Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náctileté dítě samo v noci

Od: evah odpovědí: 35 změna:
Prosím - manžel má tento týden 15letou dceru v péči. V domě bydlí i jeho téměř nemohoucí matka, např.denně jí vozí jídlo.
Oznámil dceři, že zítra jede na noc za přítelkyní 30 km pryč.
Má na to právo? Zaprvé právně, může třeba hořet nebo dceři se udělat zle. Zadruhé morálně a psychicky, dcera se může bát nebo může být zle babičce.
Neptám se s nějakou záští, naštvalo mě to hodně, takový nezájem, ale je mi i líto i se bojím. Nikdy jsem doteď nenechala dceru přes noc samu.

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdosi
hodnocení

31x

V 15 letech jsem jezdil na víkend na výlety i sám a na táborech dělal pomocného vedoucího.

Dceru hodláte přebalovat až do důchodu?

hodnocení

25x

V 15 letech by se měla umět samostatně o babičku postarat. Vaše obavy jsou vykonstruované žárlivostí. Jestli dcera není nějak postižená a nedokázala by v krizové situaci zavolat pomoc, byla by to závažná chyba ve výchově.

lampicka
hodnocení

22x

Právně dceři je již 15let, při souložení jí taky svítíte, aby se nebála tmy?

chlochydess*
hodnocení

13x
Moc to s tou peci neprehanejte, jinak dceruska dopadne jako ten kluk, co se zde ptal na uverovy podvod.
Doma me nechavali samotneho tak od 6-7 let a predstavte si, ze jsme ani nevyhoreli, ani babicka mi tehda neumrela a dokonce jsem se ani strachy nepocikal. Dnesni rodice jsou tak vystraseni, ze mi to je s prominutim na smich. A pak nam tady roste generace snehovych vlocek, ktera nedovede nic udelat a cela familie musi skakat, jak jejich rozmazlena usta piskaji. Tohle nepochopim nikdy.

hodnocení

8x

@evah - Nikdy jsem doteď nenechala dceru přes noc samu.
Tak s tím právě začal tatínek - a ano, právo na to má, je rodič jako vy:

OZ § 865

(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.

V 15 letech by slečna/mládenec měli vědět, jak se v případě různých potíží zachovat (ony to mnohdy vědí děti mladší); mít uložena aspoň nejdůležitější čísla tísňových linek (vopruz, jasně), ohledně babičky by měla dostat instrukce od otce. Ostatně je-li vzdálen 30 km, do půl hodiny může být v případě nutnosti doma. Ale přřiznávám, že je to můj názor, já jsem totiž násobná krkavčí matka *smich*

hodnocení

7x

Proč jste ji nikdy nenechala samu doma? Chcete z ní mít nesamostatné miminko do smrti závislé na Vás?

hodnocení

5x

Predpokladam, ze to 15 leta slecna jasave oceni, pripadne si ani otcovi nepritomnosti nevsimne.

chlochydess*
hodnocení

3x
@kdosi a @lampicka - perfektni odpovedi :D az me svedila ruka napsat neco podobneho, ale to by tu k smrti vystrasenou maminku asi tak k smrti vystrasilo, ze by se mesic nevyspala :D

hodnocení

3x

Je jí 15, jako matka bych s tím neměla problém. Co na to dcera? Jestli se sama bojí, ať se zkusí domluvit s otcem, že když na ni tentokrát nemá čas, přijede jindy, až ho mít bude. Jestli jí to nevadí, tak asi není co řešit.

vili
hodnocení

3x
Určitě máte zjištěno, jaký věk dítěte je rozhodující pro přiznání tak zvaného paragrafu, tedy správně na ošetřovné na člena rodiny.
Kdybyste náhodou nevěděla, je to 10 let. Tedy od deseti let věku šupajdíte pěkně makat, protože dítě je schopné se o sebe celou vaši pracovní dobu starat samo.
Nevím, co je téměř nemohoucí matka, ale já jako pracující si nechávám oběd připravit taky. Takže když zhodnotím váš komentář, tak dovoz jídla není pro mě argument. Argument by pro mě byl možná až status dlouhodobé potřeby péče o osobu blízkou, a i tak lze polemizovat s tím, jestli věk 15 let je nebo není dostačující k jednoduchým úkonům typu přines, podej, zavolej případně otci nebo rovnou záchranku.
Je to tak, jak píší jiní, váš zájem o blaho dcery je evidentně veden jinými pohnutkami než nám tady podsouváte.
Pro vaši informaci, a možná vás to opravdu překvapí, holka už klidně může mít podle zákona pohlavní styk.

hodnocení

3x

V necelých 15-ti letech jsem jezdila nočním rychlíkem přes půl republiky k babičce do Jižních Čech a 3 x jsem přestupovala ;) Záleží jak moc je holka samostatná a jestli ji pořád nepovažujete za malou holčičku které nic nedovolíte a nevedete ji k samostatnosti.

hodnocení

2x
Jestli je paní skoro nemohoucí, není to sranda, nejenom fyzicky pomoct, neznáme psychicky stav, s některými to není jednoduchý, ono být skoro nemohoucí znamená často mrzutost, naštvanost.
Třeba už jen pomoc při umytí, kdyby nestihla na záchod. Není to těžký jen fyzicky, ale třeba vidět ji nahou, pomoc umyt pozadí .
Paní může upadnout na zem.
To by mě zajímalo, jestli odpovědi se odpovědi rádců opiraj o zkušenosti s nemohoucimi, skoro nemohoucimi.
jaj*
Právě tohle je důvod proč jsem se nějak nechtěla starat o prababičku, právě proto že bych se bála že spadne a že ji nezvednu, stejně se pak v noci narychlo vezla několikrát do nemocnice, musela být doma vždy s někým kdo ji zvládl zvednout, staral se o ní její syn s rodinou. Ale za se je rozdíl jestli je to ve městě kde se starají cizí nebo na vesnici kde se musí každý starat sám.

Jaj s promunitím ale to je nesmysl- nebo bydlíte kde je k dalšímu sousedovi kilometr nebo víc?! Vždy se najdou pomocné ruce když na to jeden nestačí. Jenže někdo dělá ze sebe či ze svých dětí neschopáky!

jaj*
Bydlím v bytě, kdybych se starala o prababičku tak bych bydlela u ní v domě, ale zase bych musela do práce a ona by nemohla být sama doma a takový tyhle. Radši jsem jednou za čas za nima přijela a pomohla. Vždycky je lepší když je u nemohoucího někdo kdo by ho zvládl zvednout, jinak u ní u baráku to byl důchodce vedle důchodce. Navíc i kdyby ten člověk přežil pád na zem, tam se musí hned zvednout kvůli podchladnutí a hlídat aby někde netekla krev takže hledat sousedy by bylo riskantní. Do takové pomoci prababičce by musel jít někdo z rodiny se mnou , to nikdo nechtěl, její syn ji chtěl k sobě domů a prodat dům po ní. Jinak by mě to vůbec nevadilo, ráda jsem k ní jezdila, i ten její dům byl super, naopak toho lituji že jsem nesehnala nikoho kdo by hlídal se mnou, bratranci a sestřenice jsou výrazně mladší než já, takže to by nešlo, k našim babička nechtěla jít. Ale asi měsíc jsem se o ni starala u ní doma i o dědu, ale pak už každý říkal že je to riskantní.
jaj*
Jenže člověk by měl vědět na co stačí a podle toho se chovat. A měl by včas říct ne to nezvládnu. Fakt není v pohodě se pouštět do věcí který ještě můžou někomu ublížit, hlídání staré paní není hlídání morčete nebo králíka.
@diesel
Pomoc od sousedů? Jsi mimo. Protože třeba u rodičů bydlí v bytech samí důchodci, co jsou rádi, že se sami pohnou. A ti mladší jsou takhle přes den v práci. Jaká je tvá představa? Že by mladá 15ti letá holka obchazela okolí a zvonila na zvonky a ptala se na pomoc?
Paní si bude chtít dojít o půlnoci na záchod a spadne. Budeš budit sousedy o půlnoci?
Stará nemohoucí paní není morče kterýmu hodíš kus mrkve, nebo ho vezmeš do ruky a vyměnis hobliny v teráriu.
Místo toho, aby si otec užil svou dceru, tak si jede za sexem za nějakou buchtou.

Ta jako fak? Všichni ve vesnici jsou téměř nemohoucí?!

Známá má dceru na vozíku, děvče váží kolem metráku a paní ji neuzvedne - už několikrát ji pomáhali zvedat měšťáci. Nevím jak kde, ale tady říkali, že jezdívají takto lidem pomáhat často. Myslím, že by neodmítli ani jinde.

@diesel
Uvedom si, že je to lidská bytost. I kdyby někoho v noci našla na pomoc. Tak starým nemohoucim lidem je to nepříjemný za prvý jejich nemohoucnost v tváří tvář neznámým lidem a za další nahota spojená s jejich tělem který už není tak "hezký" Ta patnáctiletá holka asi nebude mít tolik síly a jednomu nezkušenýmu se taková těžko hybajici se paní vysmekne z ruky jak nic. Stačí málo, skelet-kosti jsou většinou slabý.
Probůh uvědomte si všichni tady, že to není jak poprosit někoho jako "pomůžete mi naložit tamhle ten pytel brambor do auta?"

Někdo hledá problémy, jiný je obratem řeší! .A navíc asi to s tou nemohoucností není až tak horké když "jediný možný pomocník klidně na půl dne , noc odjede!

krtek6
hodnocení

2x

klííííd...nebuď hysterka...

hodnocení

2x

Neumím si takovou situaci vůbec představit. Děti sotva trochu povyrostly, jezdily na skautské tábory, plnily "bobříky odvahy" ,tak i byla vedena všechna vnoučata. Dnes jsou všichni dospělí a samostatní. Myslím, že patnáctiletá dívka zvládne mnohem víc, než si maminka představuje.

Vše se v dobré obrátí ..

hodnocení

1x

Vaše starosti na mou hlavu! Pokud je dcera mentálně postižená, chápu, ale pokud je normální, tak opravdu ne. Vodíte ji za ruku do školy? Ta z vás bude za chvíli nešťastná, spolužáci sie jí musí posmívat atd. Dejte jí trochu volnosti a zodpovědnosti, ať z ní není skleníková kytička.

chlochydess*
hodnocení

0x
Hele, hned pod vasim dotazem mi vyskocila reklama na absolutne vhodny knizni tip pro vas, takze objednat a behem vyletu dukladne cist.

ltz
hodnocení

0x
Zase když je to jen na jednu noc, tak to dcera zvládne, už není tak malá, možná má uz i kluka. Určitě ji otec o všem poučil. Musela i souhlasit, že se o babičku postará, kdyby něco, má telefon. Nebojte holka to zvladne. Ať se učí, že stáří se musí pomáhat. Jiná situace by ale byla, kdyby se dcera sama bez otce bála a nesikovnosti nic nezvládla. To by odjet asi nemohl.

zaprve
hodnocení

0x

Ta vaše dcera je jedináček?

vernon
hodnocení

0x
Ty si z nás děláš srandu, viď?

id
hodnocení

0x
Kdyby dcera nechtěla na víkend k tátovi, nepojede. Jistě již má kluka a může si ho do téměř prázdného domu pozvat. A byla by blbá, kdyby tak neudělala. Jako spávná matka dcera je od vás poučena v oblasti sexu, že jo?

hodnocení

0x

Opravdu to není záští? Nebojte se si to přiznat. Bylo by to pochopitelné, že se Vám nelíbí, že se Váš bývalý místo aby se věnoval dceři, chystá za přítelkyní. Pokud na ní nemá čas, snad byste se měli umět dohodnout, že tedy zůstane těch pár dní u Vás. Co na to říká dcera? Ta s tím souhlasí? Co znamená nemohoucí matka? Dcera "převezme" péči tím, že jí donese jídlo, nebo se bude starat o babičku ležáka. V prvním případě je to hračka a můžete být ráda, že bude hlídaná babičikou nějaký čas strávený u ní, v druhém případě se samozřejmě bývalému ohraďte, že si to nepřejete (takovouhle povinnost, by ale asi na dceru sám nehodil). Když bude hořet, udělá se zle dceři nebo babičce, tak to nebude o nic moc horší, než kdyby tam s ní někdo byl, chvíli tedy počká na pomoc, než se manžel vrátí. Jestli se dcera bojí sama přes noc nejspíš víte a manžel také - pravděpodobně ne, takže to jí nevadí, nebo se ozve, že se bojí a manžel by to měl zajistit.

hodnocení

0x
To záleží na okolnostech. Pokud by např. dcera byla nedostatečně vyspělá, postižená, nebo vážně nemocná, pak by to mohl být důvod, aby ani v 15 nezůstávala sama. Pokud je ale normální a zdravá, tak v 15 už není dítětem, které by někdo musel 24 hodin denně hlídat.

mraf
hodnocení

0x

Desivy tatinek. Proc si bere do pece dceru, kdyz ma naplanovanou pritelku. Dcera je sama opustena, je to blbe. Neni v parte kamaradu tim myslim.

Ne děsivý tatínek. Děsivá je maminka.

p23®
hodnocení

0x

Dobrý den.

Asi se jedná o vašeho bývalého manžela. Má právo se rozhodnout, že zítra večer odjede za svou přítelkyní. Je to jeho osobní volba a není v rozporu s tím, že má vaši dceru v péči. Je však důležité aby byla zajištěna potřebná opatření pro péči o dceru a téměř nemohoucí matku v jeho nepřítomnosti.

Dcera má již určitý věk a dle toho se může sama zachovat. Vyjádřit. Jinak pokud otec miluje svou dceru, těší se na ni, tak ji snad dá přednost před svou přítelkyní.

Zdravím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]