Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nechala jsem si postavit dům, všechno proběhlo hladce, ale na zhotovitele přišel finanční úřad, nevím jestli na udání nebo běžná kontrlola. Daný f. úřadk mě kontaktoval a chce po mě dokumenty spojené se stavbou mého domu. Mají na to vůbec právo? Proč si nezajistí dokumentaci od zhotovitele stavby? Co v takovém přpadě dělat? Nechci jim žádné dokumenty posílat, jsou na nich mé identifikační údaje. Mají na to právo? Děkuji za odpověd. Kateřina Vo.
Milá Kateřino, proč se nezeptáš úředníka? Sděl mu:
Úřade, nechci vám nic dávat, sdělte mi podle jakého zákona a paragrafu a odstavce je mou povinností jako fyzické osoby nepodnikající, vám poskytovat bezplatně součinnost? Požadují finanční náhradu za ztrátu času (S hledáním, anonymizovaným, balením, a zasíláním, Náklady odhaduji na cca 10 000 Kč, protože to zadám firmě XY).
Oni ti pak napíšu, podle kterého zákona paragrafu a odstavce máš případně tu povinnost, divím se, že ti to nenapsal již nyní? Možná takovou povinnost nemáš. Každopádně můžeš vyčíslit ztrátou svého času, pokud se ti to povede (Pokud jsi zaměstnanec tak asi nepovede.)
Každopádně možná by bylo efektivní si nejdříve zjistit, proč tuto pátrací činnost úřad vyvíjí, zřejmě tvůj dodavatel buďto fixloval s DPHčkem, nebo je tam jiný problém...
Co se týče tvých osobních údajů, tak to je lehce směšné, finanční úřad si může vyžádat i tvůj bankovní účet, úplně všechno, nevím co je na těch listinách tajného pro OVM? Nejspíš jsem snaží najít něco na tvého dodavatele (tipuju kvůli DPH).
A jste si jistý, že toto o čem je řeč, je zákonná povinnost?
Já tedy vůbec ne.
Tazatelka je v tomto případě (tak jak to popisuje) v pozici "svědka" a ne "obžalovaného".
Jedno paré PD může stát klidně několik tisíc Kč...plus další náklady.
Takže opět opakuji, úředník musí vše řádně zdůvodnit, aby bylo jasné dle jakého zákona to či ono požaduje a zda má vůbec nárok to požadovat.
Možná si někdo vzpomene - začátkem 90 let minulého století platil jakýsi udavačský zákon (nenašel jsem ho), podle kterého měl odběratel služby (zákazník) oznámit FU komu a za co zaplatil, pokud částka přesáhla (tuším) 10000 Kč.
Znám jen jediného člověka, který to tehdy skutečně udělal (můj otec) a oznámil FU platbu za instalatérské práce. Úředníci FU nad tím kroutili hlavami a nechápali, proč jim to oznamuje.
Všem velmi děkuji za odpovědi,
nic jsem na FÚ neposlala, při dalším kontaktování a prosíku dámy na druhém konci pomyslného drátu, jsem jí řekla, jestli by nemohla otravovat někoho jiného, a s úsměvem zavěsila.
Děkuji ještě jednou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.