Nejste přihlášen/a.
Zdravím, může mi někdo poradit, co mám dělat nebo kam zajít, když mi zaměstnavatel nechce poslat mé peníze za přeplatek na dani?
Myslel jsem, že to přijde spolu s výplatou, ale nic. Tak jsem se ho dnes ptal a on mi řekl, že to pošle, ale neřekne mi kdy.
Co to jako má být? Na to snad nemá právo ne?
Co si o tom myslíte? Díky všem!
Podle tohoto judikátu:
se přeplatek na dani může započítávat do základu pro výpočet srážek (např. exekuce) a tak je možné jej brát jako součást mzdy.
Mzdu (nebo její součást) je povinen zaměstnavatel vyplatit do konce následujícího měsíce. To znamená, že mzdu za březen do konce dubna, bez ohledu na dohodnutý výplatní termín např 12. 3.
Pokud tak neučiní, je možné podat podnět na inspekci práce. Pokud zaměstnavatel nevyplatí mzdu ani do 15. dne po splatnosti (15. května) je možné okamžitě zrušit pracovní poměr s nárokem na plus dvouměsíční odstupné a mzdu tak vymáhat (mimosoudně, soudně).
Já takto učinil po nevyplacení celé mzdy, hned ten den se zaregistroval na pracáku, najmul si advokáta a do pár měsíců měl zaměstnavatel od soudu platební rozkaz.
Takže bych počkal do konce dubna a takto mu to vysvětlil.
Nemáte pravdu, poslední mzda, v níž lze vyplatit přeplatek z ročního zúčtování, je březnová. Pro tazatele - zkusila bych poradnu Inspektor/....
@mnd ano, tu koronu jsem nějak přešla a srolovala jsem níž na telefony infolinek. Prostě inspektoráty práce by měly mít nějakou linku, na které je možné se informovat. Když nevím, odkud je tazatel, nemohla jsem dát konkrétní odkaz.
Telefonické poradenství lze využít i prostřednictvím bezplatné linky Inspektorátu práce, a to na telefonním čísle 800 606 070. Obslužnost této linky je zajištěna: pondělí, středa 8:00–17:00, úterý, čtvrtek a pátek 8:00–14:00.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.