Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je Sněžka nejvyšší?

Od: janv odpovědí: 10 změna:

Pokud je vrchol Sněžky v Polsku, proč stále považujeme Sněžku za nejvyšší horu Česka?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tm
hodnocení

13x

Že by proto, že ten prostor na naší straně, který je dejme tomu o půl metru nižší, je nejvyšším bodem ČR (samozřejmě tedy kromě vrcholu vysílače na Pradědu)? Za nejnižší bod taky nepovažujeme uranové doly či dno uhelného lomu u Mostu...

rrt

Jestli jde jen o 0,5 m, tak to spraví pár kbelíků hlíny

tm
Myslím, že víc jak metr to nebude. Kdoví, jestli hranice nejde přímo přes nejvyšší bod - hledat se mi to nechce a mam to trochu z ruky. Ještě je otázka, co brát za nejvyšší bod, když vrchol je hromada všelijak premistene suti kamení a zeminy. Ať mi nikdo neříká, že při tolika stavbách, co tam je, je to původní reliéf...

hodnocení

4x

Protože hodně vyrostla ;). Vy snad znáte v Česku nějakou vyšší horu *sok*?

vernon
hodnocení

2x
A kdo říká, že nejvyšším bodem republiky musí být samotný vrchol nějaké hory? Zapni mozek...
tm

hora - to je výraz jak z Krakonoše. V geografii - nejvyšší vrchol/bod.

karambol

Stačí když má aspoň kousíček úpatí leží v nějakém státě a pak ten může stát prohlašovat, že je to jeho nejvyšší hora. Je to slovíčkaření - definovat nejvyšší místo, vrchol, hora atd. a pak to vychází různě. Moravský/Slezský Praděd je na tom podobně.

hodnocení

0x
Já bych se vlastně malinko přidal k autorovi otázky. Sněžka leží na našem území jen z části a její vrchol leží dokonce v Polsku, tedy to není jen naše hora. Jistě, je tam nejvyšší bod v ČR. ale nebylo by od věci za nejvyšší "českou horu" označovat opravdu českou horu, kde vrchol na na našem území, tedy zřejmě Luční horu. ;)
amperr

Kde už jsem to jen...

csfd.cz/...

tm
Nj, jenže luční hora je součástí hřbetu, jež je zčásti v Polsku... trochu se nám to komplikuje. Podle mě to bude nakonec stejně ten Praděd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]