Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská přes rok

Od: jj* odpovědí: 5 změna:

Již brzy vyčerpám 380 dní nemocenské a není mi jasné, co bude dále. Od minulého měsíce pobírám starobní důchod. To že již nebudu pobírat nemocenskou vím, není mi ale jasné, jak to bude s pracovním poměrem. Může mě zaměstnavatel propustit, když budu marodit ještě např. půl roku? Stojím zaměstnavatele nějaké náklady na odvodech státu? Chtěla bych se po uzdravení do práce vrátit.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

V pracovní neschopnosti pracovníka propustit nelze. ať již bere nemocenské dávky nebo nikoliv. Prodloužení prac. neschopnsti nad 380 dní se žádá u ČSSZ na speciální žádosti, kterou posoudí lékařská komise ČSSZ. Pokud to uzná, může se to prodloužit až o 1 rok. Vzhledem, že jste v důchodu, sociální a zdravotní za vás platí stát.

id
Důchodcům stát hradí sociální pojištění?

@delina máte v odpovědi poměrně značné nepřesnosti. Důchodci se výplata nemocenské neprodlouží, protože poživatel starobního důchodu a invalidního důchodu 3. stupně dostane nemocenskou dávku pouze za 70 kalendářních dní v kalendářním roce.

Sociální pojištění nikdo za nkoho neplatí.

Tak to důchodcům hradí stát i tak, ale třeba když budete na Úřadu práce jako nezaměstnaný, sociální i zdravotní za vás hradí stát.

@delina sociální pojištění nikdo za nikoho nehradí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]