Při hledání dat do rodokmenu jsem narazila na informace, že praděda vlastnil rozsáhlé rodinné pozemky, grund, polnosti a lesy, které mu pak sebrali komunisti. Měl čtyři děti, včetně mého dědy. Ten se bohužel jako jediný ze sourozenců nedožil pádu režimu. V restituci si tedy tyto majetky patrně mezi sebou vypořádali ostatní sourozenci. Potomci jednoho z nich tam stále žijí. Chtěla bych vědět, zda-li bylo v pořádku, že si rodinný majetek rozebrali dědovi sourozenci, nebo měla mít nárok i dědova větev rodiny. Třeba je to v pořádku, nevím, ale nezdá se mi moc férové, že rodina toho sourozence, který se nedožil konce režimu, resp. zemřel moc brzy než mohl něco restituovat, by neměla dostat vůbec nic. Můj otec o tom mnoho neví, akorát si prý pamatuje, že se po revoluci (když se všude zmiňovaly restituce), babička při návštěvě ptala dědova bratra, jestli se také nebude něco vracet a ten jí řekl, že asi něco jo, ale že to prý ani nestojí za řeč. No teď už vím, že jí dost odbyl, cena těch nemovitostí je určitě mnoho milionů. Po uběhlých letech je to asi stejně dotaz spíše akademický (některé ty pozemky jsou dokonce prodané). Sice se moc nevídáme, nemám ani zájem začínat nějaké rodinné spory, ale docela by mě zajímalo, zdali dědovu větev rodiny nevzali jeho sourozenci poněkud na hůl.
Nyní je již pozdě. Při restitucích se ukázalo, jak je která rodina čestná. Nároky přecházely na potomky, né na manžele, ovšem daná osoba se musela přihlásit. Takže babička nárok neměla, ale otec ano.
Pokud někdo podával žádost o restituce zabraného majetku a byla uznána, pak se vrácená restituce měla dělit na všechny pozůstalé, bez ohledu na to, že děd zemřel - nárok měli i jeho potomci. Čili - dědovu větev rodiny jeho sourozenci "na hůl" opravdu vzali.
/Případ z okolí - 3 bratři - 1. dvě děti, 2. čtyři děti, 3. tři děti.
Třetí bratr se nedožil, zemřel v r. 1973, snahy "vyšachovat" jeho děti z restitucí byly (plné moci k jednání atd.) - stačilo zaslat dotaz (jenž byl opakován...) - vyvolalo přezkoumání a další přehodnocování, nakonec byly děti zemřelého bratra do plnění restituce zahrnuty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.