Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
myslím, že mám menší závislost na alkoholu, kterou bych asi s trochou trpělivosti a odříkání dokázal přemoct, ale vlastně úplně tak nechci, respektive mi to pivo prostě hrozně chutná, bez tvrdýho bych se obešel, ale to naše pivo je prostě až moc dokonalý. Takže s tím pivem úplně přestat ani nechci, ale nejde mi to už ani omezit, jak si dám jedno, dvě, tak už se vezu (vím, že tohle je právě znak alkoholismu) a jako těch 4 - 5 kousků za den dám (průměrně), ale mám prostě období, kdy piju denně 2-3 piva, ale někdy je to mnohem víc.., hlavně víkendy, ale někdy i v týdnu) a rád si dám i tvrdej, obzvlášť mám rád tmavý alkohol jako brandy, koňak, whisku atd., ale ten v týdnu ve větší míře nepiju. Takto to praktikuji už několik let, odhaduji tak 4-5 let, k alkoholu mám vztah v podstatě od dětství, poprvé jsem se napil ve 13-14 letech a už okolo 15 bylo pro mě běžné každý víkend s partou prochlastat. Poté bylo několik let, kdy jsem v podstatě sekal latinu, ale od té doby, co jsem se rozešel s přítelkyní, jsem vlastně nepřestal pít. Je mi 25 let. Zkusil jsem letos suchý únor a po 14 dnech jsem se napil. Loni jsem ho plánoval, ale ani se neuskutečnil.
Máte nějaký tip, jak to pití omezit? Zapisovat si třeba spotřebu a postupně snižovat? Nebo je jediná cesta a to přestat úplně?
Pokud nemáte pevnou vůli, chce to vyhledat lékařskou pomoc. Nikdy ne ambulantní. V den kontroly to pacient vydrží, lékař ho pochválí a on se nalije. Jedině pobytovou léčbu. Nejlepší byla v legendární Želivi. Vím, o čem píšu. Jenže před lety byla Želiv zrušena, protože prý zde byla potlačována lidská práva. Zda byla, nebo nebyla, to nedokážu posoudit. Ale vrátil se mi odtamtud úplně jiný člověk, který od roku 2007 abstinuje. Je potřeba si ujasnit, jaký mám problém a co dělat, abych se ho zbavil.
Postupné snižování nebude mít žádný efekt. Chce to prostě vpadnout do léčebny a zavřít za sebou dveře. Bude to trvat zhruba půl roku. Ale pokud budete mít pevnou vůli, věřte, že to dáte. Držím palce. Jaga.
díky a máte pravdu, přestat nechci. Myslím, že kdybych chtěl, tak už jsem to udělal dřív, protože si tu závislost uvědomuju už od prvního roku soustavného pití. Chybí mi v životě rodina-láska a nějaká zodpovědnost. Jsem sám, mladej, nemám žádný zdravotní problémy, takže je to pití o to jednodušší, navíc ani nevím jestli mám rád život a jeslti ho chci nějak "smysluplně" žít. Nesáhl bych si na něj, ale pomalu se uchlastat mi asi tolik nevadí, nějakej čas tady ještě pobudu... Už jsem tolikrát zkoušel začít znova, že bych to ani nespočítal a už v tom ani nevidím smysl, respektive už si nevěřím. Vážím si Vaší upřímnosti.Hodně zdraví
Vážený autore otázky, dovolil bych si ještě jednu odpověď.
Chceš s chlastáním přestat či ne? (chlastání znamená pití = závislost, těžko se poznává), jak na tom jsi zrovna Ty, ale v tom mladém věku... 5 let a jsi tam podle mně. Odpověděl jsi, že nechceš. To neomezíš, s tím počítej. Raději se na to vyser. Zvláštní je to pak život, to ano, ale pořád lepší než chlastat.
Možnost je uvědomit si svou situaci, sám jsem těžce chlastal, a v 35 letech jsem přestal sám, sice v prvních dvou týdnech se mi o čertech zdálo ale šlo to, ale dělal jsem to kvůli sobě. Ono je to hrozně složité, aby se člověk vrátil do reality, ale jisté cíle jsem měl, a na ty jsem se upínal, a uvědomil si, že pokud toho chlastu nenechám, nikdy jich nedosáhnu. V 25 letech pokud si uvědomíš, že "Já pít nechci", máš velikou možnost, že to i sám zvládneš (netřeseš se, když nemáš vypito, nemáš halucinace atp.). Dá se to zvládnout. Určíš si nějaký cíl, kterého bys chtěl dosáhnout (s chlastem to nedáš), bude Ti duševně lépe. Ale to by sis uvědomil až tak po půl roce,co by ses na chlast vysral, pokud to vydržíš. Pokud bys tedy chtěl s chlastem přestat, doporučuji toto, nechceš-li, pak Tě (než umřeš) čeká moc problémů. Je to na Tobě..
Já vím moc dobře, na co Tě upozorňuji.
*O
Pozrite si film "dobri holubi se vraceji", aj zavislost od piva je alkoholizmus. Bud s tym za pomoci odbornikov seknete = dozivotna abstinencia alebo tych piv bude viac a viac , uz nebudu stacit 4, ale 7, potom 10, pridu problemy so zdravim, nafukate zvuyskovy v praci a vyrazia vas ...
Podla mna ste alkoholik tak niekde v strede skaly zavislosti. Problem si uvedomujete, to je dobre, ale ziadne polovcne riesenie s obmedzenim nefunguje, len uplne prestat.
souhlas - chutná mi pivo, ale nemůžeu (řidič) resp. nechci alkohol, tak jsem ochutnal nealko pivo a zjistil jsem, že je docela dobré - na rozdíl od např. 10° Gambrinusu je víc chmelené a i jinak chuťově dobré - doporučuji zkusit, na značce nezáleží
(nezaměňovat s těmi patoky typu pivo se šťávou z kdoví čeho)
:Smysl života nemám, spíš jen smutek a samotu,
To jsou všechno věci vaší volby. Vy jste si ale zvolil pasivní sebelítost.
Zabíjení času PC hrami je jen vyhýbání se řešení.
:ale stejně mě to na pozadí hlodá, takže to stejně ten alkohol 100% neřeší
Nejenže neřeší, ale řešení ztěžuje. Základem je motivace, bez ní je vše marné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.