Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co smí finanční úřad

Od: katerinavo odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,
nechala jsem si postavit dům, všechno proběhlo hladce, ale na zhotovitele přišel finanční úřad, nevím jestli na udání nebo běžná kontrlola. Daný f. úřadk mě kontaktoval a chce po mě dokumenty spojené se stavbou mého domu. Mají na to vůbec právo? Proč si nezajistí dokumentaci od zhotovitele stavby? Co v takovém přpadě dělat? Nechci jim žádné dokumenty posílat, jsou na nich mé identifikační údaje. Mají na to právo? Děkuji za odpověd. Kateřina Vo.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

i
hodnocení

5x

Milá Kateřino, proč se nezeptáš úředníka? Sděl mu:

Úřade, nechci vám nic dávat, sdělte mi podle jakého zákona a paragrafu a odstavce je mou povinností jako fyzické osoby nepodnikající, vám poskytovat bezplatně součinnost? Požadují finanční náhradu za ztrátu času (S hledáním, anonymizovaným, balením, a zasíláním, Náklady odhaduji na cca 10 000 Kč, protože to zadám firmě XY).

Oni ti pak napíšu, podle kterého zákona paragrafu a odstavce máš případně tu povinnost, divím se, že ti to nenapsal již nyní? Možná takovou povinnost nemáš. Každopádně můžeš vyčíslit ztrátou svého času, pokud se ti to povede (Pokud jsi zaměstnanec tak asi nepovede.)

Každopádně možná by bylo efektivní si nejdříve zjistit, proč tuto pátrací činnost úřad vyvíjí, zřejmě tvůj dodavatel buďto fixloval s DPHčkem, nebo je tam jiný problém...

Co se týče tvých osobních údajů, tak to je lehce směšné, finanční úřad si může vyžádat i tvůj bankovní účet, úplně všechno, nevím co je na těch listinách tajného pro OVM? Nejspíš jsem snaží najít něco na tvého dodavatele (tipuju kvůli DPH).

2024
hodnocení

5x
Úředník FÚ Vás kontaktoval.
Chápu že telefonicky (?) a bez oficiálního dopisu se zdůvodněním a vypsáním příslušných zákonů a paragrafů?
Tak to bych mu popřál hezký den a zavěsil.

hodnocení

3x

Bylo by slušné zavolat do stavební firmy, zjistit o co jde a dohodnout se, co s tím. Identifikační údaje na faktuře nejsou žádnou tajností. Ty přece má státní správa běžně k dispozici.

id
hodnocení

2x
S úsměvem bych sdělila, že doma nemám archív a že doklady nemám.

hodnocení

2x

Úřad do poslední koruny ví, jaké máte příjmy, a vy se bojíte mu předat nějaké osobní údaje?

2024
A tisk těch dokumentů (případně celé PD), to má tazatelka platit ze svého? Nepředpokládám, že by jim (i kdyby chtěla) dala originály...
A z dotazu navíc dovozují, ze ona není "obžalovaná" strana.
Takže když úřad "do poslední koruny ví", ať také svou žádost do posledního paragrafu zdůvodní, včetně závazku zaplatit tazatelce veškeré náklady s tím spojené.
Pak teprve (pokud je to zákonný požadavek) je záhodno se tím zabývat.

Náklady spojené se zákonnými povinnostmi Vám nikdo proplácet nebude.

2024

A jste si jistý, že toto o čem je řeč, je zákonná povinnost?

Já tedy vůbec ne.

Tazatelka je v tomto případě (tak jak to popisuje) v pozici "svědka" a ne "obžalovaného".

Jedno paré PD může stát klidně několik tisíc Kč...plus další náklady.

Takže opět opakuji, úředník musí vše řádně zdůvodnit, aby bylo jasné dle jakého zákona to či ono požaduje a zda má vůbec nárok to požadovat.

vili
hodnocení

2x
Tohle prý zkoušeli při svatbách na restaurace. Nepamatuji si přesně, ale povinnost k součinnosti prý v takovém případě nebyla.

hodnocení

2x

Možná si někdo vzpomene - začátkem 90 let minulého století platil jakýsi udavačský zákon (nenašel jsem ho), podle kterého měl odběratel služby (zákazník) oznámit FU komu a za co zaplatil, pokud částka přesáhla (tuším) 10000 Kč.

Znám jen jediného člověka, který to tehdy skutečně udělal (můj otec) a oznámil FU platbu za instalatérské práce. Úředníci FU nad tím kroutili hlavami a nechápali, proč jim to oznamuje. *smich*

zaseja

To se jmenovalo Ohlašovací povinnost, ale vůbec netuším, jestli to bylo zrušeno, nikdy jsem to nepoužil

karlos*
hodnocení

2x
Jen chtějí na vaší firmu něco vyhrabat a potřebují se o něco opřít. Ať se úřednik snaží a dokáže vám ze je to vaše povinost podle zakona apod. Na druhou stranu pokuď jste s firmou byla spokojená tak bych ji nic rozhodně nedával a pokud máte dobré vztahy tak jim to dát vědět že po nich jdou patrně pokaváď to jestě neví může jim to hodně pomoct. Bohužel i finanční úřad nemusí být spravedlivý. Není to tak dlouho co používali zajišťovací příkazy tak něak dle potřeb jednoho oligarchy čobola.

hodnocení

2x

Nemáte povinnost ,stejně jako nemáte povinnost sbírat doklady.

katerinavo
hodnocení

Všem velmi děkuji za odpovědi,
nic jsem na FÚ neposlala, při dalším kontaktování a prosíku dámy na druhém konci pomyslného drátu, jsem jí řekla, jestli by nemohla otravovat někoho jiného, a s úsměvem zavěsila.
Děkuji ještě jednou.

dong

Jen aby teď nevyhrabali něco na tobě, ono stačí jenom když ti udělají pořádnou kontrolu :))

Stačilo slušně říct, nic nemám, nemám bohužel čas to hledat, obraťte se na firmu XY, anebo jí mám zavolat, aby vám to dovezli?

Prostě jenom nepůsobit jako arogantní hulvát

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]