Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hypotéka - jak jste ji řešili

Od: daneel odpovědí: 3 změna:

Ahoj,
stojím před nutností pořízení hypotéky a chtěl bych vědět, jak jste ji řešili vy.
Mám našetřeno více, než bude požadovat banka pro poskytnutí úvěru (tj. těch tuším 20% z hodnoty bytu).
A můj dotaz: Řešili jste to tak, že jste si tyto našetřené peníze navíc uložili někam bokem jako nějakou investici (např. nějaký investiční fond atd.)? A tu jste pak měli jako finanční polštář a třeba jste z toho pak jednou (za X let) tu hypotéku splatili dříve?
NEBO jste tyto našetřené peníze využili k zaplacení části hypotéky, tj. hypotéku jste měli na menší částku a měsíčně jste tedy spláceli méně?

Nebo jste to řešili ještě jinak?
Hledám různé možnosti, jak se toto dá řešit.

Díky moc za tipy

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
S výší splátek dnešních hypoték každopádně doporučuju mít pro nenadálé situace dostatečný finanční polštář, který bude po ruce ihned a ne někde zabetonovaný. Líbila se mi možnost u jedné banky mít u nich úspory - úroky hypotéky se počítaly z výše úvěru mínus ona částka. Vzhledem k sazbám by to dnes mohlo být zajímavé. Jinak semtam při výročí fixace jsem něco nasysleného bezplatně umořil.

vili
hodnocení

0x
Část bych si nechal na rekonstrukci, část na pokrytí výpadku příjmů zatím v některé bance, která ještě dává úrok a zároveň je možné z takového účtu rychle vybrat, a pokud ještě zbyde, o to méně bych si vzal hypotéku.
Pokud časem zjistíte, že tvoříte další úspory, tak je můžete investovat nebo splatíte část hypotéky.

jirkaqwe
hodnocení

0x
Záleží na kolik tu nemovitost odhadne banka a ne za kolik jí koupíš.
Na těch 80% z toho odhadu ti banka může půjčit.
Pokud odhadne míň, tak musíš mít víc vlastních prostředků, tj. třeba 25 až 30 %.
Některé novostavby můžou mít už banky odhadnuté předem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]