Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Přítel odešel do starobního důchodu v 64 letech./září 2023/Takto mu to vyšlo ze zákona.Tudíš nebyl to předčasný odchod ,ale tak jak má být.Před tím pobíral důchod invalidní a pracoval.Do března tohoto roku pobíral stále důchod invalidní,načež teprve minulý měsíc mu byl vypočítán doplatek a výše SATROBNÍHO důchodu,kterou má pobírat.Přesto mu přišel na účet i teď V DUBNU ještě důchod invalidní.Chci se zeptat ,jak to tedy je v jeho případě s pobíráním invalidního důchodu?To mu bude chodit i se starobním až do věku 65 let?Nebo to je chyba ze strany sociálky?Případně máme na to nějak reagovat?Děkuji za vaši odpověď.
Pokud má někdo invalidní důchod a došká se důchodu starobního, tak nadále bude pobírat ten větší z těch důchodů (ale jenom jeden).
Aby se vědělo, kolik má pobírat, tak má někde vyměřený ten invalidní (lejstro o tom dostal, nepotřebuje) a teď mu vyměřili i ten starobní (a dostal lejstro, které vlastně nepotřebuje).
Jestli ten současný invalidní je větší, než to, co mu vyměřili, tak bude i nadále pobírat to samé.
Ta lejstra nejsou nic moc extra, prostě papír, kde je to napsané a má to razítko (diplom z plavání ve škole byl honosnější).
Děkuji za odpověď.
Starobní důchod byl vyměřen cca ve dvojnásobné výši než invalidní.Tudíž jsem nepochopia ,proč na účtě přistál opět i invalidní důchod.Kdesi jsem se dočetla,že invalidní důchod náleží člověku až do věku 65 let.Ale i když nastoupil starobní důchod už ve 64 letech?
Takto pokládám otázku,,,Děkuji.
Ale to je standart-pokud daná osoba má ID a přechází do starobního pak než to vše spočítají tak bude pobírat ID a poté s 1 výplatou starobního přijde doplatek , rozdíl mezi starobníma ID. Osobně jsem se na toto ptal. Takto mi bylo sděleno-aby prý lidé měli alespoň nějakou částku na živobytí, ale ti co neměli ID tak jsou delší dobu úplně bez příjmů-kolega (nwn) jestli již dostall, min.4 měsíce na to čekal.
Tak když Vás nechápeme tak proč se neobrátíte s dotazem přímo na místní pobočce ČSSZ?! jak jednoduché! A ještě jednopu přišel ID misto starobního protože někde nastala chyba a starobní se zdržel, tak poslali ID
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.