Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Minimalni castka pro paltbu kartou

Od: kubaaa odpovědí: 59 změna:
Zdravim, jakozto odpurce hotovosti hotovost u sebe vubec nenosim. To jestli ji mam nebo nemam u sebe nosit, jestli je muj pristup v pohode atd. - to neresme.
Predstavme si nasledujici situaci - jdete treba do fitka, koupite si tam neco s tim ze zaplatite az pri odchodu. Koncite, chcete zaplatit kartou a obsluha vam rekne, ze jste nedosahli minimalni vyse pro platbu kartou. Vy ale hotovost nemate a obsluha vas posle do bankomatu. Coz ja nemam cas hledat bankomat, jit k nemu 15 minut a to stejne zpatky.
Me by zajimalo, jestli ma obchodnik legalne pravo mi odmitniut placeni kartou (samozrejme s obledem na to, ze terminal ma) a nakazovat mi jit nekam do bankomatu?

59 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

12x

Lidé s úchylnými vlastnostmi by jimi neměli svévolně obtěžovat ostatní. Není potřeba mít na kdejakou zhovadilost předpis. Stačí elementární soudnost.

kubaa
No mne prijde, ze obtezovat zakaznika a vyzadovat po nem doslova kvuli par halerum i nekolik desitek minut dlouhou cestu do bankomatu, je extremni vrchol nevkusu a jestlize neco takoveho ohrozuje ekonomickou existenci podnikatele, tak si nezaslouzi nic jineho, nez zkrachovat.
liska5

Pokud jste sám tazatel, pak Vám chybí jedno A. Zde pro komunikaci důležité.

kubaaa
hodnocení

Ano, byl jsem to ja. Dekuji velmi za vas komentar, bez vasi pomoci by jiste ctenari nepochopili, ze se jedna o tutez osobu. Muzete mi prosim poslat svou adresu? Prijel bych vam osobne podekovat. Nejste jinak alergicky na cokoladu? Bych vam koupil i darkovy kos, tak jestli jej mam nebo nemam vyhledavat bez ni.
marak

Kubiku, ja tu sice uvadim, ze podle podminek MC/Visa si obchodnik limitovat NEMA, kazdopadne to respektuji a pokud o tom vim predem, tak tam budto NEJDU NAKUPOVAT (a tim svym nerealizovanym podlimitnim nakupem zpusobim krach toho kamenika jak pises), anebo to respektuji a nejakou hotovost ve vozidle pro tyto ucely vzdy vozim (mince)...

U tve ironie a sarkasmu je kuriozni zejmena to, ze provadis podlimitni nakup a pak chces rozdavat cokoladu, dale pak ze vyhrozujes krachem - no ten obchodnik by ti jiste rad rekl: co sem lezes kdyz nic neutratis a nemas cash :)

O jakou castku se vlastne jendalo, mene nez 100 korun?

smode2
hodnocení

8x

Samozřejmě že má právo platbu kartou odmítnout. Někde třeba nechtějí přijmout platbu kartou pod 100,- Kč. Jistě, mají totiž, na rozdíl od hotovosti, s touto platbou spojené další náklady. V podstatě to obchodníci dělají jen proto že to někteří zákazníci vyžadují. Kdyby bylo jen na nich, většinou by preferovali čistě hotovost. Je levnější a k tomu anonymní. Navíc pokud vím, v zákoně je zakotvena povinnost prodejce přijmout při platbě hotovost, nikoliv elektronickou platbu. Takže podle toho by mohl platbu kartou odmítnout v jakékoliv výši.

jendad
Platba kartou je služba. A vzdy jde o peníze. Logicky by tedy měl být příplatek za platbu kartou.
marak

Hlouposti. Karetni asiciace obecne zakazovaly pouzivat tato omezeni: comgate.cz/... Pokud jde o minimální částku nákupu, při které obchodníci nechají zákazníka zaplatit kartou, takové omezení obchodník vyžadovat nemůže. Zákon č. 370/217 Sb. – o platebním styku sice stanovení minimální částky pro akceptaci platby kartou nezakazuje, ovšem činí tak pravidla karetních asociací Visa a Mastercard.

je pravda, že malý obchodníci mají, vedle procentní částky ještě nějakou fixní částku za transakce. větší obchodníci nic takového nemají, a platí třeba je 0,3% z transakce

smode2

Jasně, zakazují si za to něco účtovat, ale poplatky za transakci chtějí *smich*Karetní asociace mi mohou samozřejmě políbit. Ve finále se to stejně řeší tak, že se všechno plošně zdraží a zaplatí to všichni. Ale obchodníci nepřiznají že je to kvůli hlupákům s kartami, mobilem nebo hodinkami. Protože to by odporovalo všudypřítomnému násilnému protlačování plně kontrolovatelné bezhotovostní společnosti.

marak

Chceš využívat službu MC/Visa? Tak musíš dodržovat pravidla, stačí stížnost nějakého nespokojeného zákazníka, a dotyčný self kapitalista bude mít potíže...

Podívej se jak to vyřešili v Číně, nahradili tyhle platební instituce svými (Ali pay).

hodnocení

4x

Ja vám dám odpoveď otázkou. Poskytovali by ste niejaku službu,ak by ste bol pri nej stratový? Asi nie. Tak je to aj s tou minimálnou platbou. Proste je v strate.

V práci máme automat na drobnosti k jídlu (sušenky atd), nejlevnější položka je za 10 korun a lze ji platit kartou. Jak je to možné, že tam to jde?

grafoman

@pletiplot Protože dobrý obchodník si je schopen vyjednat takové podmínky, aby se mu to vyplatilo.

Že je platba kartou drahá je nesmyslný mýtus šířený restauratéry, kteří prostě chtějí hotovost, aby mohli obcházet daně, načerno vyplácet zaměstnance apod.

Už v době EET tady O2 poskytoval terminál Zadarmo (Respektive byla tam dotace státem) při splnění určitého obratu, a poplatek pod 1% A ještě k tomu simkartu s mobilními daty zdarma (při tom nějakém určitém obratu).

Takže v podstatě každý mohl mít akceptaci karet zdarma, jen za nějaký řekněme 1%. Taková marže restauratérství asi nehraje žádnou roli, tam jsou marže stovky procent.

Nic o tom nevíš...

hodnocení

3x

Je to nesmysl, když chcete platit kartou musíte akceptovat náklady takového transferu. Taže když si koupíte třeba jen 1 rohlík nesmíte se divit, že třeba dáte i 6Kč navíc.

To že u velkých obchodních řetězců platíte kartou bezpoplatku i za bagatelní částku za Váš nákup je dáné tím, že tyto obchodní řetězce platí většinou karetním společnostem paušál, zatímco malé prodejně v Horní Dolní to paní majitelce obchodu pěkně naúčtují.

id
hodnocení

2x
No já nevím, tak kde jsem nespokojena, tam kde nemají zájem o mou tržbu, tam nelezu. Vždy já mám navrh, mám jiné možnosti. Vy to máte asi jinak.

Aha, takže si má vybrat fitko o 50 km dál v jiném městě třeba. Fajn. Ne vždy je ta alternativa jednoduchá.

*smich**smich**smich* Tak pak by ale měl akceptovat jejich podmínky, ne?

hodnocení

2x
Tak sobě přemýšlím, co by se stalo kdyby si obchodník dál vedle platebního terminálu cedulku.
"Platba v hotovosti 10% sleva"*smich*
marak

Stalo by se to, ze by dost prodelal, protoze naklady na platbu kartou ma obchodnik <1%. A jake ma naklady na spravu cash? Pokud nesmeli a nezatajuje prijmy, tak rapidne vetsi (riziko ztraty, kradeze, falesnych bankovek, noseni do banky...)

Tezko solidnejsi dodavatel tu cash pouziva k plačeni dodavatelum nebo vyplatam zamestnncu... to delaji ti, kteri vyplaci "cista ruka" na cerno

Kolik obchodníka stojí platba kartou
V první řadě si musí pořídit platební terminál. Jeho pronájem stojí v průměru necelých 300 korun měsíčně. Poplatky se pak průměrně pohybují zhruba v rozmezí 0,5–2 procenta z transakce. K tomu se ke každé karetní platbě připočítává ještě fixní poplatek ve výši několika korun. 4. 8. 2023

V Vlidech často vyvolávají emoce nápisy na restauracích či v různých kioscích o tom, že prodejce nepřijímá karty, a pokud ano, tak jen od určité částky. Provozy se brání, že je to kvůli vysokým poplatkům, které by musely odvést poskytovatelům platebních terminálů. Jejich zavedení proto často odmítají. Poptávka po bezhotovostních transakcích přitom stále roste. Část podnikatelů si proto našla cestu, jak tuto možnost nabídnout a přitom se vyhnout poplatkům za používání terminálu. Ke zúčtování s klienty používají stále ve větší míře okamžité platby zasílané přes QR kódylidech často vyvolávají emoce nápisy na restauracích či v různých kioscích o tom, že prodejce nepřijímá karty, a pokud ano, tak jen od určité částky. Provozy se brání, že je to kvůli vysokým poplatkům, které by musely odvést poskytovatelům platebních terminálů. Jejich zavedení proto často odmítají. Poptávka po bezhotovostních transakcích přitom stále roste. Část podnikatelů si proto našla cestu, jak tuto možnost nabídnout a přitom se vyhnout poplatkům za používání terminálu. Ke zúčtování s klienty používají stále ve větší míře okamžité platby zasílané přes QR kódy
HN 5.4.2024 Adam Mašek
marak

Vtipne, zrejme nejak experimentator. Treba sefik s pristupem na ucet? Kde jste to videl v praxi v restauraci?

Okamzite platby casto nefunguji, maji vypadek, takze na to se fakt nejde spolehnout. Nebo fio banka ta vas po 2 az 4 platbe blokne a OP vam jdou az druhy den.

Tohle se skutečně dělo v dobách, kdy ty karty ještě nebyly digitální a platba kartou byla fakt nákladná pro obchodníka. Dnes je to jinde.

hodnocení

2x

Prosím smazat.

doplněno 08.04.24 15:32: Myslel jsem smazat tuto moji odpověď, patřila jinam.

Spíš asi celý, grafoman si to očividně založil jen proto, aby mohl nadávat na nepřijímače karet...

hodnocení

1x

Taky platím kartou vždy, když to lze. Když mi řeknou, že tak malou částku kartou nelze, vytasím se s dvoutisícikorunou a zatím vždy přijali kartu:) Ale dlouho se mi to už nestalo.

Obchodník není povinen kartu brát a může si dát limit.

marak
hodnocení

0x

Pokud to nema napsane na pultu (treba "kartou az > 10,- Kc") tak je to trosku non legit.

Tak jdi jako do bankomatu a uz se nevratis :) Dluh v podlimitni hodnote mu zaplatis priste. Tedy za předpokladu, že tam ještě někdy půjdeš.

kubaaa
hodnocení

Jenze ja do bankomatu kvuli par halerum proste explicitne odmitam chodit. Obtezuje me to. Jestli se muj postoj nekomu nelibi, je to vas problem a mne je to popravde uplne jedno.
Duvod me otazky je predevsim v tom, ze podnikatele si mnohdy na nejake sve cedulky pisi mnihdy nesmysly, ktere jsou proti zakonu - napriklad, ze za odlozene veci neruci. Ruci a jsou za ne odpovedni.

Nebylo potřeba chodit k bankomatu. Stačilo nakoupit za určený limit a za svůj špatný úsudek se omluvit. V prostředí, kde jde víc o svaly, by mohli mít pochopení.

Za odložené věci se skutečně ručí. Ovšem musí jít o běžné věci. Když si v hospodě pověsíš na věšák kabát a vedle zajíce z honu, tak za kabát hospodský ručí, za zajíce nikoliv.

hodnocení

0x
Vlastně ničím jiným, než kartou neplatím, a když někde chtějí hotovost, jsem z toho dost nešťastný, nemám kde vzít drobné, mám pouze v pouzdru mobilu dvě rezervní tisícovky a pár tisícovek v peněžence, na které ale mesíce nesahám. Na druhou stranu ale chápu, že u malých částek poplatek za platbu kartou prodejci sežere zisk. Uż několikrát jsem četl o tom, že se plánuje zavedení plateb obcházejících karty a poplatky těmto společnostem, ale stále nic. Takže asi lobby Visa/Mastercard má dost vlivu na to nic jiného na trh nepustit. Není divu, jde o velké peníze.

"...ničím jiným, než kartou neplatím"

Kdy jste byl naposled v hospodě na večeři? Za posledních několik let se mi nikde v hospodě kartou zaplatit nepovedlo. A už se mi taky stalo, že mě známá bez hotovosti pozvala na oběd do restaurace. Dobrý trapas, když došlo na placení a nevzali jí kartu. Takže jsem to nakonec musel za ní v hotovosti zaplatit já (jinak by tam asi dodnes mila nádobí *smich*).

grafoman

Proboha, to snad už ví i každý Čech asi 20 let, že akceptace platebních karet musí být vylepena že u vstupu do prodejny... Vaše známá je tedy buď vychytralá nebo ... :)

To magdon: Do těch podniků, kam na oběd nebo večeři celkem často chodím, kartu berou. Berou přes kartu i spropitné. Vlastně v posledních letech se mi v restauraci stalo jen jednou, a to v Dolních Kounicích "Na schůzce", že platit šlo kartou, ale spropitné kartou nešlo.

dph

Proč by nešlo? Obsluha může dát jakoukoliv částku.

Šikovný podnik má systém, kde je přímo tlačítko TIP (zpropitné) a toto pak nepodléhá DPH podnikatel.cz/...

Takže možná z tohoto důvodu ti řekli že to nejde, ale fakticky to jde, jen by museli odvést DPH z tipu asi. Nebo to prostě neuměj...

Samozřejmě že je pro ně lepší to brát v hotovosti, pak se to spropitné neeviduje vůbec, kdoví jestli se eviduje tržba... Všichni dobře víme jak to je s zaměstnanci v gastru, jaké mají oficiální příjmy a kdo tam pracuje a proč... Je to taková holt státem tolerovaná šMelina... Výmysly o tom, jak platební terminál je drahý, domů u věří opravdu jen osoba rozumu mdlého

Tím "nejde" jsem chápal, že to nemají zavedeno. Samozřejmě, je jinde to jde, jak jsem psal.

hodnocení

0x

V pátek se do sámošky nahrnula spousta děcek z gymplu. Pokladní zavolala, že jim nejede čtečka, takže platit kartou nelze. Všichni se otočili a odešli. Pokladní pravila: "Všichni si přišli po sajdr a platí kartou. Tak to máme každý den." *smich2*

doplněno 08.04.24 07:51:

Děkuji vám, mužští za doplnění. *pusa*

jendad

Mužu se zeptat co to je ,, sajdr ,,?

Stačí to takhle?

Cider [sajdr] či cidre [sídr] je nápoj vyráběný alkoholovým kvašením jablečného moštu. Nápoj je populární především v západní Evropě (Spojené království, Irsko, Francie, Španělsko). Obsah alkoholu v nápoji se pohybuje od 1,2 % do 8,5 %.

A ještě i s obrázky zde

cider ... jabčák ...Cider [sajdr]

indu
hodnocení

0x

Tam kde to jde se snažím platit kartou a to i drobné platby. Bohužel občas se stává, že mi u pokladny nedovoli zaplatit kartou kvůli nějakému minimálnímu limitu a nebo, že se mne snaží přesvědčít abych raději zaplatil v hotovosti. V takových případech i když netrad bohužel vytahuji peněženku a zaplatím hotovosti. Povedlo se mi už i proderjce ukecat a údajně vyjímečně mi platbu kartou povolil. Bez hotovodti v peněžence se ale bohužel neobejdeme, protože je stále dost míst kde ani platební terminál nemají a abych kvůli tomu šel nakoupit jinam kde sice karty bez problémů berou, ale mají to tam o něco dražší tak na to já nejsem. Stalo se mi už ale, že jsem potřeboval zaplatit v jedne firmě která běžně přijímá několika desetitisícové platby, že platbu kartou neměli zavedenou a odmítli i platbu převodem na účet a trvali pouze na hotovosti. V jednom bankomatu ze kterého jsem tu hotovost chtěl vybrat pochybilo peněz a nedal mi nic a v jiném jsem narazil na limit pro býběr nastavený bankou a tak jsem mohl vybrat pouze část z toho co jsem potřeboval. Bohužel nepatříme k zemím kde platba kartou je asi všude běžná a samozřejmá.

grafoman

Kamaráde, ty jsi grafoman. Pokud na dveřích mají samolepku platební asociace, od níž máš kartu, tak pokud budeš mít dostatečně ostré lokty, tak prostě nakoupíš, a řekneš tady máte kartu platím kartou. A je úplně jedno jakou částku. Když budeš dostatečně tvrdý, tak jim nezbyde než tu platbu kartou akceptovat. Rozhodující je označení logem karetní asociace na dveřích, pravidla asociace říkají, že v takovém případě musí platbu kartou akceptovat a ty hotovost mít nemusíš

indu

To jestli obchodník musí nebo nemusí akceptovat platbu kartou v jakékoliv výší je nic platné pokud obchodník platbu kartou odmítne a chce pouze hotovost. A je jedno kolik a jakých samolepek má na dveřích. Pokud obchodník trvá na svým a nejde ho ani ukecat tak kupujícímu nezbýva než vytáhnout peněženku a zaplatit v hotovosti nebo nechat mu nákup na pultu a odejít bez něho. Nikdo rozumný se nebude kvůli tomu s obchodníkem bít a přetahovat nebo volat na něho policií. Není to až tak hodně jednoduché jak si to možná myslíš.

mc

Je to úplně jednoduché, pořídíš si důkaz o tom že ti odmítá prodat kartou a s tím důkazem konfrontuješ platební asociaci, pokud to neumíš, tak to uděláš přes svou banku.

Ono postačí jen se o tom zmínit a ten obchodník vyměkne. Nemusíš hned někoho mlátit. To je v dnešní době o ústa

indu

mc: A kolik obchodníků jsi už takto udal a s jakým efektem? Pro některé lidí je všechno velmi jednoduché, ale sami by do toho nešli. Ono ne každému se chce zabývat udáváním někoho kvůli neumožnění zaplatit kartou a marnit tím čas když nemá jistotu, že tím něco dosáhne a vyřeší. Myslet si, že hrozbou obhodníkoví se v tomto případě něco docílí je směšné. Prodavači se většinou vymlouvají, že to tak mají nařízené od vedoucího, že platbu kartou pod určitou výši nemají umožnit nebo, že takto mají nastavený platební terminál a i kdyby se před ním někdo třeba stavěl na hlavě tak s tím nic neudělá.

Pokud vůbec nemá terminál, tak jaksi nic jiného než hotovost nezbývá. Znám jich dost, co nemají terminál.

indu

jenyk: Asi jsi nepochopil o co tu v této diskuzi jde. Tu nejde o to jestli některý obchodník má nebo nemá platební terminál na karty. Jde tu o to, že někteří obchodníci i když mají terminál tak platby kartou umožňují až od určité částky kterou si stanoví.

krtek6
hodnocení

0x

pokud vím..kdysi jsem to už řešil bo jsem měl podobný problém...existují pouze tyto možnosti...buď přijímá hotovost i karty nebo některou z nich...nemůže však přijímat karty a zároveň mít podmínku o nějaké minimální částce...bez ohledu na to, kolik s tím má práce nebo co ho to stojí..což je takovej docela častej argment

Žádný zákon to nezakazuje.

mc

Zákon ne, ale podmínky platebních asociací Visa a MasterCard ano.

Chceš používat mou lopatu? OK, tak pouze za mojich podmínek anebo na ni nesahej vůbec :)

Ne, on opravdu nechce používat jejich kartu, to chceš ty. Víš prd, s kým má jakou smlouvu.A vyhrožovat jakousi asociací je směšné...

mc

Obchodník nechce používat platební systém asociace? No tak v takovém případě skutečně akceptaci karet neprovádí, v žádné výši, a terminál také nemá...

Krtek 6 má pravdu, jedná se o porušení pravidel asociace, tedy pokud něco poslední rok nezměnili. Pochybuji, oni o nějaké troškařit, kteří řeší takovéto nesmysly, nestojí, takže když se to dozví, tak toho obchodníka jistě postihnou prostřednictvím banky nebo ho (Při recidivě) zruší

Obchodník rozhodně nemá smlouvu s žádnou platební asociací a o tom, co má v soukromoprávní smlouvě s bankou nebo jiným subjektem, víš prd.

Ale stížnost si klidně podávej na koho chceš ke komu chceš, hodně štěstí...

hodnocení

0x
Předemnou platil rohlík 3 Kč, to bych se připadala trapná
jim

Mě často trapně, když někdo přede mnou ve frontě zdržuje s hotovostí, kolikrát se stane, že pak musí něco vracet protože nemá dost hotovosti, nebo to tam počítá, nebo to tam řeší, že mu dali špatně zpátky no prostě hrůza lů.. :) Naposledy tam dvě prostě jedno si odběhla někam já nevím jestli do auta nebo do bankomatu, protože neměla dost hotovosti, pak ta druhá tam zase zachovala s kartama jestli má na tydle kartě těch 200 Kč nebo nebo až na tý druhý, nakonec to zaplatila kartou dřív než ta první přišla zpátky, no ale zdržení několik drahocenných minut...

Tihle lidi zkrátka nevnímají čas jako peníze

Zaplatit rohlík v supermarketu bezkontaktně, nevidím v tom žádný problém, vy ano? Proč? A víte kde je nejvíce bakterii? Nebo vyjedou nebo já nevím jaký spiny? Prý na penězích

indu

aja1946: Jsou i takoví co se přímo na internetu chlubí, že běžně platí např. v Tescu nebo jinam na samoobslužné pokladně kartou 3 rohlíky nebo něco jiného a to každý kus zvlášť aby tím provedli určitý počet plateb kartou který potřebuji pro získání něčeho zdarma, vyššího úroku nebo nějaké jiné výhody tak jak to stanoví banka např. zde.

Hmm, takže místo toho aby si našli banku bez poplatků, tak se honí za každým zaplaceným rohlíkem kreditní kartou. Jenom splnit nějakou povinnost.*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]