Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Dělám si starosti o synovu přítelkyni,věk 23let,která mi prozradila,že zdědila po otci vysoký cholesterol a na nic lékaři nepřišli.Když napíši jeho odnotu,nepokládejte to prosím za překlep-hodnota 26.Uplně mě to vzalo dech,protože o vysoké odnotě u některých lidí,se mluví o třeba cca 5-6.Dívka je štíhlá,jinak se cítí dobře,ale mne to velmi znepokojuje a myslím si,že to má nějakou příčinu,v jídle to nebude.Prosím vás,setkal jste se někdo osobně,nebo víte o někom,kdo to takhle měl a hlavně mě zajímá,co případně lékaři zjistili,za příčinu?Přece něco to musí být..děkuji
Můj osobní "rekord" byl 16,7, tedy aspoň co vím.
Je to dané geneticky a žádná dieta s tím nic nesvede. Bratr aktivně sportoval i závodil, držel diety a cholesterol měl vysoký také. Dietu jsme drželi všichni,co se nás to týká, ale bezvýsledně.
Po mnoha letech (vlastně už jsem byla v důchodu), když už jsem měla oči hodně přivřené (xantalasmata kolem očí) jsem přistoupila na léčbu a dosud beru léky. Xantalasmata už skoro žádná, takřka neviditelná, kdo mě neviděl delší dobu, ten si toho hned všimne. Léky mi nedělaly dobře, musela jsem dostat slabší a k nim si kupuji Coenzym Q10 a jsem takto v pohodě.
Moc vám děkuji.Jsem ráda,že píše někdo,kdo ví oč jde a tak si mohu udělat obrázek,jak to vypadá.Musím si s ní vážně romluvit,aby šla na genetiku a docílit,aby ji pak poslali za odborníkem,zkusit léky,pokud to půjde.Uplně se ve mne bouří,že oni vědí,že její otec,má stejný problém a krom diety,nejsou ochotny něco dělat.
Přiznám seže mě toto vyděsilo,ale děkuji za příspěvek.Podívám se na to a zkusím s ní ještě promluvit,doufám,že bere co má.Ono se řekne,geneticky vysoký cholest.,ale snad se dopídím,co v těle,nefunguje díky genetice správně,co je tam geneticky blbě,co způsobuje výsledek-vysoký cholesterol.rozhodně souhlasím,že to není jídlem.díky
Já vám něco povím.Víte jak to většinou a hlavně v dnešní době funguje?Až když má stejný problém dítě,tak se teprve a možná ještě,uvažuje o tom,že se jedná o anomálii.Tot jsou moje zkušenosti v jiné dg.U moji dcery se něco našlo a já teprve po letech,mám odpověd,co je mé matce .Jinak,tady vám píší zkušenosti,když je něco geneticky,v případě chlesterolu,tak to neovlivníte stravou.Doporučuji,přečíst si něco o jmenované genetické anomálii,kdy vše i metabolismus,funguje po svém,tak více pochopíte.
Zeptejte se té dívky, kolik let je jejímu otci a jaké má potíže, jak ho léčí. Pokud na nic nepřišli lékaři, je třeba najít lepšího odborníka a neptat se laiků, kteří vám tak maximálně zamotají hlavu.
Kromě toho si myslím, že zbytečně moc se sledujete nejen sama, ale i lidi ve svém okolí.
Tady jde právě o to,že dostat se k odborníkům,to znamená při nejmenším do fakultky,jak vidíte je problém.Když se nevyřešilo u otce za jeho věk.Co já vím,může mu být třeba cca 50let.Žádné potíže nemá,jen vysoký cholesterol jinak co se týká sledování dg. ,pokládám za normální,mít v tomto případě obavu o budoucí snachu,když už jde o extrémní hodnotu.To že já mám hodnotu 7.2 ,tak to jen uvádím pro srovnání,jinak to až tak neřeším.Co napíší lidé,si umím přebrat,zamyslím se nad tím.
Ale nemoci se dědí a navíc není vše díky stravě.Znám případ,že paní dodržovala striktně dietu,pod lékařským dohledem a cholesterol,se ji naopak zvýšil.Nehledejte vše ve stravě.Návaznost hormonů a chemie v těle,je těžký oříšek,jedno souvisí z druhým a může to být i někdy banální nefunkcí,čeho si a od toho se odvíjí,poměrně velké a navazující průsery.
@stir Právě jsem dostudoval rozsáhlý článek na téma Turnerova nemoci, což je v 50 % případů zděděná nemoc. A tak je to s většinou JIŽ VROZENÝCH NEMOCÍ. Nepíši samozřejmě o nemoci, kterou si člověk užene sám během života, i když i v těch případech je může mít VROZENÉ a tedy obyvkle ZDĚDĚNÉ.
Tak mi prosím vysvětlete, jak jste myslel tvrzení, že nemoci se nedědí (jelikož je to velmi nesprávný až nebezpečný výrok).
id-Kdysi jsem četla,že jsou nové studie.že i cholesterol,je vlastně potřeba,jen jde o to,aby se neusazoval v cévách.to máte krásnou hodnotu,zlatá střední cesta.Jinak vám přeji uzdravení,nebo alespon zlepšení stavu.Třeba se najde ještě jiná cesta,ikdž nevím,oč jde.Měla jsem nevyléčitelnou nemoc a přece jsem v tomto ohledu zdravá.
štír-můžete mi tedy říct,jak si představujete dietu vy,když v nemocnici radí špatně?Třeba bych to vyzkošela i na sobě.
@stir Dovolím si nesouhlasit nemoc kterou mi loni diagnostikovali měl i můj otec a trápila i jeho bratra, takže je dost pravděpodobné, že jí trpěl i jejich otec, kterého ale dřív zabil infarkt. A věřte... stravovací návyky máme naprosto odlišné.
I doktor mě už před lety varoval, že vzhledem k dědičnosti této choroby mám o 50% vyšší šanci, že mě postihne, než běžný vzorek populace. Doufal jsem, že k tomu nedojde... bohužel se stalo a bohužel o dost dřív, než by mě to kdy napadlo.
@stir I pod jednou střechou jsme měli rozdílné stravovací návyky a rozdílný životní styl. A z Vašeho pohledu mi měl doktor prognózovat spíš 150 nebo i víc procent.
Nebudu Vás přesvědčovat, ale některé nemoci si prostě nesou genetickou zátěž, která se přenáší do dalších generací. Stejně jako barva kůže, vlasů, očí a mnoho dalších věcí.
štír-vy jste takový náhodný pozorovatel a hned máte jasno.Prominte,ale takhle to na mne působí.V nemocnici jídelníček.pouze splnuje kalorie a pak jisté druhy potravin,podle toho,co komu schází.Neříkám,že je to estrý jídelníček a dokonalý,jen splnuje normy.Ale na takové dietologii,přímo v nemonici,jsem byla.tam vám opravdu změří,na rukou,nohou a jinde,kolik máte vody,svaloviny a tuku.Jsou schopni vám sestavit jídelniček a pestrý,přímo na míru.Takže není potřeba,pít nějaké nesmyslné nápoje a poslouchat s r o nutriční poradkyně,v které důvěru nemám.Pak vám taky řeknu kušenost z fakultky,kde jsem zírala,jak perfektní mně napsali stravu.Nebylo to o chlebu s máslem,ale hlavně velké množství dietní bílkoviny v množství,že jsem to ani nesnědla a plno zeleniny ,ovoce.Ono diet je mnoho,ale musí se chtít lékaři,to napsat.Pokud nemá zájem,je to o běžné zažité stravě,jen aby se vešly do tabulek.A k dalšímu příspěvku,že pomáhá sport a strava.No.sport je potřeba,aby se tedy neusazoval cholesterol,ale strava si myslím,že to nevyřeší,bez pomocí léků.Pak o těch minerálech.Představte si,že jsem trpěla nemocí,že natal absolutní,minerální rozvrat,chybělo mi snad všechno,dokonce i sodík a íkali,hodně solte,stejně nepomahalo.Takže prostě minerály s těla se mi uplně vymlely a když konečně přišly na příčinu a šlo to spravit,nabyla jsem opět minerály,jak mají být,zpět.a bylo by uplně jedno,jestli jsem do 20 let minerály stravou nabrala.Tohle řídí endokrinologický systém akdyž se podělá,je jedno co jíte,je to v háji.
Melete hovadiny. Jsou nemoci, které se reálně dědí, protože jsou prostě způsobeny chybou v genu. A existují tři typy genetických poruch, které se projevují vysokou hladinou cholesterolu.
Geny jsou mocné. S oblibou se vracím k naší babičce, které v 98 letech přestal už úplně bavit život a ve skoro plném zdraví během pár týdnů tiše odešla. Nikdy nesportovala, jedla i tučná a smažená jídla, rybu nikdy do pusy snad nevzala. Myslíte, že někdy jedla nějaké vitamíny nebo minerály, případně zda sledovala, co jí? Jíst můžeme jak chceme, ale své geny a dědičné nemoci nikdo neoblafne.
Tím svým příspěvkem jsem chtěl sdělit, že geny jsou často mnohem silnější, než naše snahy o zdravý způsob života. Nic víc, nic míň. Prosím tím nepopírám, že nemá smysl snažit se žít zdravěji.
štír-jak jsem psala.hladiny minerálů si řídí žlázy s vnitřní sekrecí a pokud je člověk v tomto ohledu zdravý,vezme si tělo,ze stravy,co normálně potřebuje,ostatní tělo vyloučí..Jinak postrádám tak nějak logiku,v tom,čem píšete.Nebudu vás přesvědčovat.
Opravdu už nevím,jak vám mám vysvětlit,že j uplně jedno,jestli něco naspoříte v minerálech,nebo ne.Vy si jako myslíte,že to funguje tak jednoduše,že si uděláte zásoby,třeba vápníku,nebo draslíku,tj.jedno a prostě to tam je do zásoby?Tak to se velice mýlíte..tyhle přísuny,jsou ted a nelze ukládat do zásoby.a když vám nefungují třeba nadledvinky,nebo cokoliv podobného,což je navazující procez,žláz,vnitřních sekrecí,tak vám ani nepomůže,že když vám bude třeba chybět sodík a vy budete solit,jako blázen,stejně vám to nepomůže.Poslední věta a opravdu pslední.Vše chápete opravdu jen po svém a moc jednoduše a ono to je to složitější.I endokrinolog,má co dělat,aby se vyznal.a já jsem si tímhle prošla,lecos jsem zaznamenala a vím,že to,jak to vnímáte,je uplně někde jinde,jen selský rozum.Neuražte se,ale je to tak.máte poci,že mi píšete,to samé,ale není to tak a já bohužel,nejsem doktor,abych to dovedla lépe vysvětlit.Zkrátka zásoby,minérálů,jsou k ničemu.to je jakobych si řekla,tak do 20 let,budu jíst vitmín C,abych měla zásoby.
Moje budoucí snacha,nepotřebuje vodit za ruku.Jen ji lékař,neřekl,ani to málo,co jsem se dozvěděla zde a hlavně ji nikam nedoporučil.Nenechám to být,to se nebojte.A prosím,odpustte si rady,typu,že ikdyby to neměla být moje snacha,abych pomohla..To je opravdu,už moc.Já vím že si to neuvědomujete,ale fakt je to urážlivý.Jinými slovy,soudíte člověka,že kdyby to byl někdo cizí,tak jsem ignorant.
Napadlo mě, že si z vás třeba vystřelila, Pokud třeba ví, že jste příliš...
Proč by vám to říkala? Jaký má motiv? Viděla jste výsledky? A proč to řešíte? Její otec zemřel v 50 letech nebo kde je problém?
Někdo má nohy jako ploutve a plave (Phepls), jiní zase umí podávat vysoký výkon s nízkým kyslíkem tak nosí na Everestu. Pokud nemá nějakou komplikaci, tak je důvod to řešit?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.