Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Strach ze zubaře

Od: adelice® odpovědí: 23 změna:
Dobrý den, mám strach ze zubaře. Na preventivky chodím každý rok, mám jednu plombu asi 10 let zpět. Teď v květnu mám přijít na dva termíny, dvoje vrtání. Mám strach, co mi bude dělat, jelikož už je to dávno co mi naposled vrtali a že to bude bolet. Dokáže někdo prosím napsat postup při vrtání a plombování a jak dlouho cca to bude trvat?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Postup vrtání je takový, že...Přijdete na řadu, pak se posadíte do křesla a doktor bude chtít, abyste otevřela pusu..podívá se na problém a pak vezme vrtačku..s tou vám odvrtá kaz..Zaplombuje a vy si vypláchnete pusu..Do půl hodiny je hotovo ;)

Taky bude cítit ten charakteristický smrad pálené rohoviny (keratinu) vlivem obrušování vysokorychlostní zubařskou frézkou (nesprávně vrtačka).

Rovněž se může stát, že frézka zajede do živého nervu v zubu a to nechceš, pokud nejsi kosmonaut a nehodláš se dostat výstřelem na oběžnou dráhu..

ernie - Co to máte za zubaře *sok*? To má vybavení z minulého století? Dnešní vysokorychlostní "vrtačky" mají intenzívní chlazení tlakovou vodou, takže se nic nepálí a nesmrdí. A jestli se zubař omylem strefí do nervu, měl by jít dělat něco jiného. Třeba dlaždiče.

Ale ono to opravdu smrdí. Ne tolik, co před padesáti lety, ale prostě to cítit trochu je.

@magdon
Zubař ernieho se jmenuje. Vasil. Frezku má od Dremela z Bauhausu. Tam koupil i ty bílý montérky

zub
hodnocení

3x

Teď se bojíte, že to bude bolet, ale vytrvejte a dál providelně choďte k zubaři.

Za dalších 10 roků si na to již zvyknete, ale stále se budete bát - už ne bolesti, ale toho, kolik tam necháte peněz.

hodnocení

Nepříjemné to bude, s tím počítám…umrtvit si to nechám 100%, to bez debat…spíše se bojím toho, že mi zajede do nervu a najednou ucítím takovou tu ostrou bodavou bolest *alene*
jp

Prosím vás, nic bolet nebude, on vás tady straší, žádný nerv. Otevřete pusu, mezi tím párkrát vypláchnete a bude hotovo. Bez bolesti.

hodnocení

Ale stát by se to přece jen mohlo ne? Kdyby ten kaz byl v hloubce *nevi*

andrea*
hodnocení

2x
Mám stejný problém a strach ze zubaru mám silenej..Nicméně ať mi dělají cokoliv i případné vrtání, tak snad už od dveří "kricim",všechno umrtvit,takže pak i vrtání aj.je jiná liga a dá se to přežít..

Prej ženský snesou bolest? Mě zubař odvrtával zánět živého nervu bez umrtvení. sice to chtělo zatnout pěsti, ale šlo to.

ltz
hodnocení

2x
Dokud zubař vrtá, je to ještě dobře. Až začne trhat, to už bude větší problém. Zubař umí posoudit, zda je zub ve stavu, že pacient uciti bolest, potom může aplikovat injekci a nic neucítíte.
hodnocení

3 roky zpět mi jiná paní doktorka trhala osmičku, musela mi dát 3 injekce, ale měla zlaté ruce a kromě tlaku jsem necítila nic…další dvě osmičky mě ještě tento rok čekají a k nikomu jinemu na trhání nejdu

hodnocení

2x

Vrtání se nebojte. Samozřejmě, že to trochu bolet bude, ale dá se to vydržet. Není to nic proti tomu, když se Vám kaz proklube až k nervům. Když to necháte dojít až tak daleko, teprve poznáte, jak dovedou zuby bolet! *ee*

Od doby, co jsem měl zánět trojklanného nervu, beru běžné vrtání zubu jako procházku růžovým sadem. *frajer*

S trojklaným nervem bych fakt nechtěl mít tu čest. *palec*

hodnocení

2x
Buď si to necháš rovnou umrtvit a nebo rozumný zubař po dohodě začne vrtat, trochu nepříjemné to může být a pokud by to nešlo - umrtvíš až podle potřeby. Opíchnutí zubu není vyloženě bolestivé, toho se neboj.
hodnocení

Další problém je, že mám strach i z té injekce *smich* Jak mi trhali osmičku, doktorka mě asi půl hodiny přemlouvala a povídala si se mnou, než jsem ji to dovolila *smich* zpětně jsem se ji pak omlouvala za způsobené problémy a že “strach” jako takový, byl nakonec úplně zbytečný…ale taky jsem ji řekla, že radši budu ještě 3x rodit, než tohle *smich* Je mi skoro 30 a přijde mi, že čím jsem starší, tím to hůře prožívám
jp

Co budete dělat až budete rodit? Zuby proti tomu nejsou nic.

hodnocení

Já mám právě už dva porody za sebou a třetí mě čeká za pár měsíců *smich* A opravdu se více těším do porodnice než k zubaři *smich*

Já mám u zubaře prdel sevřenou taky, ale opíchnutí dásně bylo vcelku vpohodě.

vernon
hodnocení

1x
Bude to bolet. A neodkládej to. Potom by to bolelo víc...

hodnocení

1x
Pokud chodíte pravidelně a jedná se o čerstvé kazy, pak to bolet nebude, nebude muset vrtat huboko.
Horší jsou m letité mezizubní kazy, nebo kaxy pod netěsnící plombou, kdy se vrtá a vrtá..

hodnocení

0x
Kámoš říkal, že když už, tak mu dá umrtvujici injekci. Něco si platil.
Víc nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]