Že by proto, že ten prostor na naší straně, který je dejme tomu o půl metru nižší, je nejvyšším bodem ČR (samozřejmě tedy kromě vrcholu vysílače na Pradědu)? Za nejnižší bod taky nepovažujeme uranové doly či dno uhelného lomu u Mostu...
rrt
Jestli jde jen o 0,5 m, tak to spraví pár kbelíků hlíny
tm
Myslím, že víc jak metr to nebude. Kdoví, jestli hranice nejde přímo přes nejvyšší bod - hledat se mi to nechce a mam to trochu z ruky. Ještě je otázka, co brát za nejvyšší bod, když vrchol je hromada všelijak premistene suti kamení a zeminy. Ať mi nikdo neříká, že při tolika stavbách, co tam je, je to původní reliéf...
A kdo říká, že nejvyšším bodem republiky musí být samotný vrchol nějaké hory? Zapni mozek...
tm
hora - to je výraz jak z Krakonoše. V geografii - nejvyšší vrchol/bod.
karambol
Stačí když má aspoň kousíček úpatí leží v nějakém státě a pak ten může stát prohlašovat, že je to jeho nejvyšší hora. Je to slovíčkaření - definovat nejvyšší místo, vrchol, hora atd. a pak to vychází různě. Moravský/Slezský Praděd je na tom podobně.
Já bych se vlastně malinko přidal k autorovi otázky. Sněžka leží na našem území jen z části a její vrchol leží dokonce v Polsku, tedy to není jen naše hora. Jistě, je tam nejvyšší bod v ČR. ale nebylo by od věci za nejvyšší "českou horu" označovat opravdu českou horu, kde vrchol na na našem území, tedy zřejmě Luční horu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.