Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Falešný příjem u půjčky a trestní stíhání?

Od: tomasf odpovědí: 10 změna:

Dobrý den tato situace se nestala naštěští mě ale jednomu bývalému kolegovi v práci, má u mě taktéž jeden menší dluh proto o tomto vím. Tvrdil že se měl na 3 měsíce dostat do špatné životní situace že mu měly vypadnout finanční příjmy a vzal si nejspíše u nebankovní společnosti či nějakého lichváře půjčku snad kolem půl milionu korun, přesnou částku neznám. Pokud by tedy v té době zfalšoval výplatní pásku a výpis z učtu s tím že měl mzdu ale neměl může mu za toto jednání hrozit stíhání u policie na podnět věřitele? Co by se dělo pokud by ta osoba šla do osobního bankrotu nebo insolvence? Splácet má prý nadále v plánu ale nevím kolik splátek a v jaké výši nezaplatil . Moralizovaní a kecy které nejsou NORMÁLNÍ A PŘÍMÉ ODPOVĚDI NA OTÁZKY si nechte pro sebe. Já dlužník nejsem já jsem jeden z věřitelů proto mě zajímá jestli se dlužník může teoreticky dostat do vězení , samozřejmě je mi jasné že musí splácet a nevyhýbat se řešení celé situace do které se dostal. Nemám a ani neznám obsah smluv které podepsal.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jde o úvěrový podvod § 211 tr. zák. Pachatel může být potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti. Způsobí-li větší škodu, hrozí mu až pět let odnětí svobody. Pachateli tohoto trestného činu nemůže být schváleno oddlužení.

dodám, že půl milionu je kategorie "větší škoda".

Jen dodám: Na případné trestní stíhání nemá vliv, zda úvěrový podvodník půjčku splácí - trestná je už ta lež při získání úvěru. Nanejvýš k "řádnému splácení" soud může přihlédnout jako k polehčující okolnosti při stanovení výše trestu.

hodnocení

5x

Ano hrozí, je to trestný čin úvěrový podvod, §211, hrozí mu až 5 let.

Samozřejmě pokud bude splácet, tak do toho nikdo šťourat nebude.

hodnocení

3x
1. Ta nebankovní instituce bude chtít prachy, ne zavřeného dlužníka. Napasovat by to snad šlo na podvod.
2. Jestli někdo tříměsíční výpadek příjmů potřebuje zalepit půl milionem, tak to asi před výpadkem musel vydělávat ke 200 000 Kč měsíčně.. A nebo to tak není a od takových "kolegů" je leší se držet dál. Pokud se opravdu jedná o "kolegu", protože sám před sebou člověk neuteče.

Neříkejte nesmysly, je na to zvláštní trestní čin úvěrový podvod.

hodnocení

2x

Nevím, jak u vás, ale v ČR vězení pro dlužníky neexistuje. A věřte, že se lichvář ke svým penězům dostane i jiným způsobem.

tomasf
hodnocení

@magdon já se tu ale nebavím o nesplácení , mě zajímá jestli může být trestně stíhaný za zfalšovaný příjem? Většinou se dostane lichvář k penězům pokud to není někdo kdo nemá učet na další osobu či pouze po většinou hlavně hotovost a nepracuje na černo. Samozřejmě dobytnost či nedobytnost pohledávek záleží taktéž na IQ ale jak je daná osoba schopna daleko zajít jestli to bude v právní rodině právník,soudy,exekutor a blokace učtu a všeho majetku nebo zda i nelegální vymáhání.

lama*

Prostě si na tebe pár rusu počká s bejsbolkou v podchodu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]