Vážení,kdo mi poradí,zda při zveřejnění záběrů z reportáže,kde je mi vidět obličej/při focení jsem upozornil ústně,že mi nebude vidět do obličeje-to tedy nebylo dodrženo/ v časopise je to možno bez souhlasu foceného,zda nemusí být v tomto případě žádný souhlas ať již ústní nebo písemný.Navíc k záběrům je připojen odborný článek s jehož obsahem,pro uvedení lží a polopravd se neztotožňuji.Napsal jsem již do Zahrádkáře ale nic mi neodpověděli.Popřípadě kam bych se mohl s tímto problémem obrátit nebo jaký zákon to upravuje.Děkuji.
Ahoj, no asi takhle : ty palmy jsou jistě super a Ty jsi opravdový nadšenec. Zřejmě i do Zahrádkáře vstoupila komerce a mělčí vědomosti, a že Ti tam zveřejnili obličej? Buď se s tím smiř, nebo je tahej po soudech, třeba za porušení autorských práv, či poškození osobnosti, ale myslím si, že pokud nemáš písemnou smlouvu o focení a anébržto i o nezveřejňování tvé tváře, tak jsi namydlenej. Být tebou, tak jim to odpustím a dál tam nepřispívám. ***nemáš náhodou svoje stránky o tropech? Nebo by jsi byl ochotný se s námi podělit o tvoje získané vědomosti? uvítal bych to!
Díky za odpověď,moc mě nepotěšila ale co se dá dělat.Jenom je škoda ,že to nemůžu vrátit do toho okamžiku,kdy jsem tomu pisálkovi říkal,že mi nebude vidět obličej a on neřekl "ani bů ani bé" a čučel a nic neříkal.Vysvětlil bych mu to " po lopatě" nebo snad "lopatou",co jsme tam měli?Ale teď vážně k té nabídce.Svoje stránky ani blog zatím nemám,ikdyž se na to již delší dobu chystám.Potřeboval bych s tím poradit.O tom jak to všechno bylo,když jsme jezdili sázet palmy a jiné mrez.rostliny a o té reportáži rád napíši víc ale asi už přímo tobě,ne asi takhle veřejně ikdyž všechno je tam pravda a nic víc než pravda.Rád se taky podělím o svoje jak teoretické tak praktické zkušenosti z této oblasti.V případě zájmu budu dál korenspondovat na tvůj e-mail.Zatím ahoj./ ZEN.TAO@seznam.cz
§ 12 (1) Písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkající se fyzické osoby nebo jejích projevů osobní povahy smějí být pořízeny nebo použity jen s jejím svolením. (2) Svolení není třeba, použijí-li se písemnosti osobní povahy, podobizny, obrazové snímky nebo obrazové a zvukové záznamy k účelům úředním na základě zákona. (3) Podobizny, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy se mohou bez svolení fyzické osoby pořídit nebo použít přiměřeným způsobem též pro vědecké a umělecké účely a pro tiskové, filmové, rozhlasové a televizní zpravodajství. Ani takové použití však nesmí být v rozporu s oprávněnými zájmy fyzické osoby. Tolik k věci občanský zákoník. Pokud máte pocit, že výše uvedené paragrafy byly porušeny, obraťte se na advokáta. Nemusíte se hned soudit, můžete se pokusit vyřešit záležitost s protistranou dohodou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.