Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak domluvit sousedovi

Od: marabu odpovědí: 17 změna:
Poraďte mi prosím co se sousedem, který má ohniště 1 m od společného plotu a každý víkend nás vykuřuje. Buď pálí bordel nebo opéká buřty nebo jen tak sedí u ohně. Třetí rok je naším sousedem a po dobrém to s ním nejde. Když nechceme smrdět kouřem, tak si nemůžeme venku posedět, ani sušit prádlo a vlastně ani mít otevřená okna. Navíc máme 3 m od plotu dřevěnou kolnu a plot je taky dřevěný. Tak mám i obavy o to. Soused je hulič a pěstitel trávy pro svou potřebu, zdá se mi, že si zahulí, ztrácí zábrany a může všechno. Už jsem tak naštvaný, že zvažuji nějakou žalobu na to obtěžování kouřem. Jen nevím komu a kam a jestli vůbec je možné na to podat stížnost. Samozřejmě ho na to upozorním, že pohár trpělivosti přetekl a bude to řešit někdo třetí. Jako mě to mrzí, ale můj klid bydlení je nad vztahem se sousedem. Díky za názory.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ltz
hodnocení

7x
Asi by jste měl zajít na obecni úřad, tam přece řeší stížnosti občanů. Tam byste měl dostat první informací, jak to řesit, jestli on vůbec může ve vaší blízkosti tam ten oheň rozdělávat. Hlavně by jste mě poukázat na nebezpečí požáru, stačí když se zvedne vítr a už může být problém. A i to spalování odpadu, kdovi, co tam pálí + ten smrad.

mate59
hodnocení

6x

Až bude pálit,řekněte mu, že jestli hned nepřestane zavoláte policii.Tu pak případně zavolejte.

Pokud ho chce pobavit, tak může...

Pokud si bude opékat nějakou laskominu a přijedou četníci, co se jako bude dít? To mu to z moci úřední zabaví a oheň zašlapou?

hodnocení

3x
Ha ha ha ha! Problémy lidí s domkama. Se sousedem nehnete, smiřte se s tím.

Jj, to je fakt. Ono totiž v panelácích žijí bez vyjímky v naprosté harmonii a vstřícné, přátelské shodě...*smich*

marak
hodnocení

2x

1) jak daleko od vašeho domu je to ohniště? 5, 10, 40 metrů?

2) požádal jste souseda, aby nadměrným kouřem (když se pákí vlhké dřevo a dýmí to) vás neomezoval, a s jakým výsledkem? Zanechal dalšího přikládání?

Pálit bordel jiný než čistý dřevo ani nesmí.

Z dotazu není zřejmo, zda a jaká komunikace proběhla.

Pokud tvrdíte, že pálí bordel, výzva proběhla, údajně hrozí zápal plotu (splněny všechny tři věci zároveň), tomu nevěřím, tak proč nevoláte hasiče, nevemete hadici a nezhasnete mu to sám? Protože přeháníte.

hodnocení

1x

No a spraví si tam ohnište alebo si ho kúpi a čo spravíte? Vari chcete podať sťažnosť,že ho chcete obmedziť v jeho právach? Spaľovanie dreva ešte nikto nezakázal a ani grilovanie alebo opekanie. Holt zvykajte si a nemajte fajnový nos.

A že on mě nesmí omezovat v mých právech mj. obtěžováním hlukem, prachem, kouřem, zápachem apod. ti nic neříká? Bohudík je to, i když obtížně, právně vymahatelné.

Akože fakt? Možno je to tak v zákone,no čo ak na súde povie,či fajčiary môžu na verejnosti obťažovať iných dymom? Žijem na dedine,tu to ešte nie je bohviejako prísne, no ľudia berú ohľad,aby to bolo únosne. No to čo tu popisuje pokladateľ otázky ani z vesmíru nedosahuje to,aby ma malo to obťažovať. Má fajnový nos a vysoký egoizmus.

gerd
hodnocení

1x
Pokud soused na výzvy po dobrém nereaguje a je to hulič, nehnete s ním. Samozřejmě exhalacemi by neměl obtěžovat nad míru. Ale nejsem si jist, který soud by ho odsoudil za to, že si o víkendu na vlastním pozemku udělá táborák a opéká buřty nebo jen čumí do ohně. Pokud jsou to malé pozemky, což asi jsou, když sám máte kolnu 3m od plotu, stejně nedocílíte, aby ten táborák posunul někam výrazněji dál, abyste to necítili. Můžete ho uvařit leda na tom, kdyby pálil nějaký vyloženě škodlivý sajrajt, nebo na těch drogách. Jinak je to klasický sousedský spor, který žádný soud nerozsekne tak, abyste byl 100: 0 spokojen.

Naopak, myslím si, že žaloba by v tomto případě byla úspěšná, protože soused bez jakýchkoli pochybností porušuje zákon. Nikdo mu samozřejmě nemůže zakazovat pálit oheň na své zahradě, ale musí to dělat tak, aby kouř nikoho nadměrně neobtěžoval. Pokud to soused neumí zajistit, tak holt ohýnek pálit nemůže.

hodnocení

1x

89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník - Omezení vlastnického práva - § 1013

Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

doplněno 07.04.24 17:48: Podle toho, co nařizuje zákon by právo bylo na vaší straně. Ale sama mám zkušenost s něčím podobným. Měli jsme souseda, ten pořád griloval a Bůh ví, čím topil, vyvalil se vždycky kouř jak z fabriky. Co nám nejvíc vadilo, že všechny okna máme k němu a v létě jsme se tady pařili se zavřenýma oknama. Byli ke všemu tak bezohlední, že podpálili, když jsem třeba měla peřiny na balkoně a než jsem si stačila všimnout, byl malér.Na úřadu mě poučili, že tuším pět metrů od našeho plotu si může dělat co chce.Jsem ráda, že to koupil někdo jiný a jsou v pr..., to nebylo k životu.

hodnocení

0x

"Soukromoprávní možností ochrany je tzv. sousedská žaloba proti původci zdroje znečištění či zápachu. Občanský zákoník zakazuje vlastníkovi nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit. Vlastník se musí zdržet všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného souseda bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod, např. o věcné břemeno."

p23®
hodnocení

0x

Dobrý den. Je to velice těžké.

Zkusila bych se ještě domluvit. Řekněte mu své obavy ohledně kouře a jeho dopadu na váš život. Možná neví, jak moc vás obtěžuje a jak vás to trápí.

Pokud to nepomůže můžete poslat předžalobní výzvu, což je varování před žalobou. Tímto můžete upozornit souseda na problém a dát mu možnost jednat předtím, než se to dostane před soud.

Nebo poslat stížnost na místní úřad nebo orgán, který se zabývá životním prostředím. Informujte je o problému s kouřem a požádejte o řešení.

A co tam místo dřevěného plotu nechat postavit vysokou zeď. Aspoň ho neuvidíte. Nebo si vedle založte také ohniště a v případě větru, který bude zrovna foukat na jeho pozemek něco pálit. Musí sám zažít, že to není příjemné. Nebo vydržet. Možná ho to za čas přejde a vrhne se na něco jiného. Hlavně vše v klidu.

Ale pokud je hulič, nepomůže nic. Pak se raději odstěhovat.

Zdravím. Držím palce.

andromeda
hodnocení

0x
Není nutné hlásit každý oheň či ohýnek hasičům? Pokud by ho soused neměl nahlášený, možná by byl pěkně překvapený.
nov

Pálení klestí + ohně na čarodky se ohlašují HZS, nikoliv každý ohýnek na zahradě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]