Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. chci se zeptat komu jsem povinen ukázat občanský průkaz. Jsou na něm osobní data. Je mi jasné že policistům, ale komu ještě?
třeba i mě, když budete ctít ode mě koupit auto, nebo v trafice, když jdete pro cíga, revizorovi, myslivci, atd.
takových lidí je, že by se to na stránku nevešlo.
"Jsou na něm osobní data." těch je plný internet i s rodným číslem...
doplněno 12.10.10 10:04: "Všude, kde ze zákona mají právo požadování ověření totožnosti." a i jinde je třeba ukazovat občanku...
Povinnosti mohou být ukládány toliko na základě zákona a v jeho mezích a jen při zachování základních práv a svobod.
Takže kdo ji chce, kde se mi to nezdá, žádám podle čeho, a to obecně..., zajímavé že ani úředníci kolikrát neznají podle čeho rozhodují, prostě rutina.
Ani policistovi při řízení auta. Doby, kdy nás VB zastavil (PS VB jsem poslal ...) a mírnix dírnix chtěl OP jsou snad pryč.
Je vcelku logické, že při řízení auta nebudu policistovi ukazovat OP, jiná situace je ale při zastavení vozidla.
Je rozdíl, komu jste povinen ji ukázat a kde je to třeba. Pokud ji požaduje policista, máte povinnost ji předložit. Pokud jste v bance nebo v trafice, občanku ukazovat nemusíte, ale zřejmě bez ní nedostanete ani půjčku ani modré PallMallky
Vidím, že něco podobného přede mnou napsal už kartaginec...
tak pokud chcete akademickou debatu, v různých životních situacích musí občan prokázat svojí totožnost, ale nikde není doslova a do písmene napsáno, myslím tím v žádném zákoně, že musí někomu ukázat občanský průkaz.
Takže jednoznačná a jasnaá odpověď na dotaz zní - N I K O M U.
Ale no tak. Například v zákoně o odpadech je to doslova napsáno.
§ 18 Povinnosti p/...Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů je povinen
a) zařazovat odpady podle druhů a kategorií podle § 5 a 6,(2) Pokud vzhledem k následnému způsobu využití nebo odstranění odpadů není třídění nebo oddělené soustřeďování odpadů nutné, může od něj provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů se souhlasem příslušného krajského úřadu upustit.
(3) Provozovatel zařízení ke sběru nebo výkupu odpadů provádějící sběr nebo výkup odpadů stanovených prováděcím právním předpisem podle odstavce 11 je povinen při odběru nebo výkupu těchto odpadů identifikovat osoby, od kterých má v úmyslu odpady odebrat nebo vykoupit, identifikovat odebírané nebo vykupované odpady, vést podle odstavců 4 až 8 evidenci o těchto skutečnostech, a to včetně data a hodiny odebrání nebo vykoupení odpadů. K plnění této povinnosti je provozovatel oprávněn vyžadovat k nahlédnutí průkazy totožnosti těchto osob; při nakládání s osobními údaji fyzických osob postupuje provozovatel podle zvláštního zákona 26).
U ofocení (vyfocení, naskenování.) Je to ale jinak. Kdo si ji může zkopírovat? Pracovník banky musí být asi nějak ověřený.
nikdo
doplněno 12.10.10 15:40:viz zákon 101/2000
(5) Je zakázáno pořizovat jakýmikoliv prostředky kopie občanského průkazu bez souhlasu občana, kterému byl občanský průkaz vydán, pokud zvláštní právní předpis nebo mezinárodní smlouva, kterou je Česká republika vázána, nestanoví jinak.
doplněno 12.10.10 15:41:a ještě přesnění
zdroj:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.