Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Celkový počet neevidovaných dob

Od: duch odpovědí: 3 změna:

"Celkový počet neevidovaných dob = V celkovém počtu neevidovaných dob je uveden součet neevidovaných dob, které chybí mezi prvním nárokovým dokladem a posledním nárokovým dokladem, příp. bezprostředně předcházejícím kalendářním rokem před rokem aktuálního vyhotovení Přehledu."

tolik citace

A teď otázka - když si doplním vyloučenou dobu (100 dnů) na začátek mého pojištění (dohledaný lejstra z ÚP) tedy jakože úplně první "aktivita kdysi dávno", po které ale následuje rok "neevidované doby", Tak si vlastně uškodím, anebo ne? V souvislosti s prvním odstavcem.

Jako chápu že doplněním získám jakože delší dobu pojištění o 100 dnů, ale tu budu mít dost dlouhou i tak... Tak mě napadá, že se tím rozšíří a rozmělní právě ten příjem viz citace v prvním odstavci, kdo tomu trochu víc rozumí?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co myslíte tou "vyloučenou dobou"? Doba registrace na ÚP není vyloučená doba. Je to náhradní doba pojištění. Náhradní doba pojištění je doba, po kterou jste sice nepracoval, ale určitou částí se do odpracované doby započítává. Do věku 55 let se započítává max. 1 rok evidence na ÚP jako tato náhradní doba (nad 55 let věku se započítávají max. 2 roky, celkem tedy 3 roky). Jestliže jste v průběhu života do 55 let byl registrován na ÚP déle než 365 dní a tuto dobu registrace máte v informativním osobním listu uvedenou, nedokládejte nic, nebude to započteno. Náhradních dob je více typů, např. mateřská, nebo péče, nebo vojenská služba. Zrovna tyto tři náhradní doby se do pojištěných dob pro vznik nároku na důchod započítávají 100 %, evidence na ÚP a další náhradní doby se krátí 80 %. Z 365 dnů tak bude započteno jen 292.

Vyloučená doba je něco jiného. Je to doba, kdy trvalo Vaše sociální pojištění, ale neměl jste k té době příjmy. Typicky nemoci během trvání zaměstnání. Aby se Vám pak podíl pojištěných dob a vyměřovacích základů (výdělků) nesnižoval, doba pojištění bez výdělků se kvůli výpočtu výše důchodu vylučuje a příjmy tak nejsou rozmělněny.

jim

"Doba evidence na úřadu práce je pro výpočet důchodu dobou vyloučenou. Pokud doba evidence na ÚP ČR zasahuje do tzv. rozhodného období, což je období, za které se zjišťují výdělky pro výpočet důchodu, je tzv.dobou vyloučenou.4. 10. 2021" - citace z Googlu

Takže to asi na těch Přehledech vyjíždí jako vyloučena doba, možná ještě záleží, jestli se poskytovala podpora nebo neposkytovala, nevím

Máte pravdu, ale já jsem evidenci na ÚP hodnotila z pohledu tazatele, kdy si chtěl "vylepšit" pojištěnou (odpracovanou) dobu pro vznik nároku, tedy to, co se započítává do těch zatím povinných 35 let pojištění. Ve snaze vysvětlit pojem vyloučená doba jsem se zaměřila na jiné vyloučené doby a jejich posuzování. V podstatě píšu, že doba pojištění bez výdělku se vylučuje, což je i evidence na ÚP, jenom jsem to konkrétně nezmínila. Omlouvám se.

Ohledně podpory - doba evidence s podporou se zatím započítává vždy, doba bez podpory v tom omezeném režimu celkem tří let (1 rok do 55 let, 2 roky nad 55 let věku).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]