Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Situace v práci

Od: rtfdv odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

z predchozího zaměstnání jsem odešel kvůli mému studiu všeobecné sestry a nastoupil do nemocnice jako sanitář abych se i ve zdravotnictví pohyboval a víc se orientoval, což byl můj hlavní motiv změnit zaměstnání. Na začátku mého pracovního poměru jsem vedoucí sdělil, že potřebuji každé středy volné z důvodu mého kombinovaného studia v čemž mi bylo vyhověno. Po obdržení výplatní pásky jsem zjistil, že mi zaměstnavatel každou středu proplácí jako bych byl v práci ač jsem reálně ve škole, neřešil jsem to a bral jsem to jako normu. Před pár dny si mě zavolala vedoucí s tím, že musíme něco probrat. Sdělila mi, že ( asi ) na mzdové/účetní zjistili chybu a středy mi propláceny být neměly, neboť jsem se zaměstnavatelem nepodepsal žádnou zavazovací smlouvu a že mi to zaměstnavatel v tomto případě nebude hradit, neboť pokud odejdu, tak z toho zaměstnavatel "nic nemá". A dále mi bylo sděleno, že si pravděpodobně budu muset nadělat "odpracovat" hodiny z každé středy co jsem měl hrazenou ale byl jsem ve škole a pokud chci aby mi škola byla nadále placena, tak by zaměstnavatel připravil smlouvu, kde bych se zavázal k práci u zaměstnavatele na pár let a v tomto případě by mi zaměstnavatel byl ochotný nadále hradit středy kdy jsem ve škole.
Mé argumenty proti zaměstnavateli:
1) Na začátku mého pracovního poměru mi nebylo nikým sděleno, že v případě proplácení každé středy kdy jsem ve škole se musím uvázat zaměstnavateli
2) Nikdy jsem nežádal o proplácení střed, zaměstnavatel mi to začal proplácet sám od sebe

3) Pochybení je jednoznačně na straně zaměstnavatele a já odmítám platit či "napracovávat" "ušlé" hodiny zaměstnavateli
4) pracovní smlouva se o ničem takovém sama nezmiňuje
Otázky:
Jak byste tuto situaci řešili vy a co byste dělali na mém místě? Má zaměstnavatel právo po mně chtít, abych si "nadělal" ušlé hodiny či abych vrátil finanční prostředky za každou "ušlou" hodinu?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
Domluvil jste si volné středy a je zcela logické, že za tyto neodpracované dny vám neměla být vyplácena mzda. Jako dospělý svéprávný člověk jste si těžko mohl myslet, že bez dohody by vám byla vyplácena mzda za neodpracované dny. Jedná se o bezdůvodné obohacení. Nevidím zde prostor pro to, že byste u soudu obhájil, že jste si myslel, že ty peníze vám patří, že se zaměstnanci vyplácí peníze za nic. Z tohoto důvodu má váš zaměstnavatel právo požadovat vrácení neprávem vyplacených částek 3 roky zpětně.
Syn to má obdobně, potřebuje kvůli kombinovanému studiu volné pátky a buď si je musí odpracovat jindy, nebo mít smlouvu na zkrácený úvazek. Krom té chyby v účtárně váš zaměstnavatel postupuje korektně a dokonce vám vychází vstříc možností si místo vracení peněz tyto směny odpracovat.
Že je to nepříjemné, to chápu. Měl jste se informovat včas, když jste si toho rozporu všiml.
doplněno 10.04.24 10:37: Určitě není vhodné si to nadpracovávat o dovolené, už třeba z důvodu, kdyby došlo k pracovnímu úrazu.
dgrthzju
hodnocení

Asi máte pravdu, buď zaplatit ušlé peníze nebo si to odpracovat. Trochu mě sere přístup zaměstnavatele, ještě mi bylo naznačeno, že si mohu vybrat dovolenou a o mé dovolené si to jít odpracovat. I tak si stojím za tím, že pochybení je na straně zaměstnavatele a měli mě o tom informovat a né teď dělat haló

runner2
Neuvěřitelné. Věděl jste, že berete peníze neoprávněně, nic jste neřekl a přesto za to může zaměstnavatel.
I tak si stojím za tím, že pochybení je na straně zaměstnavatele a měli mě o tom informovat a né teď dělat haló ano někdo pochybyl-asi Váš nadřízený který Vám vypisoval "šichtovku (či jak se to kde jemnuje ma docházka se vede!) a druhou jste pak , tu větší chybu udělal Vy. Jak jste řešil když jste neoprávněné proplácení směn zjistil?! NIJAK, prachsúprotě jte si neopráněný zisk ponechával !

asd1
hodnocení

7x

Omylem jsi dostal víc než jsi měl. Takže buď vrátit nebo souhlasit s podmínkama za kterých ti to zůstane.

Zneužít chybu a chtít to bez podmínek = jako tvůj šéf bych podal TO pro neoprávněné obohacení, dostal bys výpověď a zbytek pobytu bys sanitářoval v nejhlubším sklepě s pokálenejma pacientama.

A mmch. ty ses měl ozvat hned po tom co jsi to zjistil z výplatní pásky. Tiše čekat že to projde je pokus o to neoprávněné obohacení.

asd1

PS: pro zaměstnavatele taky můžeš být vykuk který o tom věděl, ale dělal mrtvýho brouka s tim že si toho nikdo nevšimne a projde to. Ostatně podle tvýho popisu to tak i bylo..

hodnocení

3x

Na variantu, kdy budete napracovávat směny v rámci dovolené zapomeňte. Náhoda je potvora, něco se vám na pracovišti stane a jak chcete řešit pracovní úraz? Osobně bych neoprávněně vyplacené peníze vrátil. A příště je potřeba se trochu o své věci starat a na případné rozpory ihned upozornit. Člověk je tvor omylný a podobné věci se stávají. Ty volné středy měly být dohodnuté smluvně, pak by se pravděpodobně nestalo, že účetní si nevšimne, že je u vás něco jinak. Není problém toto později kdykoliv změnit smluvním dodatkem.

krtek6
hodnocení

3x

bože...se zas generuje problém kde není?...Kolik střed proplatili?.. tak prostě o tolik peněz (třeba na etapy) dostaneš příště míň...

id
hodnocení

1x
Ano, je to v pořádku. Je to stejné jako by vám přistálo na účtu omylem 100 tis. Také jste povinnem peníze vrátit.
lola

To není v pořádku. Pokud to schválila účetní na základě docházky je jednoznačně chyba na straně zaměstnavatele, nic nenadělávejte, nic neplaťte ...

Účetní žádné schvalovací pravomoci nemá, není jeho nadřízenou. Proplácela podle evidence pracovní docházky. Pokud v práci nebyl, nebylo co proplácet a přeplatek má vrátit. Pokud sám vakazoval, že byl v práci, ač nebyl, je to podvod.

oia
hodnocení

0x

Kontaktujte odbory. zdravotnickeodbory.cz/...

tak
hodnocení

0x

Nemocnice vás nepoškodila na mzdě, spíše vám přilepšíla a připlatila za středy, ale neoprávněně. Chybu udělal pracovník na mzdové účtárně, měl by být tedy také potrestán třeba snížením premií. Chyba se může stát, ale také se musí uznat, že pracovat ve mzdové účtárně není nic k závidění. Asi by jste měl ten přeplatek mzdy vrátit, nepatří vám. Lépe je se s vedoucí domluvit tak nějak po dobrém, než jim dělat nějaké seky. Kdyby oni vám udělali škodu na mzdě, to by pak bylo něco jiného.

Když volno nebylo dohodnuto smluvně, nemusela mzdovka vůbec vědět, že zaměstnanec čerpá nějaké volno. Otázka je, jak vypadal docházkový lístek a kdo chystá podklady do mzdové účtárny.

mnd®
hodnocení

0x

Vzít si dovolenou a zároveň nadpracovávat hodiny NEE !

Účetní za chybně proplacené středy rozhodně nemůže.Když jsem krátce pracoval v nemocnici,tak směny rozepisovala/kontrolovala a konečný stav odevzdávala na mzdovku vrchní sestra( vedoucí ).Mzdovka ,,dělá,, mzdy,ale neurčuje směny.Nemůže vědět,že jste v práci nebyl.Směna je napsaná,tak ji proplatí.Stejně jako personální ,,dělá,, pracovní smlouvy a vše okolo.

Když jste měl napsanou ( a zaplacenou ) středu,tak to se nikdo z ostatních spoluzam.neozval že chybí sanitář a někdo snad musel pracovat za Vás.On to taky dostal zaplaceno nebo snad pracoval zadarmo?

Já to vidím tak,že za chybu může vedoucí (vrchní sestra),ale peníze budete vracet Vy.Nebo jiná dohoda dle zákona.

@pletiplot to bych rozhodně nemohla doporučit. Co by se dělo, kdyby v době "čerpané dovolené" měl pracovní úraz?

@inzinyrka dovolenou by zapsal až potom, co by směnu odvedl. Ale spíš nechápu, že mu to v takovém provozu jako nemocnice vůbec nabídli. Kdyby udělal chybu a pak byl třeba soud, řekl by - já měl dovolenou, já tu nebyl.

hodnocení

0x

Právo na vrácení nebo napracování zaměstnavatel má, vy nejste oprávněn zneužít jeho chybu k vlastnímu prospěchu. Jmenuje se to neoprávněné obohacení. Možná byste mohl argumentovat tím, že jste v dobré víře předpokládal, že je to normální, ale to se pak s prací rovnou rozlučte, někoho takového tam zaměstnavatel chtít mít nebude.

Zavazovací smlouva znamená, že Vám čas, kdy se vzděláváte, bude zaměstnavatel proplácet, jako byste byl v práci, ale za to samozřejmě něco chce - závazek, že prácis nově nabytou kvalifikací budete vykonávat u něj. Pokud jste nic takového nepodepsal, tak dostanete na středu prostě ten den neplacené volno.

hodnocení

0x

Nevím, jak je to dneska. Mám zkušenost z konce 70. a začátku 80. let. Studovala jsem dálkově při práci PGŠ. Zavázala jsem se, že po skončení studia zůstanu pracovat na té škole, jako dosud. Proto jsem měla proplácené dny konzultací ve škole, byl to 1 den měsíčně. A každý měsíc jsem měla 2 dny volna na přípravu do školy, ke zkouškám. Tuto výhodu jsem využívala, nezneužívala. Byla jsem ráda, že mám čas na přípravu do školy.

Jenže to všechno se mnou zaměstnavatel dohodnul předem, než jsem studovat začala. Měl jste se zajímat o to, jaká práva a povinnosti Vám ze studia vyplývají. Teď už je pozdě něco domlouvat. Škoda. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]