Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolegyně mi dělá naschvály

Od: dagmara* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Chodím do práce, kde má na mě spadeno jedna kolegyně a neustále mě dělá naschvály. Minulý týden jsem si koupila nový svetr, bundu, rifle, boty a ona nelenila a koupila si ty samé věci a prohlašuje, že se opičím. Jakmile jdu na přestávku, tak mě rozhází všechny papíry v kanceláři, tvrdí před ostatními, že něco údajně hledala. Dnes jsem vycházela z toalety a stříkla mě do očí Pronto, prý leštila dveře. Je toho povíc, ale ze dne na den se to stupňuje a mě nervuje, že jsem doma totálně z toho vyčerpaná. Když jsem to hlásila šéfovi, tak si nás zavolal, ale jen řekl "Holky vdyť si takový věci nedělejte". Já si už nevím vážně rady. Do teď jsem byla klidná, ale už tomu chci udělat konec. Poradíte mi prosím jak na to? Výpověď nepřichází v úvahu. Děkuji všem za nápady.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

myse*
hodnocení

2x

Holka, nevím... Samozřejmě nejlehčí je říct - najdi si novou práci. Ale v dnešní době to je dost nejisté... Zvlášt když se mi moje práce líbí a jediná skrvnka na ní je ona "kolegyně"

Asi bych: oblečení neřešila - at si nosí co chce, vždyt na tom nezáleží. V kanceláři jsi sama?= zamykej když odcházíš. nejsi sama? papíry ukliď do stolu/skříně at nemá v čem hrabat. Důrazně a před svědky jí řekni, že si nepřeješ, aby ti hrabala v tvých věcech.

s tím Prontem do obličeje - řekni že příště se budeš bránit - a podáš oznámení na poškozování cizího zdraví, půjdeš k lékaři a ona dostane k náhradě náklady + bolestné. Uvidíme jestli si příště nerozmyslí takové pitomosti.

Pokus se jí nevšímat, nebavit se s ní ani nekomunikovat a ani se nebavit o ní s ostatními kolegy (je možné že jí to donesou)

Nevsimat si ..to je velmi spatna rada a ani za nic se o ni neopirat..

eulalie*
hodnocení

1x

Dobrý den. Mobbing na pracovišti je zlá, převelice zlá věc. Jak to většinou dopadá? Oběť odchází... neboť to prostě duševně nevydrží. Kolegyně ve Vás vidí sokyni, která by ji teoreticky mohla ohrozit v kariéře, můžete jí vadit jako člověk, závidí Vám... a tak podobně. Jako bránit se je velice těžké. Je to jako šikana mezi dětmi na škole. Abyste se jí ubránila, musíte mít velmi silné nervy. Co takhle vyzkoušet protiútok. Nenápadně mezi kolegy prohodit něco, co by kolegyni zdiskreditovalo (i když to samozřejmě nebude pravda). Může to být cokoliv - např. že jste ji tuhle viděla na zastávce tramvaje opilou. Je-li vdaná, tak že jste ji viděla s mužem, který ale jejím manželem nebyl apod. Ano, je to podpásovka, ale v tomto není možné mít ohledy. Nebo jí začít provádět to samé, co ona dělá Vám. Jak píšu, chce to opravdu silné nervy. Bohužel, většina šikanovaných toto nedokáže. Bylo by dobré, kdybyste ostatní kolegy měla na svojí straně. Může se totiž lehce stát, že v opačném případě začnou kolegyni přizvukovat a postupně také do Vás rýpat.

doplněno 13.10.10 12:41:

Zkuste si něco přečíst o mobbingu. Možná tam i najdete odpověď na svoji otázku. Problematika je to složitá, šikanovaný zaměstnanec nemusí dopadnou dvakrát dobře, nevzepře-li se ihned a důrazně. Je to jako u šikany dětí na škole - některé dokonce potom končí v rukou psychiatrů s různými formami duševních poruch. Musíte být velice důrazná a dát té osobě, která Vám ubližuje, najevo, že se jí nebojíte.

pt®

Dagmaro, vůbec to není lehká situace. Pokud to bude trvat dlouho, myslím déle než rok, mohla byste to odskákat na svém zdraví. Možná, pokud bude kolegyně sama takto útočit, tak to nějak zvládnete, ale pokud se přidají ostatní, tak to nezvládnete a skončíte u psychiatra. Pokud by Byl útok směrován na Vaše zdraví, šla bych hned za zaměstnavatelem /šéfem/ s tím, že volám policii. Přece se nenecháte zmrzačit. A pak se to rozsekne. Buď dá pokoj a nebo stejně odejdete. To je můj názor. - stařenka

lui*
hodnocení

1x

Podle mě by to měl řešit, a dost důrazně šéf. Takové chování zaměstnanců poškozuje firmu. On by měl mít zájem, aby mu firma šlapala, aby zaměstnanci odváděli dobrou práci bez rozptylování šarvátkami apod. Asi bych po něm chtěl dost důrazně řešení. Protože, ať chcete nebo ne, je to kdo z koho. Jedna z Vás dvou nevydrží. Tak pokud o tu práci opravdu stojíte, udělejte vše pro to, aby jste to nebyla Vy. To se to radí takhle zvenčí co? Já vím... Třeba tu někdo poradí něco lepšího.

dagmara*

Já vám Všem děkuji za podporu i za rady! Až je mě z toho do pláče. Ono se to krásně píše, ale budu se s tím nějak poprat sama. Byla jsem před dvěma roky na pozici jako dělnice a s postupem času jsem se dopracovala do kanceláře, kde dělám zakázky výroby. Sokyni se to evidentně nelíbí, že jsem se dopracovala až sem. V kanceláři sedíme 3 a sokyně je stále jako dělnice. Kolegové v kanceláři jsou při mě, ať si toho nic nedělám, ale mě to opravdu už deptá. Podporuje mě i přítel, tak jsem se rozhodla, že to nevzdám a jestli je to kdo z koho, tak to nebudu já, co to nevyfrží. Děkuji vám Všem, jste prima lidičky a dokážete poradit i psychicky povzbudit, abych to nevzdávala.

nespokojenyurednik

napišeš mi, v jakém znamení zvěrokruhu jsi narozena?

1. jak se Vám může dělnice ve Vaší kanceláři hrabat v dokladech na VAŠEM stole? v té místnosti nemá co dělat.

2. co je to za firmu, když úřednice namá páku na usměrnění dělnice?

lui*

Nevzdávejte to, to by byla škoda. Jestli jste se dokázala vyšvihnou sama na tuhle pozici, tak na to máte, na rozdíl od těch, co to nedokázali. Vydržte. Buďte dál co nejlepší, a doufejte, že to Váš šéf bude umět ocenit. Trochu taktiky do toho, a život je Váš.

buss
hodnocení

0x

Napřed bych si položil otázku PROČ a proč já. Něco musí být, nějaká příčina. Je ve stejné kanceláři, kolik je vás tam ...? Dělá práci pro kterou něco potřebuje, že se hrabe na stole? Jak se k tomu staví ostatní?
Zaměstnavateli by mělo vadit, že se hrabe v dokladech po kterých jí nic není, chodí z pracoviště. Ale oni neradi řeší osobní vztahy.
Něco jí provést co ji poškodí na zdraví je diskutabilní, co když se dokáže úmysl, vznikne škoda (roznášet pomluvy to né)? Spíše se zamyslet na co ji dostat, aby se sama nachytala, znemožnola, zesměšnila. Ale myslím, že těmto typům to nedojde. Půjčil bych si nějaké extra šaty, pochlubil se a ať se vydá. Prohodil se že mám zaplacenou dovolenou ...
Ale na to musí být dva, pazgřivec co koná, manipuluje a druhý co se nechá. S některými manipulátory je to těžké. Je to nemoc.

marenka*

To je pravda. Určitě bych se to taky nesnažila vyřešit pomluvou, stejnou mstou, jako ona, klesnout na její úroveň? Ani náhodou, vždyť to je to, oč jí jde.

Víte, ale třeba kdybych jí potkala ve stejných, nových šatech, stačilo by jí nahlas pochválit a říct - opravdu nahlas a radostně! "Jé, koukám, že jsi dostala taky přidáno k platu, viď?" Věřte, že by to zapůsobilo jako bomba. Ale! Velké ALE! Pokud chcete použít bombu, musíte být připravena na tlakovou vlnu, aby Vás taky nesmetla. ;) Závidí Vám někdo šaty? Vezměte si ještě lepší. Závidí Vám někdo Váš klid, pohodu, usmívejte se od ucha k uchu. I když Vám bude do pláče, lidi jsou zlí, milují slabost druhých, protože pak není vidět ta jejich. Bohužel, je to tak. Držím palce.

arakain77*
hodnocení

0x

Já měl podobný problém kdysi dávno.Měli na mne také spadeno a jejich kanadské žertíky neměly konce.Několikrát denně mi dělali naschvály a zvlášť jeden kolega...a jak to dopadlo?Nikdo se nezbláznil.Jen jsem si počkal na vhodný okamžik a udělal jsem mu ostudu před celou firmou.Rady bohužel nepodám,protože to bylo na hranici zákona.Ale pak byl konečně klid.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]