslím, že jen tak by neodmítla, kdyby bylo co dědit...byt, auto, peníze atd
pr
hodnocení

Bývala manželka zemřeleho se kterou bratr žil spolu v jednom bytě i po rozvodě a matka jejích společného syna mi řekla, že to v zastoupení za syna odmítla, protože tam údajně byl nějaký dluh nebo by mohl ještě nějaký dluh vzniknout a mne také to doporučila odmítnout. Mne ale jde o to aby už s tím neobtěžovali nikoho dalšího když to odmítnu i já a aby se to celé už definitivně ukončilo.

hodnocení

0x

Jen střípek, existuje přijetí dědictví s výhradou soupisu. Pak dědíte jen to, co uvedete na tom seznamu a další zatím neznámé majetky a dluhy se vás už nebudou týkat.

pr
hodnocení

O tom přijetí dědictví s výhradou soupisu jsem nevěděl, že něco takového existuje nebo je možné. Když jsem telefonoval ohletně toho tomu notáři tak mi bylo řečeno, že to mohu příjmout a nebo odmítnout ale pak by chtěli po mne uvést nějaké další příbuzné zemřelého a nebo po nich budou pátrat vyvěšením u soudu. O tom nějakým dědictví s výhradou soupisu mi nic nebylo řečené, že bych to mohl i tak vyřešit. Pokud by neznámé majetky a dluhy se mne už netýkaly tak by s těmi případnými dluhy pak mohli obtěžonat i další příbuzné a to by bylo ještě horší a hodně neférové, že jsem sebral nějaký majetek po zemřelým a dluhy nechal ostatní rodině. Jak jsem psal tak bych velmi nerad aby tím obtěžovali některé další příbuzné, protože by z toho téměř určitě nebyli nadšení a k tomu notáři by je s ohledem na jejích pokročilejší věk asi byl problém dostat. Navíc bych si nerad s rodinou pokazil dobré vztahy tím, že bych jich do toho zatáhnul.

nepochopil

Nepochopil SOUPIS.

Přečti si pečlivě od zakonyprolidi.cz/...

Dále si nastuduj odmítnutí a vzdání se dědictví. Myslím že pro projev této vůle nepotřebuješ nikam jezdit, stačí datová schránka.

op
hodnocení

0x

Stacilo by jim na notarstvi napsat (doporucene s dodejkou nebo datovkou zdarma):

vzdavam se dedictvi ve veci cj: xyz, dalsi potencialni dedice neznam

nazdar bazar kamo

Bylo to tak tezke vymyslet? Pochybuji, ze by te dal zvali, museli by uvest pravni kvalifikaci zakonem, §, pismenem, odstavcem.

Soucasne ty dalsi pribuzne muzes informovat, treba se toho aktivne ujmou za tebe a nenechaji tu fabriku propadnout statu.

pr
hodnocení

Pro někoho kdo něco řešit nemusí je často vše jednoduše řešitelné, ale skutečnost bývá často jiná. Mne ten notář když jsem mu telefonoval jednoznačně řeknul, že musím k němu přijít a podepsát mu to a nebo na to zplnomocnit někoho jiného kdo by to udělal za mne. Nějaké vyřízení dané záležitosti po telefonu, poštou nebo přes internet jednoznačně odmítnul s tím, že to není možné. Jestli měl pravdu nebo ne to já nedokážu posoudit, ale s takovým se těžko o tom diskutuje a dohaduje když si trvá na svým.

hodnocení

0x

za 1. platí to co napsal "rumiček", soupis majetku.

Kdyby tam nebylo nic v aktivu, tak by se na to notář asi vyprdnul. Může tam být nějaké důchodové či stavební spoření. Řešili jsme něco podobného před cca 3/4 rokem a jelikož aktiva nebyla, bylo možné dědictví odmítnout telefonicky.

pr
hodnocení

Podle toho jak jsem znal bratra tak bych příliš nepředpokládal, že by měl nějaké důchodové či stavební spoření které by tam mohlo po něm zůstat. Spíše bych předpokládal, že tam po něm mohly zůstat ještě nějaké malé peníze na účtech. Notář mi mluvil, že tam nějaké dluhy zůstaly ale, že se to nějak vyrovnalo což jsem nepochopil jak to konkrétně myslel. Ptal jsem se toho notáře jestli by to vše šlo vyřídit po telefonu nebo nějak přes internet, ale to jednoznačně odmítnul a trval na mojí osobní přítomnosti u toho a nebo někoho komu bych dal plnou moc aby mne při tom zastupoval.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]