Nejste přihlášen/a.
Před 3 týdny mě na přechodu pro chodce srazilo auto. Podle policie je v absolutní vině řidič. 15 dní jsem strávila na neurochirurgii ve fakultní nemocnici. Nyní jsem v domácím doléčení. Měla jsem těžký otřes mozku, subarachnoidální krvácení, 7 cm jizvu ve vlasech a dvě jizvy nad obočím a mimo jiné pohmožděnou celou levou stranu těla. Včera jsem byla na výslechu, řidič se mi zatím neozval a to ani s omluvou.
Můj dotaz se týká toho, zda by bylo lepší přistoupit na mimosoudní vyrovnání a nebo to nechat na soudu. O jeho potrestání mi zas až tak nejde...vím jak to u nás chodí a co budu mít z toho, že mu na nějaký čas vezmou řidičák nebo dostane podmínku. Jde mi spíš o finanční stránku věci. Když už jsem si tohle všechno protrpěla, chci náležitě odškodnit, z jeho trestu nic mít nebudu. Poraďte prosím...
Dobrý den, těžko posoudit, co je lepší. Pokud bude soud, tak asi by to chtělo se k připojit k soudnímu jednání s požadavkem na odškodnění Vašeho úrazu. Nejsem si tak jista (ale nejsem právník), jestli by toto soud v řízení nehody rozhodoval. Aby se Vám nestalo, že dotyčný řidič bude potrestán, seberou mi řidičák, ale Vám nic nedají a odkážou Vás na to, že byste si měla sama soudně požádat o odškodnění v jiném soudním řízení. I to mimosoudní vyrovnání má něco do sebe, minimálně se tedy vyhnete tomu soudu. Ale v každém případě by to chtělo mít právníka, který se v paragrafech vyzná, neboť je velmi pravděpodobné, že se řidič bude chtít vyhnout nějakému placení. No - třeba je to slušný člověk a má svědomí...
Podání není zcela úplné. Předpokládám, že řidič je již obviněn. Pak jste byla poučena, dostala papír ohledně možnosti připojit se s náhradou škody k trestnímu řízení. Viz § 43 a násl. trestního řádu (máte tam i jiná práva). Dozvíte se, i co můžete požadovat jako náhradu škody. Asi je nejlepší se nechat zastupovat, lze i jen zmocněncem. Pak uvažovat s náklady na právníka, co přiřkne soud.
Může se pak i stát, že budete odkázána na občanskoprávní řízení, tedy řidiče žalovat. Co vše chcete nahradit a va jaké výši musíte dodat.
Otázka pak zní, jak movitý je ten člověk a zda by byl ochoten přistoupit na narovnání. Tedy kde to bude více, jistější, že ano. Ten člověk, kdyby chtěl, tak by využil § 307/1b tr. řádu.
Jistě, k čemu trest, když nenahradí škodu, někdy je lépe přistoupit na narovnání.
Slušný člověk a má svědomí... no a proč se ten slušňák neozval?
To když mi syčák vybral autorádio, tak ho policisté našli, pak přišla jeho matka a bečela, že toho má více, jestli bych nemohl .. ano, když mi to vše uhradíte tak se k trř nepřipojím.
Především mi jde o úhradu bolestného. Nebyla to totiž zrovna lehká zranění. Další náklady nejsou až tak vysoké (náklady z nemocnice a poškozené oblečení dělají dohromady 2000 Kč). Vyšetřovatel mi řekl, že dál se případ posune k Probační a mediační službě, kde budu pozvána.
V případě mimosoudního vyrovnání bych asi na tom byla lépe, co se finančního vyrovnání týče. Viník je zřejmě movitý, podle toho, co zatím o něm vím. V případě soudního líčení by pro mě byla výhoda toho, že pokud by se časem projevily nějaké trvalé následky (nejsem ještě zcela doléčená), mohla bych toto dále řešit.
Domnívám se, že s tímhle si hlavu lámat nemusíte. Vy budete požadovat veškerou úhradu od POJIŠŤOVNY, kde měl viník nehody sjednané zákonné pojištění. Vztahuje se to jak na bolestné, trv,následky, poplatek za pobyt v nemocnici, ušlou mzdu, zničené věci. Ale třeba i na to, jestli musíte dojíždět na kontroly - proplácí se Vám jízdné, popřípadě benzin. Je toho moc a moc, na co všechno se pojistka vztahuje. Najděte si někoho, kdo tomu rozumí a budete mile překvapena
Takže myslíte, že je jedno jestli přistoupím na mimosoudní vyrovnání nebo půjdeme k soudu? Nebo bude lepší to mít pojištěné soudem?
Vy nemusíte chodit NIKAM. Jednáte s pojišťovnou. O jaké mimosoudní vyrovnání se Vám jedná ? Co chcete mít pojištěno soudem? Prostě vše nahlásíte pojišťovně a hotovo.
Protože došlo k ublížení na zdraví, připojila jsem se k trestnímu řízení s nárokem na náhradu škody. Jedna možnost je, že se vše vyřeší u Probační a mediační služby mimosoudním vyrovnáním (je jedno, jestli vyrovnání půjde od viníka nebo od pojišťovny) a nebo před soudem. Tak mi to bylo vysvětleno vyšetřovatelem.
Na vaši otázku, co chci mít pojištěného soudem...pokud přistoupím na mimosoudní vyrovnání a časem se projeví trvalé následky, nebudu prý moci je nijak uplatnit. Pokud vše proběhne před soudem, mohu případné trvalé následky dále uplatnit při odškodném, třeba za rok.
Ještě bych se chtěla zeptat na bodování úrazů kvůli bolestnému. Kdo bodování provádí? A je možné abych poprosila např. kteréhokoliv obvodního lékaře, aby mi předběžně stanovil počet bodů podle propouštěcí zprávy z nemocnice? Jen abych věděla předběžně a orientačně, na kolik bodů se dají mé úrazy ohodnotit...
Bodování - odborný lékař (u Vás nejspíš ošetřující lékař v nemocnici). Ano, obvodní lékař , když se mu bude chtít, tal Vám může body spočítat. Ale je to plusmínus autobus. Nyní k ničemu nenavádím, pouze konstatuji :D. Výše bodů se odvíjí od "výše" všimného, které se dá lékaři, který Vám body bude počítat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.