Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rozjíždím jako OSVČ takový měnší stánek, kde se prodávají časopisy, noviny, nějaké balené potraviny atd...Pokud tu je někdo, kdo by mi byl schopný dát rady a typy, budu jedině rád. Od paní, která stánek vlastnila předemnou, mi bylo doporučeno, abych se zaregistroval jako plátce DPH. Musím říct, že i přesto, že jsem před pár lety udělal maturitu z účetnictví, tak si toho moc nepamatuji. :D
1) Chápu to správně, že když nakoupím nějaké zboží za 605 kč i s DPH, DPH je 21% tedy 105 kč. Těchto 105 kč se mi vrátí? (Samozřejmě se ty % liší podle toho co nakoupím). Případně do kdy se to vrací, pokud bych si jako zdaňovací období vybral měsíc?
2) Pokud bych zboží prodal za 750 kč, z toho je ale opět 157,5 kč DPH. Musím těch 157,5 kč odvést na konci zdaňovacího období státu že?
3) Četl jsem také, že pro odběratele musím vystavovat doklady, které splňují náležitosti tzv. daňového dokladu. Když budou mými zákazníky většinou konečn spotřebitelé, co si jdou koupit třeba noviny, každému nemohu přeci vystavovat takovou tu papírovou fakturu na A4.:D Není tím myšlena třeba obyčejná účtenka?
Budu rád za odpovědi ale i jakékoliv jiné rady a typy na začátek.
Účetní zatím bez úspěchu sháním, tak ať vím aspoň něco. Max v pondělí začínám.
PS: Pokud víte o nějaké podobné, bezplatné poradně, které je zaměřena hlavně na podnikání, budu rád za odkaz.
Přeju krásný večer
J.J.
Tohle je docela zásadní rozhodnutí, registrovat k dobrovolnému plátcovství se nakonecc můžete klidně později..
Nějak nechápu, že u tak zásadního rozhodnutí sháníte takhle narychlo bezplatnou poradnu?
Sežeńte si daňového poradce ve svém okolí, hodte si otázky na papír a běžte k němu na konzultaci.
Řekne Vám všechny pro a proti a ve finále Vám může ušetřit spoustu tisíc, které by Vás mohllo stát zbrklé rozhodnutí.
30 let jsem podnikala, na důležitá rozhodnutí jsem se vždy radila s poradcem, vždy se mi to vyplatiilo.
Já bych se tedy určittě dobrovolně neregistrovala. Plátcovstvím jsem si kdysi pár let prošla, za mě pěkný vopruz a zbytečně vyhozené peníze...
Nehledejte bezplatnou poradnu a neřiďte se kusými informacemi nalezenými na internetu. Jestli to má být vaše práce, tak by bylo lepší všemu rozumět samostatně. Okolo DPH existuje mnoho literatury, kterou je možné obstarat v knihovně, pro začínající podnikatele se pořádají se různé kurzy, ve kterých se DPH učí. Se základními zákony se seznamujte zásadně z originálů. Vzhledem k tomu, že vašimi zákazníky budou neplátci, nemá smysl se k DPH registrovat dobrovolně. Jen na okraj. Z tržby 750 byste odvedl 21% DPH 130,17 Kč.
1) ano, těch 105 se vám vrátí až ji státu vyúčtujete. Odhaduji, že to musíte udělat do konce roku, protože po nás v práci vždy chtěli účtenky nejpozději do konce roku; ale nevm to
2) ano
3) faktury po vás budou chtít podnikatelé, ale u novin se spokojí s účtenkou
Daň na vstupu 105 Kč se odečte od daně na výstupu 157,50,vy odvádíte jen rozdíl.Pro trafiku se být plátcem DPH neoplatí.Pokladnu a terminál si pořiďte zvlášť.Terminál se vyplatí, když hodně zákazníků chce platit kartou.Ten si vyberete u banky podle výhody,co vám poskytne a kolik budete z plateb na terminálu odvádět bance.Pokladna vám bude stačit jednoduchá.Vemte si placenou účetní + nastudujte si, co všechno musíte provozováním stánku splňovat.
1) Pro trafiku, kde jsou zákazníky spotřebitele, kteří nejsou plátci DPH, tedy nechtějí/nemohou/nepotřebují si odečítat DPH, se IMHO neoplatí býti dobrovolným plátcem DPH. Fakticky tím z veškerého vašeho zisku (marže) na prodaném zboží odvedete dalších 21% státu neboli, ta přidaná hodnota je vlastně ta vaše marže, kterou tímto zdaníte.
A povinným plátcem DPH se tuším stanete až po překročení obratu (tzn. fakticky tržeb) 2 000 000 Kč v součtu za posledních 12 měsíců. Pak už vám nic jiného nezbyde.
2) plátce DPH musí vystavit plnohodnotný daňový doklad - jak říkáte fakturu se všemi náležitostmi - pouze když:
Odběratel je také plátcem DPH a současně cena transakce (zdanitelného plnění) >10.000 Kč
jinak nemusí, když nechce.
Ono se to málo ví, ale je to prostě tak. Anebo snad v hospodě dostáváte fakturu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.