Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Životní pojištění

Od: tomaas odpovědí: 22 změna:
Nedávno jsem při návštěvě pobočky v bance podlehl(bohužel) nabídce nového životního pojištění u pojišťovny NN. Nechci teď řešit téma jestli mít nebo nemít toto pojištění, na to má mnoho lidí odlišný názor co jsem tak vysledoval.Já se přikláním spíš k tomu, že je lepší nějaké mít.
Původní pojistku,která byla sjednána asi před 10 lety jsem zrušil, poněvadž byla nastavena na velmi nízké částky, nebyly v ní zohledněny mé zdravotní problémy(se kterými jsem se už tehdy potýkal), ale zase nebyla tak drahá(cca 1300). Nyní mám tedy pojištění u NN kde po nastavení invalidit, závažných nemocí, trvalých následků atd.. vyšlo pojistné na 1800kč. Bohužel se už léta léčím s psychickými potížemi a po doložení zdravotní zprávy mám na tyto potíže samozřejmě výluky, ale částka u některých položek byla navýšena o 75%, takže výsledná cena pojistného je teď cca 2500kč. V té bance mi tvrdí, že je tato částka běžná při životním pojištění jednotlivce. (je mi 36let, bezdětný, hypotéku nemám). Ptám se hlavně proto, jestli nemá někdo trochu zkušenosti s tímto pojištěním, poněvadž se mi ta částka pojistného zdá dost vysoká.
Nyní mám ještě modelaci u ČPP, kde při podobných parametrech to vychází na 2000kč (samozřejmě s výlukami na to s čím se léčím), ale u této pojištovny není už přirážka ceny pojistného kvůli zdravotnímu stavu, což se mi jeví líp. Zase jsem ale dostal informaci, která nemusí být třeba pravdivá(je od konkurence), že zrovna ČPP má někdy problémy s případným plněním pojistného při případném zdravotním problému a zrovna životko u nich není vhodné. Je mi jasný, že každý pojišťovák bude chválit to svoje, proto se zkouším zeptat zde, jesli bych nezískal nějaké nezávislé informace. Pokud má někdo nějakou zkušenost s životkem u nějaké pojišťovny, nebo odkaz na někoho s kým se případně nezávisle poradit... Už se tím zabývám teď delší dobu a přiznám se, že už bych to chtěl nějak rozumně nastavit a dál nemusel řešit... moc děkuji.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Píšete, že jste zrušil pojistku. Spočítal jste si, kolik jste za ty rok do pojišťovny zaplatil? A kolik máte teď, na konci. Vydělal jste na tom něco? Kolik? Kdybyste šetřil na procenta v bance, nebyl byste na tom lépe? Neprudím, jen se ptám. *alene* Já si totiž myslím, že pojistka je služba, která se jmenuje "Kdyby se něco stalo".

tomaas
hodnocení

Pardon, asi jsem se špatně vyjádřil. Původní pojistku mi v bance doporučili zrušit a že vše zařídí. Naštěstí mi ale před pár dny volali z té pojišťovny a paní mi vysvětlila, že tam mám nějaké peníze a při zrušení bych o ně přišel, takže jsme se dohodli, že ji rušit hned nebudem. Nyní mám tedy pojistky dvě a řeším co dál. Ještě se sejdu s poradcem od té původní a budu vidět co on mi nabídne, ale už jen kvůli těm penězum tu pojistku nechám doběhnout do konce..

Poradca = smejd, ktory si nevie najst normalnu pracu a predava ludom produkty, na ktorych ma najvacsiu proviziu.

Chápu dobře, co se stalo. Mě jen zajímá, kolik jste do té pojišťovny nasypal a kolik teď máte na účtu. A pak ještě, kolik si můžete vybrat, převzít, převést nebo jak se tomu vlastně říká. Za ty roky vkladů, kolik máte? Co jste "našetřil" a ke kolika penězům se dostanete? *hej*Já mám přdstavu, že si vezmete měsíc po měsíci a pak rok po roce a zjistíte, kolik jste fakticky pojišťovně dal. Myslím, že trocha času na takovou inventuru se oplatí.

Ptám se proto, protože moje mladá byla dost ve ztrátě. Dostala méně, než tam nasyala i přesto, že nečerpala vůbec nic. . Marné bylo mé varování!

tomaas

Chápu to dobře tak, že pokud si platím životko bez investice, tak všechny peníze z pravidelného placení pojistky jdou na ty rizika a při ukončení smlouvy už nemám na nic nárok?

Ta smlouva kterou, jsem chtěl zrušit byla na dobu určitou 10let a s investicí (což jse přiznám jsem ani nevěděl) a pokud bych dosáhl konce, tak dostanu vyplaceno odkupné 34200kč plus věrnostní bonus 12900kč. Pokud bych ji ukončil teď o rok dříve, tak bych dostal asi 29000kč, ale o věrnostní bonus bych přišel, jestli to chápu dobře. Pojistné zde mám něco kolem 1349/měsíc. Ale zase když to tak odhadem počítám, tak při doběhnutí smlouvy do konce a placení měsíčního pojistného budu i s věrnostním bonusem jen o cca 2000kč navíc, než kdybych ji zrušil teď, což není zas tolik. A přitom ta paní mi to do telefonu tak krásně řekla, že jsem měl v ten moment dojem, že bych přišel při zrušení nejen o bonus ale i o to odkupné, takže jsem to zrušení zase zrušil. Nyní mám tedy dvě pojistky a řeším co dál..

Jinak vůbec neprudíte, já jsem rád za každý názor ať už se mi líbí nebo ne, proto jsem sem s tím taky přišel, doteď jsem akorát tak věděl, že nějaké pojištění mám. A těch informací a nových pojmů co mne to donutilo se naučit..

Nerozumíme si. Vy stále píšete, kolik dostanete. Ale nikde není zmínka, kolik jste do pojišťovny dal. Tohle by mě zajímalo ze všeho nejvíce.

vili

Babkazov, zdá se, že nechápete, že životní pojištění má 2 složky. Riziko, tedy to, co se nespoří a jde na opravdové pojištění, a tedy zůstane v případě bezeškodního průběhu pojištění pojišťovně. Teprve druhá část je spoření, a to spoření se jedině zhodnocuje a z jeho výnosu je ten zisk. Pokud chcete být objektivní, musíte počítat, kolik si SPOŘIL, ne, kolik dal celkem.

Příklad. Pojištění 1000, spoření 1000, celkem měsíčně 2000. Na začátku se navíc platí ještě poplatek za uzavření, neboli provize. Po dvou letech chci vybrat, kolik mi dají? Je to částka, která vznikla částkou ke spoření 1000x24 měsíců a z toho ještě odečtou třeba půlku jako poplatek. Po řekněme 10 letech by to pak bylo i se zhodnocením a možná po 20 až 30 letech se to opticky bude tvářit, že jste dostala víc, než jste tam dala. Proto při zrušení hned ze začátku dostanete vždy méně.

@babkazov Myslím, že příliš nechápete smysl úrazového pojištění. Tento produkt neslouží k ukládaní peněz za účelem šetření. Slouží primárně zajistění zdravotních rizik. Nedá se tedy na tomto produktu vydělat. Pokud se vám nic nestane, můžete být šťastný, ale zároveň jste zodpovedný, že jste si rizika po celou dobu pokryl. Pokud se vám něco stane, pak se váš život může změnit od základu, ale případné peníze z pojistky můžou ten život trochu ulehčit. To je podstata celého rizikového pojištění. Idealně do spořící části nedávat nic, je to úplně nevhodný produkt na spoření ( i když prodejci a poradci často říkají něco jiného).
Každopádně byla blbost rušit staré pojištění sa účelem nového (stačilo jen staré poupravit na současnou situace) a platit tolik měsíčně za úrazové pojištění, když je tazatel zodpovědný jen za sebe, je strašně moc a vyhazuje prakticky peníze oknem každý měsíc. Ideálně by se mu na to měl podívat někdo, kdo tomu rozumí a nebude mít žadný zisk z toho (totiž dostane mnohem objektivnější názor).

Gismo a vili, stále opakuji, že vím, o čem je řeč. Nebylo by jednodušší věnovat trochu času a odpovědět mi na jdnoduchou otázku: KOLIK JSTE DO POJIŠŤOVNY VLOŽIL? Stále njaké blabla vysvětlování, ale na jednoduchou otázku nikdo odpovědět neumí. Nebo nechce? Stačí jen vytáhnout výpisy a sečíst vklady. Na nic jiného se neptám.

tomaas
hodnocení

Kolik peněz jsem do pojišťovny vložil, se nechá přibližně spočítat z mého předchozího příspěvku. Nejdřív jsem platil něco pod 1300, nyní po indexaci asi tak čtyři roky zpět 1349. Smlouva má letos 9let. Pokud ji nechám doběhnout do konce,tak to bude tedy 5x12x1300 + 5x12x1349= cca 159000 kc. Když od toho odečtu věrnostní bonus a odkupné, které po uplynutí dostanu + daň, tak jsou náklady za těch 10 let asi 116000kč. Ta nová pojistka, kterou jsem teď bohužel uzavřel, vychází mnohem dráž, tu si do budoucna asi nenechám.
Rušit staré pojištění Generali byla teď blbost to máte pravdu, ale nakonec jsem to zrušení zase zrušil. Ještě uvidím s jakou nabídkou teď přijde ten z Generali..
vili
Babkazov, omlouvám se, ale pokud budete trvat na vaší interpretaci, budu si myslet, že to nejen nechápete.
Znovu. Jakékoliv pojištění se spořicí složkou prostě nelze porovnat se spořením ve stejné výši.
Pojištění slouží k tomu, že dáte část vašich peněz pojišťovně, a když se vám stane nějaká pojistná událost, tak vám pojišťovna z těch všech peněz od lidí vyplatí pojistnou částku.
Já jsem pojištěn proti úmrtí za několik tisíc ročně, a když zemřu, tak nějaký ten milion dostane moje rodina. Když neumřu, tak ty peníze zůstanou pojišťovně.
Teď k jádru vaší otázky. Váš dotaz, který se ptá na celkové vklady versus výplatu spořicí složky, je v rozporu s otázkou. Nemá tu co dělat, je zavádějící , podsouvá k odpovědi s nesprávnou interpretací a tedy není objektivní, není relevantní k vyřešení problému tazatele.
Správná odpověď by totiž byla, platím 1500, z toho je 500 spořicí složka, a za 10 let jsem takto vložil cca 60 tisíc čistě na spoření. Tím pádem logicky nemůžu počítat, že jsem celkově vložil 180 tisíc, a z toho odvozovat nevýhody. On totiž to pojištění celou dobu měl, a jistě ví, že pojištění je v zásadě dobré, pokud je správně nastaveno. Protože když si někdo pojistí úraz a pak spadne že schodů a zlomí si páteř, tak sebevětší úložka v bance mu nenašetří tolik, kolik by mu dala pojišťovna, a z čeho pak bude moci platit například stavební úpravy v bytě pro život vozíčkáře.
vili
A ještě doplním, pojištění, které si člověk sjedná ve dvaceti, může být levnější než pojištění na stejnou úroveň ve čtyřiceti. Proto se obvykle vyplatí porovnání, co získám v případě nějaké nehody sjednáním nové smlouvy o 15 let později, než kdybych si nechal upravit tu, co už roky platím.

Vzdávám se. Už nechci vědět kolik tazatel na svůj účet dal. Zajímalo mě pouze toto, ale v podstatě je mi to fuk a šumák navíc. Je to jeho věc, kolik do pojišťovny nasázel a je věcí pojišťovny, jak ty peníze přerozdělila, na co a k čemu je použila. Nezajímá mě vůbec nic, jen konečná faktická částka, bez odhadů . Jen fakt. *mir*Končím s touhle diskuzí a přeji z Ostravy krásný víkend.

vili
Takže stále nechápete podstatu nebo nechcete chápat.
Abyste nebyla zklamaná, tak vám aspoň popíšu jedno z mých pojištění. Toto konkrétní jsem sjednal jako způsob zajištění dětí do doby, než ukončí studia, kdyby se mi něco stalo.
Jsem pojištěn spolu s dětmi na 25 let. Měsíčně platím kolem 500 korun. Platím pololetně, je tam nějaký drobný bonus. Kdybych zemřel, dostane moje rodina něco přes milion korun. Kdybych si způsobil například úraz já nebo mé pojištěné děti nebo by nastalo pár dalších věcí, na které se pojištění vztahuje, dostanu pojistné plnění plus v některých případech za mě další platby zaplatí po dobu platnosti pojištění pojišťovna.
Za to vše tedy v průběhu let zaplatím kolem 150 tisíc.
Toto pojištění má také spořicí složku, takže pokud se dožiji konce pojištění, vyplatí mi pojišťovna 10 tisíc korun. Rozumíte dobře, 10 tisíc. Pár stovek ročně mi ale také zbyde z daní, protože si mohu snížit daňový základ.
Podle vás bych zřejmě byl hodně v mínusu. Já jsem naopak spokojen, protože kdybych ty peníze investoval a něco se mi stalo, rodině zřejmě bude citelně chybět můj příjem, možná by přišla i o bydlení, protože výnos nějaké běžné investice by možná nedosáhl stejné výše jako plnění od pojišťovny. Zvláště zpočátku hned po založení pojištění.
Doufám, že vám ta informace udělala radost.
I vám přeji pěkný víkend.

vili
hodnocení

2x
Pokud je to tak jak píšete, tedy nemáte dluhy, není na vašem příjmu závislá další osoba, tak si myslím, že životní pojištění spíš nepotřebujete. Jiné by to samozřejmě bylo, kdybyste měl rodinu s dětmi. Ale nepíšete, že rodinu plánujete. Je fakt, že čím starší člověk pojištění zakládá, tím je dražší.
Kdybych si rozdělil riziko, tak spoření se v této formě nevyplatí. Rizika při úrazu pokryje úrazové pojištění, řádově levnější. Výpadek příjmů v nemoci zřejmě řešit moc nepotřebujete, takže jediné riziko vnímám při ztrátě způsobilosti pracovat, a na vaše problémy už máte výluky.
Být vámi, zkusil bych novou pojistku porovnat s tím , co byste získal navýšením té starší, a případně některou z nich nastavit opravdu podle vašich potřeb. Tedy bez vysoké spořicí složky, jen čistě pojištění rizika například trvalých následků úrazu a nějakou podporu při trvalém zhoršení zdravotního stavu, ovšem to bývá obvykle až při třetím stupni invalidity.

hodnocení

2x

Nejlepší rada je taková, o kterou nestojíte. Když se o své peníze budete trochu starat, tak ze stejného vkladu budete mít každých 10 let téměř půl milionu jistých a nemusíte se účastnit žádného obchodu s náhodou. Plnění pojišťovny je téměř vždy chybou v pojistných výlukách.

hodnocení

2x
Oni tzv přebouchali smlouvu. Prostě udělali pěknou prasárnu na Bulíka(nic ve zlém). Ty jsi tím přišel o spoustu peněz z původní pojistky a další strožok teď budeš plnit v nové. Jinak pojištění je především produkt sloužící k zisku, pojišťovny nejsou charita. Na hodně věcí myslí nějaká vyjímka, při vábení ti namažou med kolem pusy a realita je často dost smutná - tedy pro klienta. Ale pojistné podmínky a vyjímky (takové to drobounké písmo v dodatku smlouvy) si můžeš prolouskat sám, což jen doporučuju. Vyhneš se budoucímu zklamání. Pokud máš investiční životní pojištění, jde samozřejmě o bezkonkurenčně nejméně výhodný produkt celkově.

hodnocení

0x

Z kazdej uzatvorenej zmluvy ma pracovnik na prepazke proviziu a ked ma malo zmluv, nema premie a pripadne ho aj vyhodia. To je presne dovod, preco vam "vysvetlia", ako je stara poistka nevyhodna, mate ju zrusit a uzatvorit novu.

Ziadna poistovna vam neda dobru sadzbu, ked vie vopred o nejakych vasich zdravotnych problemoch. Kombinacia s nejakym "sporenim" je uz potom maximalne nevyhodna pre vas.

Ak uz chcete nejaku poistku, tak urcite bez sporiacej zlozky a presne sa zamysliet, ake rizika chcete pokryt.

hodnocení

0x

NN? Hmmmm... Nechte si to posoudit nezávislám pojišťovákem. Na 95% vám řekne že ta NN pojistka je nevýhodná a nabídne jinou, levnější a s lepším krytím. V naší firmě za poslední kvartál nemáme ani jednu NN, i když ji v portfoliu máme. Vypovědět můžete nejlépe do dvou měsíců po sjednání.

A nejsou jen dvě pojišťovny, hodně životek je například u Metlife. Ale jak píšu - nechte si to posoudit a řádně vysvětlit.

tomaas
hodnocení

Ona mi právě ta NN byla už od začátku trochu podezřelá, jsem rád za tento názor, který mne v tom víc utvrzuje. S jedním nezávislým pojišťovákem už jsem mluvil a ten mi doporučil ČPP, kde při uvedených zdravotních problémech není žádná přirážka na ceně ale jaká je kvalita této pojištovny nevím. Vzhledem k mým zdravotním problémům mne to ani nebaví moc řešit, poněvadž mne to psychicky dost unavuje a každý pojištovák se snaží za každou cenu stejně prosadit to svoje..

ČPP nebývá špatné, také unich mám pojištění. Ale nechci říkat že je vhodná pro kohokoliv, to musí posoudit nejlépe odborník který má přehled o všech možnostech. V případě zájmu mohu doporučit - Jižní Morava, Zlínsko. Já osobně sice na to zkoušky a oprávnění mám, ale věnuji se pouze majetkovému pojištění takže nemám ten přehled produktů.

hodnocení

0x

Každé pojištění se vyplatí v případě řádného pojistného plnění... Životní pojištění se vyplatí u manželů, kteří si koupili dům na hypotéku. Případně u rodičů, kteří myslí na své děti a chtějí jim usnadnit první roky života v případě náhlé události.

Svobodný bezdětný, který v případě úmrtí zanechá jen dluhy - takový člověk se pojišťovat nemusí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]