O ukončení (stejně jako o zahájení) pracovní neschopnosti rozhoduje ošetřující lékař. Dost záleží na tom, jak si do toho nechá mluvit od pacienta, ale pokud lékař s ukončením nesouhlasí, vy s tím nic neuděláte.
nesn
Příjde mi to stejně absurdní jako by vám někdo zakázal podepsat v nemocnici revers...
Není to absurdní. Je to pravomoc a znalosti lékaře, které Vy nemáte! Jsou nemoci a a nemoci! A od toko je lékažř aby posoudil Váš stav zda můžete bez ohrožení Vašeho života nebo dalšího pokračování nemoci propustit nebo ukončit DPN.
Většinou lékař pacienta upozorní,že by bylo vhodné,aby se ještě léčil doma,ale když pacient přesto trvá na tom,že už chce neschopenku ukončit,tak mu jí ukončí.Tak to aspoň dělá Můj praktický lékař.
Moje první neschopenka byla vystavena na základě čtyřicítek horečky, zimnice a neustálého zvracení. 3 dny jsem byl úplně zničený, pamatuju si jen ty ošklivé sny v horečkách. Za týden u lékaře jsem ho doslova prosil, ať mi neschopenku už ukončí, že už z nudy doma lezu po zdi a že chci do práce. Neukončil, byl jsem doma ještě necelý týden s tím, že jestli ještě náhodou nechci vyšetření na psychiatrii, že jsem takovej mag.r, když jsem chtěl už jít pracovat. Na druhou stranu, když jsem o mnoho let později měl drobnou operaci, neschopenku mi vystavit nechtěli, a byla mi vystavena až po mé žádosti z toho důvodu, že bych v práci nemohl vykonávat mé pracovní povinnosti po dobu, kdy mi ještě dělali obden převazy, a celkově to ještě stálo za pytel. Takže se domnívám, že správný lékař přihlíží právě k stavu pacienta a pracovní pozici, kterou pacient v době neschopnosti nemůže vykonávat. Je logické, že se zlomeným palcem u nohy zřejmě v kanclu sedět můžete, ale pracovat v předepsané obuvi v těžkém terénu už by mohl být problém. Takže je částečně i na vás, jak moc si ukončení případně obhájíte a jak moc rizika lékař posoudí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.