Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se jmenuje vlastnost kdy si člověk domýšlí realitu?

Od: smode2 odpovědí: 36 změna:

Pěkný den všem:)

Jak se nazývá vlastnost, kdy řeknete například: "Když si jdu sednout, většinou si dám čaj." - a druhý vám chybně odpoví: "Já do hospody nechodím. Ti opilci tam, navíc tam bývá zima."...a realita: "Když si jdu sednout, většinou si dám čaj." - myšleno sednout si do zasedací místnosti na poradu ve firmě kde pracuji - tj. ten co toto pronesl nechodí ani do kaváren, ani do restaurací.

Druhý se však neptá na další podrobnosti prvního ale hned chybně odpovídá - viz výše.

Původně mě napadla domýšlivost - jenže ne, neboť synonymy tohoto slova jsou arogance, ješitnost, namyšlenost apod.

Je takový termín, který by tuto "domýšlivost" pojmenovával?

doplněno 20.04.24 19:53:

Přátelé, chtěl bych vám všem moc poděkovat za vaše příspěvky. Sice jsme se nedopídili onoho jednoslovného pojmenování, což jsem nečekal, myslel jsem si že takový termín běžně existuje, avšak zjistili jsme dost o psychologii a záměrech těchto lidí. Což jsem nečekal, přiznám se, už vůbec. Pěkný večer vám všem :)

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vili
hodnocení

4x
Myslím si, že tím, že přesně nedefinujete konkrétní děj, nutíte ostatní, aby si následující děj nebo nevyřčené souvislosti domýšleli.
Tím jsou nuceni na základě vlastní zkušenosti a z ní vycházejícího stereotypu, předsudku, chcete li předpokladu, nevyřčené souvislosti domýšlet.
Myslím, že v uvedeném případě je opravdu chyba ve vašem nedokončeném popisu. Vlastnost, kdy si druhá strana musí na základě nevyřčeného předvídat v rozhovoru do nějakého pravděpodobného kontextu další děj, aby mohla reagovat na konverzaci, zřejmě pojmenována jedním slovem být nemůže. Pokud bych mohl nejlépe schopnost popsat, volil bych neutrální slovo předpokládat nebo předvídat. Možná v tomto kontextu bych se nebál použití slova představivost, protože i ten předpoklad bude výsledkem nějaké představy, jak asi bude probíhat pokračování.

jk2021
hodnocení

4x

Jak říkají ostatní, pokud je vaše sdělení bez jasného kontextu, a ono je, lidský mozek si ho podle svých předchozích zkušenosti doplní - to je mimochodem naprosto normální mozková funkce. Pokud jsou vstupní informace chybné/nepřesné/nejednoznačné bude logicky i závěr z nich vyvozený nepřesný/chybný.

slon
hodnocení

4x

Pokud se oprostím od celé diskuse, odpovím na původní dotaz. Myslím si, že to slovíčko zní : předjímání. Bohužel, mám takového kolegu, který nenechá nikoho dokončit větu bez své domněnky. A říkám mu hádač.

hodnocení

3x

Ten druhý ovšem nemůže vědět, že myslíte "sednout si do zasedací místnosti".

Musíte se vyjadřovat přesně - možná, že jde o chybu na vaší straně.

smode2
hodnocení

"Když si jdu sednout, většinou si dám čaj." je naprosto jasné a konkrétní sdělení o tom, jaké preferuji nápoje. Třeba jako odpověď na otázku: "Piješ spíš kafe, nebo čaj?" Nepotřebuji to dál rozvádět a sdělil jsem přesně to, co jsem chtěl. Nechci dál nic sdělovat o zasedací místnosti, protože to se samotným sdělením vůbec nesouvisí. Dokonce se ani neptám. Odpovědi od těchto lidí přicházejí samy.

"Když si jdu sednout, většinou si dám čaj."

To rozhodně není sdělení jasné, ale spíš nedostatečné, až matoucí. Když si jdete sednout třeba v tramvaji, také si většinou dáte čaj? Když si sednout nejdete a radši postojíte, tak si dáváte kafe?

smode2
hodnocení

Magdon: Píšete nesmysly. Já v tramvaji nikdy nesedím, protože se mi při sezení v ní dělá zle a tak vždycky při jízdě stojím.

*smich*to jen příklad abyste věděl jak to funguje a že se to dá použít skoro na vše a skoro vždycky:)

Tedy zde je opět vidět jak se dá s jazykem pracovat a jak můžete snadno kohokoliv nachytat a přesvědčit ho téměř vždy o tom že se neumí správně a konkrétně vyjadřovat - jako si to zde myslí hodně rádců třeba nyní o mě. To mě vede opět k potvrzení, že to dělají asi spíše problematičtí lidé za účelem útoku (tím teď nemyslím nikoho zde - vám všem naopak velmi děkuji za vaše pohledy na věc). Vlastně takto pracují i tzv. manipulátoři. Jen škoda že na to patrně neexistuje ono jednoslovné pojmenování.

smode2 - Rozumím, v tramvaji pijete pouze pivo, protože nechcete sedět a čaj pijete jen když u toho sedíte. Už je mi to naprosto jasné!*jasne* *smich*

smode2
hodnocení

Pane Magdone - přesně!*smich*

111®
hodnocení

3x
Takže kamkoliv si sednete, date si caj? Hlavne ze sedite?
20.04.24 18:19

*smich*

smode2
hodnocení

To je právě ta osobní asociace. Nebo je to touha to někomu "nandat", podobně jako píše paní Liška5? Protože takhle chytat za slovo můžete vždycky a manévry jsou prakticky neomezené. Zatím bych nejvíce souhlasil s uživatelem Vili, tj. předpokládat, předvídat, ale přidal bych k tomu slovíčko "chybně", tj. "chybně předpokládat" či "chybně předvídat".

hodnocení

3x
Tak ono taky záleží kdo to říká
"Když si jdu sednout"
Pan ředitel/ kriminálník *smich*
smode2
hodnocení

Přesný a jednoduchý příklad jak se to dá vyložit. Děkuji*palec*

No a tomu se říká "Předpokládat"

liska5
hodnocení

2x

U toho druhého je to nějaká potřeba sebeprezentace. Strhne řeč na téma, aby se mohl sám předvést, že něco dělá líp, nebo je v něčem lepší. Shazuje, aby se tím povýšil a získal pozornost a obdiv okolí.

smode2
hodnocení

Zajímavé. Zatím se neshodneme jak toto chování nazvat, ale myslíte že by to mohli dělat lidé kteří mají sklony např. k manipulaci, či k šéfování? Mají vysoké sebevědomí? Nebo naopak nízké? Vůbec nevím kam tyto lidi zařadit.

liska5

Nemusí to být manipulanti, stačí když jsou impulzivní a neumí se ovládnout. Něco jako ti, co skáčou do řeči. Musí sdělit svůj názor, i když se jich nikdo neptá. Potřebují pozornost. Mají snahu prosadit svou...Stačí je zchladit poznámkou: až budu potřebovat tvůj názor, tak se tě zeptám. Nebo podobně. Slušně, jasně, asertivně.

111®
hodnocení

1x
Když si jdu sednout : je třeba formulovat na co nebo kam. Zavada je na oznamovateli. "formuluj přesně"
smode2
hodnocení

Rozumím. Jenže jak kdy. V mém případě není. Viz odpověď prvnímu rádci.

hodnocení

1x

Abych odpověď dokončil:

Nejde o domýšlivost, ale o domýšlení si správné odpovědi na nepřesně formulované vyjádření.

o
hodnocení

1x

Jmenuje se to jednoduše: fantazírování

hodnocení

1x

Dialog je také o tom, že se musíte být schopnen svou myšlenku jasně, srozumitelně a pokud možno stručně vyslovit aby to dotyčný pochopil hned napoprvé a nebyl tam jakýkoli prostor pro vlastní fantazii.

hodnocení

0x

"Když si jdu sednout, většinou si dám čaj." je naprosto jasné a konkrétní sdělení o tom, jaké preferuji nápoje.

To není pravda. Naprosto jasné a konkrétní sdělení o preferovaném nápoji by znělo "většinou si dávám (k pití) čaj."

To, že si jdete "sednout" , je už nadbytečné rozvíjení tématu.

smode2
hodnocení

Bezpochyby. Je to třeba chvilka kdy se člověk rozmýšlí a místo "eeeeeee", řekne "když si jdu sednout,.." protože to automaticky asociuje se sebou. Samotné sdělení "když si jdu sednout" však nijak nenarušuje smysl. Možná dává podnět k domýšlení si. Ale nijak konkrétně, protože člověk při čaji sedí většinou. Takže může sedět v klidu třeba i doma..např. řekne někdo manželce: "jdu si sednout k čaji a knížce do křesla". Někteří si ale hned představí hospodu, protože ta zase souvisí s nimi a hned odpovídají. A chybně to berou tak, že tazatel to má stejné jako oni. Jak ale toto "domýšlení si", nazvat?

smode2 - Když mi někdo řekne: "jdu si sednout", předpokládám, že si sedne na nejbližším místě k sezení vhodném. Že by tím myslel kamsi do hospody, nebo třeba k sousedům, mě rozhodně nenapadne ani náhodou. Samotné sdělení sice nijak nenarušuje smysl, ale samo žádný smysl nemá.

Chybu v komunikaci hledejte u sebe.

hodnocení

0x
Druhý chybně odpoví? Proč chybně? Kdo určuje zda je to chybně nebo správně? Tohle nepřesné sdělení vytváří prostor pro diskuzi. Pokud diskutovat nechci, tak ani nic neříkám, než se pak divit, že někdo nějak reaguje a mě se to nelíbí, protože jsem se vlastně na nic neptal. Když je vyjádření nepřesné, tak si musí lidé domýšlet. To je normální a každý si domyslí něco jiného.
smode2
hodnocení

Rozhodně osobně, pokud mi někdo o kom nic nevím řekne v zimě např. "zítra si půjdu zalyžovat", tak se nejprve zeptám třeba: "U vás je sníh? U nás není." a nebudu mu automaticky říkat třeba "a to budeš lyžovat na trávě, když tam není žádnej sníh?"(protože tam kde se pohybují já není)

yove
20.04.24 19:01
hodnocení

0x

Zbrklost

smode2
hodnocení

Přátelé, dostal jsem se nyní náhodou k dalšímu, velice pěknému příkladu:

Osoba č. 1 řekne: "Ta cibule je skvělá a univerzální. Dávám ji při vaření skoro do všech jídel."

Osoba č. 2 odpoví: "Ale do sladkých dortů ji snad nedáváš, ne?"

:-D

Nejdůležitější slovíčko "Vaření a Skoro"
Jak je známo,tak dort se nevaří.
smode2
hodnocení

Ale vidíte že to tomu odpovídajícímu vůbec nevadí :-D a vlastně my si tykáme..tak oficiálně: těší mě Jurajo, já jsem Smode :)

Tak jo, já jsem Jiří ale říkají mi Jura *smich*
Ale mi nevíme jestli se u toho osoba č.2 tazatel tvářil vážně, nebo usmíval až přímo řehtal.;)
smode2
hodnocení

díky *palec* jinak u tohoto se prý tvářil zcela vážně právě. Tedy ne tazatel, ale odpovídající.

No co neznalost. Já se taky tvářil divné, když dávala moje žena sůl do nějakého sladkého pečiva.*smich*

Zkusím: Není to sarkasmus? K příkladu s cibulí by to sedlo. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]