Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo mi poradí s cestou?

Od: jaruska® odpovědí: 3 změna:

Chtěl bych překvapit svoji přítelkyni a zakoupit pro nás cestu vlakem do Chorvatska.Vždy si to přála.Má prosím někdo zkušennost s touto cestou?Pokud ano, poradil by mně,co všechno obstarat?Děkuji J.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

2x
Moje zkušenost je velmi stará. Tehdy ještě jezdily přímé spoje do Splitu. Cesta trvala celý den, díky výlukám jsme to tehdy jeli jednu cestu snad 26 hodin. I když pak jezdil přímý vlak do Rijeky s cestovní dobou 14 hodin, už jsme nikdy nejeli jinak než vlastní dopravou.
Mezi výhody vlastního auta patří zejména možnost vzít si více zavazadel, cestovní volnost s možností zastávek na zajímavých místech po cestě, možnosti se ubytovat i v místě, kde není vlakové či autobusové spojení, a možnost výletů v místě pobytu.
Cena za pohonné hmoty a dálniční poplatky je ve dvou a více lidech obdobná jako cena za jejich přepravu hromadnou dopravou, možnost vzít si něco málo z domova, hledat si bydlení dál od dopravních center a menší výdaje na pořízení výletu v místě je také možné brát jako úsporu nákladů na cestování vlastním autem.
Jediné omezení je tedy v nutnosti cestu sám odřídit. Ale lze si naplánovat cestu vlastním tempem, se zastávkou nějaké památky poblíž cesty, a nebo i s přespáním například ve Slovinsku spojeným opět s nějakou památkou či přírodní zajímavostí.
Kdybyste na vlaku trvali, počítejte minimálně se 4 přestupy, nutnost zajištění jízdenky hodně časně před samotnou cestou, nutnost mít s sebou dostatek jídla nebo se spolehnout na občerstvení po cestě, a na konci cesty pak transfer do ubytování.

hodnocení

1x

Po několika letech provozu v roce 2024 přímé vlaky z Prahy do Chorvatska nebudou jezdit. Regiojet přesměruje kapacitu zejména pro spojení z Česka na Ukrajinu.

hodnocení

1x
Už zbývají jen ČD, protože RegioJet opravdu letos bude vypravovat do HR jen autobusy.Na stránkách ČD si lze dohledat potřebné spoje zarezervovat místenku. Letošní řády asi moc lidí nesdělí, neboť když někdo cestoval vlakem, tak v posledních letech nejvíce volili právě Regio. Jinak ale mám informaci, že lidi jezdí vlakem, který vypravuje Polsko. Tak zkuste ještě pohledat polské dopravce. Sama zkušenost nemám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]