Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starobní x invalidní důchod

Od: martusena odpovědí: 8 změna:

Dobrý den.

Přítel odešel do starobního důchodu v 64 letech./září 2023/Takto mu to vyšlo ze zákona.Tudíš nebyl to předčasný odchod ,ale tak jak má být.Před tím pobíral důchod invalidní a pracoval.Do března tohoto roku pobíral stále důchod invalidní,načež teprve minulý měsíc mu byl vypočítán doplatek a výše SATROBNÍHO důchodu,kterou má pobírat.Přesto mu přišel na účet i teď V DUBNU ještě důchod invalidní.Chci se zeptat ,jak to tedy je v jeho případě s pobíráním invalidního důchodu?To mu bude chodit i se starobním až do věku 65 let?Nebo to je chyba ze strany sociálky?Případně máme na to nějak reagovat?Děkuji za vaši odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

0x

Pokud má někdo invalidní důchod a došká se důchodu starobního, tak nadále bude pobírat ten větší z těch důchodů (ale jenom jeden).

Aby se vědělo, kolik má pobírat, tak má někde vyměřený ten invalidní (lejstro o tom dostal, nepotřebuje) a teď mu vyměřili i ten starobní (a dostal lejstro, které vlastně nepotřebuje).

Jestli ten současný invalidní je větší, než to, co mu vyměřili, tak bude i nadále pobírat to samé.

Ta lejstra nejsou nic moc extra, prostě papír, kde je to napsané a má to razítko (diplom z plavání ve škole byl honosnější).

martusena
hodnocení

Děkuji za odpověď.

Starobní důchod byl vyměřen cca ve dvojnásobné výši než invalidní.Tudíž jsem nepochopia ,proč na účtě přistál opět i invalidní důchod.Kdesi jsem se dočetla,že invalidní důchod náleží člověku až do věku 65 let.Ale i když nastoupil starobní důchod už ve 64 letech?

Takto pokládám otázku,,,Děkuji.

hodnocení

0x

A prišiel mu už starobný dôchodok alebo má ešte len výmer?

hodnocení

0x

Ale to je standart-pokud daná osoba má ID a přechází do starobního pak než to vše spočítají tak bude pobírat ID a poté s 1 výplatou starobního přijde doplatek , rozdíl mezi starobníma ID. Osobně jsem se na toto ptal. Takto mi bylo sděleno-aby prý lidé měli alespoň nějakou částku na živobytí, ale ti co neměli ID tak jsou delší dobu úplně bez příjmů-kolega (nwn) jestli již dostall, min.4 měsíce na to čekal.

martusena
hodnocení

0x
Ale toto všechno vím.Nejspíš jste si pořádně nepřečetl,co píšu.Přítel pobíral od září 2023 až do března 2024 ID ,což je 6 měsíců od jeho nástupu do důchodu starobního.Toto všechno fungovalo jak píšete.Dokonce mu i v březnu/před měsícem/doplatili to.,co mu za těch 6 měsícû dlužili a dostal i smlouvu s výpočtem Starobního důchodu..Nicméně mu včera přistál na účtě i ID,což nechápu,protože pobíráním starobního důchodu by se měl vyrušit ID.Nebo ne?

Tak když Vás nechápeme tak proč se neobrátíte s dotazem přímo na místní pobočce ČSSZ?! jak jednoduché! A ještě jednopu přišel ID misto starobního protože někde nastala chyba a starobní se zdržel, tak poslali ID

marak

Protoze by ji poslali k sipku, nebot se nejedna o jeji duchod :))

Jj to máte pravdu ale i dkdyby tak j řeknou co jsem psal výše! Než dostane 1 penzi, bude dostávat jen ID . klidně i půl roku i když už má stanovenou výši!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]