Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč věřícím vadí umělé oplodnění?

Od: amaia odpovědí: 42 změna:
Když jsem se před kamarádkou - zarytou katoličkou zmínila, že jsem otěhotněla po umělém oplodnění, překvapila mě její ne zrovna pozitivní reakce. Prý je to hřích a proti křesťanství. Já jsem si naopak myslela, že to je bohu líbivé, když lidé mají děti. A taky když už, tak by jim měli ležet v žaludku spíš ti dobrovolně bezdětní, kteří nechtějí děti z nějakých sobeckých důvodů, protože si chtějí užívat. Co je špatného na tom, když normální heterosexuální manželský pár touží po dítěti a když to několik let nejde přirozeně, rozhodne se využít vědeckého pokroku a podstoupit umělé oplodnění s vlastními pohlavními buňkami? Hlavní přece je, že je miminko plánované, chtěné a milované, nebo ne?
Snad mi to někdo věřící objasní.

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Pomyslel bych si něco o **** a tu jakože kamarádku, bych poslal tam kde slunce nesvítí.

A po narození dítěte, bych se hrdě promenádoval před tou kamarádkou. Ať ju třeba trefí šlak.

doplněno 26.04.24 14:28: Tak sobě přemýšlím, proč v pomalu v nej atejistejšim státě na světě, se najednou rozčilujete jestli je uměle oplodnění hřích.

asd1
hodnocení

6x

Asi to myslí že kdyby to bůh chtěl tak by to šlo normálně... Tak jí můžeš odpovědět že kdyby to bůh nechtěl, tak by to nešlo ani uměle.

Ovšem, příroda neni blbá, pokud to nejde samo tak je někde chyba, umělé oplodnění chybu obejde a přenese jí do dalších generací. Přirozený výběr je vyzkoušený miliony let, ten lidský jen pár tisíc. = pro tebe to je řešení, ale z pohledu přírody a udržení druhu to dlouhodobě fungovat asi nebude, pozná se to z hlediska historie Země během chvilky...

25.04.24 15:25
No ty voe
amaia
hodnocení

@asd1: s tím přenosem chyby to tak přece vůbec být nemusí - vždy záleží na důvodu umělého oplodnění. Často je problémem při početí vyšší věk toho páru, přitom kdyby byli mladší, tak by to šlo normálně. Nebo si takto lidé pojišťují plodnost předtím než podstoupí chemoterapii nebo jinou léčbu, která by mohla zničit spermie či vajíčka.
My máme už jedno dítě přirozeně, na které jsme si taky počkali. Chtěli jsme mu pořídit sourozence a nechtěli jsme už tak dlouho čekat, jednak aby mezi dětmi nebyl velký věkový rozdíl, jednak nás už taky trošku tlačil věk, takže jsme po nějaké době šli do IVF, i když by to třeba za nějaký čas šlo přirozeně.
@asd1 To je naprosto nesmyslný pohled na věc. S takovým hloupým přístupem bychom mohli rezignovat na celou lékařskou vědu. Proč léčit třeba nemocné rakovinou, když to tak příroda chtěla a z tohoto pohledu je vlastně daný člověk vadný? Toto je úplně totéž.
asd1

Nesmyslné to je z pohledu člověka. Z pohledu přežití druhu v přírodě veškerá lékařská péče může být slepá cesta - v přírodě slabý kus nepřežije, kdežto lékařská věda ho zachrání a přenese nedostatky do dalšch generací. A jak to bude vypadat po sto generacích je otázka, dost možná těch defektů bude tolik, že zdravý člověk se už prakticky nevyskytne..

Příroda to má vyzkoušené miliony let, celé lékařství funguje jen nepatrný zlomek z té doby.. Jestli to je správná cesta půjde posoudit tak za pár desítek tisíc let nejdřív *smich*

Ale to neznamená že jsem odmítač zdravotnictví *smich* Jen že co je dobré aktuálně pro nás tak vůbec nemusí fungovat dlouhodobě.. Stačí jen blbá antibiotika a odolné bakterie, podle mě neni daleko doba kdy je nezabije nic a pak vychcípá půlka lidstva..

Jasně, takhle to beru. Ale to "vychcípání půlky lidstva" nastane podstatně dřív a nejde jen o to, co se vyvine z toho, že díky vědě necháváme přežít vadné jedince. Prostě nás tu bude moc a planeta to neuživí. Člověk může mít kvalitní genofond, ale bez jídla stejně nepřežije. A naopak. Chci tím říct, že to nemá v tomto rozlišení cenu řešit.
Já osobně nemám zrovna problém s umělým oplodněním, a to zejména proto, že dneska je 20 % párů neplodných (možná už je to procento vyšší). Toto číslo poměrně rychle roste a dá se usuzovat, že to souvisí s naším životním stylem, který si tvoříme my sami, nikoliv s tím, že to tak chtěla příroda. Proto tuto aktivitu beru jako něco, co se pouze snaží uvést věci do normálu.

jaj*
To je sice pravda, ale je to problém pro další generace, ale třeba císařský řez je v tom podobný, to dítě by nepřežilo ale uměle ho zachrání a předá dále geny pro velký plod není jak se tomu říká.

ja
hodnocení

5x

Jsem také věřící a znám dost podrobně Bibli.

To, co řekla ta Vaše "kamarádka" slyším poprve a ještě jsem se s takovým názorem nikdy, nikde, nesetkal.

Umělé oplodnění, tak jak popisujete, je na základě biblických zákonů naprosto v pořádku. Určitě jste žádné Boží přikázání neporušili.

Zajímalo by mě (a možá i další věřící lidi), jakým Božím přkázáním nebo zákonem ta "kamarádka" podložila své tvrzení. Zkuste se jí zeptat, proč je to hřích a co jste porušila a napište to tu.

Oni totiž mají nějteré své zákony dost divné a v přímém rozporu s Biblí, tak by bylo dost zajímavé zjistit, co jim na umělém oplodnění vadí.

mate59

Podle kterého biblického zákona je to v pořádku?Když vznikala bible,umělé oplodnění ještě asi nebylo.

Jak to že nebylo? Panna Marie byla oplodnena jal6, uměle přece.
ja

"mate59" Hřích není o tom, že děláte jen to, co je nařízené, ale že porušíte to, co je zakázané.

Lidé dostli svobodnou vůli, aby se mohli samostatně rozhodovat v rámci zákonů. Pokud zákony neporušují, tak je to v pořádku.

Je to podobné, jako například v dopravě. Podle zákona nesmím jet v obci rycleji než 50 km/hod. Když jedu rychleji, tak porušuji zákon (hřeším). Ale abych jel pomaleji, třeba 45 km/hod, tak na to nepotřebuji hledat v zákoně nějaké povolení a zákon tím neporušuji (samozřemě, pokud bezdůvodně neomezuji provoz - to bych porušil další ustanovení).

Podobně nemusím v Bibli hledat povolení k tomu, abych udělal něco, co není zakázané.

Proč třeba používáte internet, když v době psaní Bible ještě neexistoval? Máte na to v Bibli povolení?

mate59

Ono vlastně uplně všechno je vůle Boží.

ja

"mate59"

A na to jste přišel jak?

V současné době se na světě vůle Boží nekoná.

Proč křesťané v modlitbě "Otčenáš" prosí Boha, aby se na zemi "začala dít (Boží) vůle", když se, poele vás, ta Boží vůle děje?

Zkuste nějaký váš názor podložit biblickým citátem, potom to bude mít váhu.

hodnocení

4x

Nevím, jaké je aktuální stanovisko katolické církve k umělému oplodnění, nicméně je fakt, že ještě před nějakou dobou s tím problém měli, a to i v případě vlastních buněk, a takoví ti ortodoxní věřící, co jsou obden v kostele tato stanoviska poměrně snadno přejímají a papouškují. Mě osobně stačilo, když farář v místním kostele v předvolebním období v rámci svých bohoslužeb mohutně lobboval za lidovce a věřím tomu, že většina těch přítomných lidovce opravdu volila. Druhou věcí je následující, a nemusím chodit přílíš daleko, protože pár takových mám v rodině. Mají plná ústa víry, ale během svého života střídali jednu milenku za druhou, na nějaké Desatero kašlali, protože se stačilo vyzpovídat a měli hotovo. Ostatní ale poučují o tom, jak se mají chovat, co jim síly stačí. Nevadí mi věřící, vadí mi fanatici. Vaše kamáradka je jedna z nich.

homosapienssapi

Nevis a hledat taky neumis:

google.com/...

Stanovisko je zjevne zamitave. K dotazu stačilo označit tvá slova o nevědomosti A kliknout na vyhledat.

Ja dost dobre nerozumim tomu, proc ma nekdo potrebu se chlubit hlouposti (nedovede si zjistiti informace) nebo tim, ze je neschopen otehotnet (musi se pochlubit IVM i tomu, komu to muze vadit). Muzete mi to nekdo vysvetlit? Proč se v dnešní době vystavuje na odiv lidská hloupost?

Dekuji.

ja

"homosapienssapi"

Se zájmem jse prošel stránky pod vaším odkazem.

Podle očekávání jsem nanašel žádné biblické zdůvodnění jejich rozhodnutí a církevních zákonů.

Přesně jak psal "ben" - nikdo by se neměl povyšovat nad Boha. Ale oni to dělají, a kdo jim k tomu dal právo?

homosapienssapi

Hned v prvním výsledku stojí:

Oficiální stanovisko církve k umělému oplodnění je jednoznačně zamítavé.

kdo chce psa být, hůl si najde... On napsal že neví. Já zase, že zjistit si to zabere 1 s tedy méně než jeho litanie.

Pokud chceš zpochybňovat výsledky, tak to si najdi jinou oběť! Nemám zájem o tomhle dále diskutovat.

OT: Jen malá zkušenost z posledních 24 hod., z medii na mě vyskočilo, že jedna postižená holčička dala žalobu na ministerstvo kvůli maturitě že propadla napotřetí, další děcka zase že se zhroutily ve škole, když psycholožka jim něco vysvětlovala a musely být odvezeny sanitou.

Asi by nebylo od věci dát tyto sněhové vločky do korelace s tím, zda ne/pochází od přestárlých rodičů či z umělého oplodnění/inkubátoru? Protože dnes se každou chvíli děcko hroutí! To nebývalo!

možná to bude znít cynicky, no v západní civilizaci přežívá toho, co by normálně nepřežilo, nebudu zde hodnotit jestli to je dobře nebo špatně, ale myslím, že si to každý umí domyslet. Když si to dáme do souvislosti s tím, že tuhle degeneraci jednoho druhu (zakázanou u všech ostatních druhů živých tvorů) vlastně i financujeme, platíme ...

@homosapienssapi: Nehledal jsem, aktuální stanovisko mě nezajímalo. Vlastně jsem ani nečekal, že by se něco změnilo. Je to jenom důkaz toho, že by katolická cirkev potřebovala reformu jako prase drbání. Nejen kvůli umělému oplodnění, ale i dalším věcem. Je docela s podivem, že tu ještě dodnes nemáme inkvizici.

A co se týká korelace všeho možného s umělým oplodněním, tyto výzkumy se dělaly už dříve. Hledat umíte, tak se trochu snažte. Akorát zjistíte, že žádná korelace není.

Příčina toho, že ty "sněhové vločky" se hroutí, nesouvisí s umělým oplodněním, ale s tím, jaké současná doba klade nároky - kdo nemá schopnosti, ostré lokty a nedokáže se prosadit, je odsouzen k neúspěchu. Taková konkurence může v určité míře motivující, ale má to svoje hranice. Já vůbec dnešním mladým nezávidím. My jsme to měli o kus jednodušší. V podstatě celá generace, co se narodila po válce až do 90. let to měla ve svých začátcích jednodušší než dnešní mladí. O válce nemluvím, tito lidé se uměli otáčet. Ale dnes už těch, co dospěli během války, tolik není.

homosapienssapi

"nesouvisí s umělým oplodněním, ale s tím, jaké současná doba klade nároky - kdo nemá schopnosti, ostré lokty a nedokáže se prosadit, je odsouzen k neúspěchu"

Velmi se mýlíte, tak to bylo vždycky! Ve volné přírodě to je přece takhle dodnes. A není na tom nic špatného.

Nevím o jakých nárocích to myslíte, omluvíte, když pohodlnější doba než je dnes, tady za miliony let nebyla! Jediný rozdíl který lze měřit je právě ono problematické: že dnes přežije všechno, co by normálně ty 1 000 000 let vůbec nepřežilo!

Úmrtnost dětí je prakticky nulová, umírají zejména na sebe vraždy. dříve by se totiž takový labilní jedinci nedožili ani pár roků.

to že nezávidíte dnešním mladým je způsobeno tím, že jste vyrostl v jiné době a nechápete dnešní dobu. jediný rozdíl je v tom, že tvrdá doba tvoří silné jedince, lehká doba tvoří pravý opak. A tak to se to Cyklický opakuje, myslím že to i zakladatel Dubaje prohlásil :) Že jeho pravnuci budou zase jezdit na velbloudu

hodnocení

2x
Žena je věřící a takové věci absolutně neřeší. Ta kamarádka je spíš než katolík fanatik. Ve jménu víry... Jinak znal jsem věřícího, co obracel každou korunu protože měl haldu děcek. Když pak brečel, že čeká páté zeptal jsem se, proč nepoužívají antikoncepci. No oni jsou prý věřící. Tak jim děcka vyrůstaly v bídě - doslova.
homosapienssapi

Jen jestli spíš nešetřili za antikoncepci :)

Těm děckám to jenom prospěje :) dětské z bídy v západní civilizaci byly asi vždy silnější a úspěšnější než ty rozhýčkaní jedináčci ...

Nene - jasně prohlašoval, že jako věřící tomu bránit nemůže.
smode2
Antikoncepci používat nesmějí, ale souložit musejí :) Chjo, Bože ty to vidíš. Chudáci děti.

hodnocení

1x

Oficialna katolicka doktrina je priblizne takato (ak vas to zaujima viac, na internete mate katechizmus v cestine, tam to maju presne vysvetlene) :

jediny uznany sposob, ako plodit deti, je v manzelstve a styk musi vzdy koncit ejakulaciou vo vagine. Ak sa nedari, tak technicke opatrenia mimo tela zeny sa povazuju za oddelovanie manzelskej lasky od samotneho oplodnenia.

aco

a co panenka marie ha? (virgin mary)

hodnocení

1x

Možná ani nejde o to, že věřícím vadí umělé oplodnění, ale o to, že Vám třeba závidí a potřebuje to na něco svést - náboženství je dobrá výmluva. Přestaňte si z její hloupé reakce dělat hlavu. Základ její reakce je samozřejmě v "drsné" odpovědi od @asd1. Máte sice pravdu, že to s přenosou chyby vždy tak vždycky být nemusí, ale perfektní to už pak není (není to jen můj názor, ale zkušenost).

hodnocení

0x

Vůbec si to neberte do hlavy.Oni si stejně nevidí sami do hlavy.Všechno mají z vůle Boží a to bych vnímala,že když člověk i onemocní,tak teda taky z Boží vůle.Pak se modlí v uzdravení,ale zároven letí k doktoru a klidně podstoupí léčbu,kde to řídí lékař,ale Bůh požehnal a uzdravil.Hlavně pozoruji hodně u věřících,že jsou uzkostlivější,protože spoléhají jen na Boha a né na vlastní sílu,chtít se uzdravit,nebo nemoc nepustit.Nechci tvrdit,že někdy i vlastní síla nevýjde.Jinak chápu,vaší touhu po dítěti a pokud jste jinak zdravá a není genetický problém,tak se na miminko prostě těšte.Bude asi čím dál více případů,kdy bez umělého oplodnění,to nepůjde a ikdyby se to nedělalo,genetické nemoci nezastavíme.Vemte si,že někdo otěhotní spontálně a pak stejně geneticky není dítě v pořádku.Jsme malí páni,včetně lékařů,aby jsme viděli do hloubky a na druhou stranu,je to moc dobře,že tohle neřídíme.

hodnocení

0x
Kamarádka to popletla.
Přerušení těhotenství se katolíkům nelíbí.

Nie, kamaratka to ovlada presne, katolikom sa nepaci oboje : umele oplodnenie aj prerusenie tehotenstva.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, nikdo z lidí by se neměl povyšovat nad Boha a opravovat jeho rozhodnutí či záměr - to není můj názor, ale takto asi uvažuje katolický mozek. Zdravím!
doplněno 27.04.24 08:25: "Bůh dal, Bůh vzal." - už jen takové bez emoční/rezignované uvažování katolíků svědčí o jejich narušeném/ovlivněném mozku (jejich svět je jiný, tady je to se*e a těší se na posmrtný život).
ja

Je to pravda, ale ten jejich mozek uvažuje jinak.

Bůh nechal zapsat svá rozhodnutí a záměr do Bible. Ale ti jejich představitelé vydali svá rozhodnutí a ta zapsaná v Bibli zavrhli - podobně jako kdysi dávno Hebrejci o kterých se píše ve Starém zákoně.

dylin
S Benem souhlasím a s JA ne... Bibli si sice umí přečíst každý, ale ty myšlenky pochopí jen člověk s vírou a určitou moudrostí. Pro nevzdělané tu moudrost tlumočí církev. Protože byla v historii a budou v budoucnosti hnutí, která pod záštitou bible budou dělat prasárny. Nemusíme chodit daleko: husitství. V Americe New Age hnutí. Hodně sériových vrahů obhajovalo svoje jednání úryvky z Bible. Drogové kartely v Jižní Americe se vydávají za křesťany a modlí se k soškám Panny Marie s lebkou. Čtení bible není víra a docela jste důkazem.
ja

"dylin": "... Čtení bible není víra a docela jste důkazem."

Prosím o vysvětlení v čem konkrétním jsem dokázal, že Bibli nerozumím?

dylin
hodnocení

0x
Jednoduše, ale drsně. Bůh je láska. Vaše dítě nevzniklo z lásky, ale technickým zákrokem. On mu má nyní dát duši a charismata. A koho tedy? Jestli to bylo sperma cizího muže, tak toho muže. Vlastně jste udělali něco jako on. Tehdy stvořil bez pohlavního styku sebe sama v lidské podobě. Udělali jste něco božského díky vědění, které nám bylo na počátku zakázáno. Nicméně si vezměte příklad ze svaté rodiny, kdy Josef i Marie dali dítěti svou lásku a uvedli Ježíše v
dospělost a on tak splnil svůj úděl. Takže buďte dobrými rodiči :)
pavlik

To jsou ale naprosté bludy. Naopak dítě ze zkumavky je prakticky zaručeně vzniklé z lásky obou rodičů (v daném okamžiku), ne jen náhoda z ukápnutého spermatu z rychlovky po diskotéce, nebo při znásilnění. Lékaři jen dopomohou božskému zázraku. To jsou opravdu věřící tak hloupí (ti co odsuzují umělé oplodnění). A to jsou opravdu tak hloupí, že si myslí, že Bůh je tak hloupý?

zac
hodnocení

0x
A proč Vám vadí, že někteří lidé děti nechtějí? Každého věc

aletojezaklad
hodnocení

0x

Znáte desatero? Nezabiješ + možná nesesmílíš

ja

Známe, ale netušíme, jak to s otázkou souvisí.

"Nezabiješ" by se moho vztahovat na umělé přerušení těhotenství, ale ne na umělé oplodnění.

"Smilstvo" - že by lékař(ka) smilnili, když pod mikroskopem vpraví spermii do vajíčka? Nebo tím, že oplodněné vajíčko vpraví do dělohy? A co potom vyšetření u ginekologa?

a pak ještě u gynekologa

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]