Nejste přihlášen/a.
Oznámil dceři, že zítra jede na noc za přítelkyní 30 km pryč.
Má na to právo? Zaprvé právně, může třeba hořet nebo dceři se udělat zle. Zadruhé morálně a psychicky, dcera se může bát nebo může být zle babičce.
Neptám se s nějakou záští, naštvalo mě to hodně, takový nezájem, ale je mi i líto i se bojím. Nikdy jsem doteď nenechala dceru přes noc samu.
13x
Doma me nechavali samotneho tak od 6-7 let a predstavte si, ze jsme ani nevyhoreli, ani babicka mi tehda neumrela a dokonce jsem se ani strachy nepocikal. Dnesni rodice jsou tak vystraseni, ze mi to je s prominutim na smich. A pak nam tady roste generace snehovych vlocek, ktera nedovede nic udelat a cela familie musi skakat, jak jejich rozmazlena usta piskaji. Tohle nepochopim nikdy.
8x
@evah - Nikdy jsem doteď nenechala dceru přes noc samu.
Tak s tím právě začal tatínek - a ano, právo na to má, je rodič jako vy:
OZ § 865
(1) Rodičovská odpovědnost náleží stejně oběma rodičům. Má ji každý rodič, ledaže jí byl zbaven.
V 15 letech by slečna/mládenec měli vědět, jak se v případě různých potíží zachovat (ony to mnohdy vědí děti mladší); mít uložena aspoň nejdůležitější čísla tísňových linek (vopruz, jasně), ohledně babičky by měla dostat instrukce od otce. Ostatně je-li vzdálen 30 km, do půl hodiny může být v případě nutnosti doma. Ale přřiznávám, že je to můj názor, já jsem totiž násobná krkavčí matka ![]()
5x
3x
Kdybyste náhodou nevěděla, je to 10 let. Tedy od deseti let věku šupajdíte pěkně makat, protože dítě je schopné se o sebe celou vaši pracovní dobu starat samo.
Nevím, co je téměř nemohoucí matka, ale já jako pracující si nechávám oběd připravit taky. Takže když zhodnotím váš komentář, tak dovoz jídla není pro mě argument. Argument by pro mě byl možná až status dlouhodobé potřeby péče o osobu blízkou, a i tak lze polemizovat s tím, jestli věk 15 let je nebo není dostačující k jednoduchým úkonům typu přines, podej, zavolej případně otci nebo rovnou záchranku.
Je to tak, jak píší jiní, váš zájem o blaho dcery je evidentně veden jinými pohnutkami než nám tady podsouváte.
Pro vaši informaci, a možná vás to opravdu překvapí, holka už klidně může mít podle zákona pohlavní styk.
3x
V necelých 15-ti letech jsem jezdila nočním rychlíkem přes půl republiky k babičce do Jižních Čech a 3 x jsem přestupovala
Záleží jak moc je holka samostatná a jestli ji pořád nepovažujete za malou holčičku které nic nedovolíte a nevedete ji k samostatnosti.
2x
Třeba už jen pomoc při umytí, kdyby nestihla na záchod. Není to těžký jen fyzicky, ale třeba vidět ji nahou, pomoc umyt pozadí .
Paní může upadnout na zem.
To by mě zajímalo, jestli odpovědi se odpovědi rádců opiraj o zkušenosti s nemohoucimi, skoro nemohoucimi.
Jaj s promunitím ale to je nesmysl- nebo bydlíte kde je k dalšímu sousedovi kilometr nebo víc?! Vždy se najdou pomocné ruce když na to jeden nestačí. Jenže někdo dělá ze sebe či ze svých dětí neschopáky!
Pomoc od sousedů? Jsi mimo. Protože třeba u rodičů bydlí v bytech samí důchodci, co jsou rádi, že se sami pohnou. A ti mladší jsou takhle přes den v práci. Jaká je tvá představa? Že by mladá 15ti letá holka obchazela okolí a zvonila na zvonky a ptala se na pomoc?
Paní si bude chtít dojít o půlnoci na záchod a spadne. Budeš budit sousedy o půlnoci?
Stará nemohoucí paní není morče kterýmu hodíš kus mrkve, nebo ho vezmeš do ruky a vyměnis hobliny v teráriu.
Místo toho, aby si otec užil svou dceru, tak si jede za sexem za nějakou buchtou.
Známá má dceru na vozíku, děvče váží kolem metráku a paní ji neuzvedne - už několikrát ji pomáhali zvedat měšťáci. Nevím jak kde, ale tady říkali, že jezdívají takto lidem pomáhat často. Myslím, že by neodmítli ani jinde.
Uvedom si, že je to lidská bytost. I kdyby někoho v noci našla na pomoc. Tak starým nemohoucim lidem je to nepříjemný za prvý jejich nemohoucnost v tváří tvář neznámým lidem a za další nahota spojená s jejich tělem který už není tak "hezký" Ta patnáctiletá holka asi nebude mít tolik síly a jednomu nezkušenýmu se taková těžko hybajici se paní vysmekne z ruky jak nic. Stačí málo, skelet-kosti jsou většinou slabý.
Probůh uvědomte si všichni tady, že to není jak poprosit někoho jako "pomůžete mi naložit tamhle ten pytel brambor do auta?"
2x
Neumím si takovou situaci vůbec představit. Děti sotva trochu povyrostly, jezdily na skautské tábory, plnily "bobříky odvahy" ,tak i byla vedena všechna vnoučata. Dnes jsou všichni dospělí a samostatní. Myslím, že patnáctiletá dívka zvládne mnohem víc, než si maminka představuje.
0x
0x
Opravdu to není záští? Nebojte se si to přiznat. Bylo by to pochopitelné, že se Vám nelíbí, že se Váš bývalý místo aby se věnoval dceři, chystá za přítelkyní. Pokud na ní nemá čas, snad byste se měli umět dohodnout, že tedy zůstane těch pár dní u Vás. Co na to říká dcera? Ta s tím souhlasí? Co znamená nemohoucí matka? Dcera "převezme" péči tím, že jí donese jídlo, nebo se bude starat o babičku ležáka. V prvním případě je to hračka a můžete být ráda, že bude hlídaná babičikou nějaký čas strávený u ní, v druhém případě se samozřejmě bývalému ohraďte, že si to nepřejete (takovouhle povinnost, by ale asi na dceru sám nehodil). Když bude hořet, udělá se zle dceři nebo babičce, tak to nebude o nic moc horší, než kdyby tam s ní někdo byl, chvíli tedy počká na pomoc, než se manžel vrátí. Jestli se dcera bojí sama přes noc nejspíš víte a manžel také - pravděpodobně ne, takže to jí nevadí, nebo se ozve, že se bojí a manžel by to měl zajistit.
0x
Dobrý den.
Asi se jedná o vašeho bývalého manžela. Má právo se rozhodnout, že zítra večer odjede za svou přítelkyní. Je to jeho osobní volba a není v rozporu s tím, že má vaši dceru v péči. Je však důležité aby byla zajištěna potřebná opatření pro péči o dceru a téměř nemohoucí matku v jeho nepřítomnosti.
Dcera má již určitý věk a dle toho se může sama zachovat. Vyjádřit. Jinak pokud otec miluje svou dceru, těší se na ni, tak ji snad dá přednost před svou přítelkyní.
Zdravím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.