Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věcné břemeno - využívá jiná osoba

Od: sedivak odpovědí: 15 změna:

Zdravím,

máme se sousedem mezi našimi RD společnou příjezdovou cestu. Pozemek cesty je rozdělen na 2 poloviny. První polovina (od brány) je má, druhá polovina jeho. Oba máme na cestu druhého věcné břemeno průjezdu a průchodu. Soused má ve svém RD více bytů a dovolil novému nájemníkovi, aby parkoval na jeho pozemku s automobilem. K tomu pozemku se ale může dostat pouze přes můj pozemek (první polovina cesty). Vstup na obě zahrady z cesty je už přímý bez dalšího oplocení (máme společnou bránu).

A teď k mé otázkce:

Má soused právo převést své právo užívání mého pozemku i na jinou osobu? Z mého pohledu teď aktuálně využívá můj pozemek cizí osoba, navíc úplně bez mého vědomí, či souhlasu (soused se za mnou zkrátka ani neobtěžoval zajít a zeptat se).

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blaz
hodnocení

4x

Bez znalosti smlouvy o VB nelze jednoznacne odpovedet ;)

Obecne muze obcan sve pravo delegovat smluvne na jinou osobu, proc by nemohl? To by mel jeho najemce skakat vzduchem anebo jak by to mel provadet?

Ctu si to znova a - To snad neni mozny, @sedivak je znepokojen tim, ze mu soused resp.jeho najemce prejede pulkou auta po jeho polovine cesty? PROBOHA!?!?! To neni myslene vazne ze ne? Aneb troli AI...

Jaky je rozdil, kdyz auto ridi najemnik nebo vlastnik?! Dej to k soudu ty jeden ...

Na co by se mel soused chodit ptat jako? Me by to tedy ani nenapadlo obtezovat souseda takovym ptanim, by me totiz nenapadlo, jakym zpusobem bych mohl souseda omezit... A to k memu baraku je cesta ve vlastnictvi uplne cizich osob a za 50 let si nikdo ani nedovolil takovy nesmysl. Jednou je to cesta a nikdo s tim nic neudela.

Co kdyz pojede navsteva nebo remeslnik nebo Tesco k sousedovi? To take budes z nudy prudit? Jina vec by byla, kdyby ti blokoval cestu dele nez 5 minut a nemohl jsi projet, ale o tom neni v dotazu ani slovo

sedivak
hodnocení

Řesím to proto, protože jsem toho názoru, že jednou jsem majitelem konkrétního pozemku a existují jasná pravidla, kdo po MÉM pozemku bude a nebude jezdit / užívat ho. Nebo jste snad názoru, že vlastnictví v tomto případě nic neznamená a mám trpět, že můj pozemek bude využívat kdokoliv, když si soused zamane?

Podotýkám, že se nejedná o příjezdovou komunikaci k RD, ale mezi RD do garáží. Navíc soused má další přístup z druhé strany domu (taktéž vjezd z obecní komunikace). Jen se prostě rozhodl, že nájemník bude parkovat na místě, ke kterému musí přejet přes můj pozemek.

blaz

Bez znalosti VB a mistni situace nelze ani spekulovat.

Ten tvuj "kdokoliv" ale prece neni cizi, je to vzdy pouze a vyhradne nekdo, koho ucastnik VB schvalil, tedy je s nim v smluvnim nebo rodinnem vztahu. Anebo jeho dite taky nesmi jet pulkou auta pres zabremenen pozemek? Nedava to logiku. To je jako kdyby za tebou jela holka a soused te takhle prudil, co ty na to?

Dej sem kopii smlouvy o VB a uvidime co je tam za formulace!

Kdyz na to prijde, tak ten prejezd autem najemce provede majitel a co pak udelas?

sedivak
hodnocení

Je to pro mě cizí člověk. A právě proto jsem zde vložil otázku, zda soused má, nebo nemá právo na to, aby on rozhodl, kdo bude užívat můj pozemek. To, že soudovi přijede řemeslník, návštěva, rodina apod. vůbec neřeším! Řeším to, že soused bez mého vědomí rozhodl, že někdo bude TRVALE (po dobu nájemního bydlení) užívat můj pozemek, přitom věcné břemeno je pouze na něho (souseda).

EDIT: Kouknul jsem do smlouvy, cituji odstavec: Žádná ze stran není oprávněná věcné břemeno ani jeho část pronajmout ani užívací právo převést na jiné osoby.

Tím je to asi vyřešené. Podotýkám, že nemám zájem dělat sousedovi nějaké problémy. Jde mi o princip, že někdo rozhoduje o pozemku, který není v jeho vlastnictví bez souhlasu, resp. dokonce ani vědomí majitele pozemku. Stále si stojím za tím, že v rámci slušnosti, dobrých sousedských vztahů soused měl přijít a pobavit se o tom se mnou.

asd1

Ale chceš susedovi dělat problém, ne že ne. Zatim jen skrytě zjišťuješ možnosti jak na něj, jakmile bys zjistil možnost bloknout tak bys to vytáhl.

Proč nezajdeš přímo za sousedem a neřekneš mu že ti vadí že se tě neptal (přestože břemeno průjezdu má oficiální). Když se pak teda zeptá tak mu to dovolíš nebo budeš dělat nadčlověka a házet klacky pd nohy. Dej to k soudu ten rozhodne, a počítej s tim že až ty budeš něco potřebovat od souseda tak ti to dá sežrat.

Jasně že člověk jako ty bude prudit i když mu tam pojede řemeslník a ty o tom nebudeš vědět předem. Prostě jednou to je příjezd a bez opravdu vážnýho důvodu ho blokuje jen kokot.

sedivak
hodnocení

asd1:Mě přijde, že nechápete podstatu věcného břemene. To, že mám na svém pozemku věcné břemeno, které dovoluje sousedovi můj pozemek využívat přeci NEZNAMENÁ, že je soused oprávněný rozhodovat o tom, kdo můj pozemek bude využívat. Stále je to pro něho, i pro jeho nájemníky CIZÍ pozemek, což se nějakým způsobem snažíte znehodnotit. Taktéž nechápu větu "Jasně že člověk jako ty bude prudit i když mu tam pojede řemeslník a ty o tom nebudeš vědět předem." Píšu znovu - návštěvy, řemeslníky, rodinu neřeším - děje se to pravidelně a nemám s tím problém. Řesím to proto, že udělil souhlas s užíváním mého pozemku TRVALE, bez toho, aniž bych to věděl.
zeryk

Pokud je zakaz prevodu uzivaciho prava, je to uz na vykladu soudu. Jestli lze pod to zahrnout i dočasné delegování oprávnění, to by musel rozhodnout soud. Nevidim rozdil s navstevou ani remeslnikem ani tchyni nebo pritelkyni, nevime jak je definovana STRANA.

Schválně nám napiš, jak by si svůj žalobní nárok formuloval? Protoze me nic rozumneho nenapada, takze citim ego a to je pak tezky. Soused si ani nemusí uvědomovat, že tě něco může trápit. Možná tě jenom trápí závist, že on má příjem z pronájmu.

Ps: On nemuze jet po sve strane? Osobak ma rozvor < 1,8 metru ~ takze by se nevesel na svou stranu, uz by drhnul o garaz/plot?

hodnocení

4x

@sedivák

Moje rada: Ptejte se sám sebe a pak souseda:

A to Váš soused, že Vám to vadí? Ví jeho nájemník, kde má parkovat ke spokojenosti všech?

Řekl to nájemníkovi někdo? Jak víte, že soused mu nařídil, že má parkovat tam, kde Vám to vadí?

Jaké máte osobní vztahy se sousedem? Nechcete je zlepšit?

Ať vám žena upeče dobrý koláč a běžte za ním a řekněte: Sousede "Vojtěchu", nemůže tvůj nájemník si to dát třeba sem?

Není nad pozitivní vztahy se sousedy. Opravdu

Ano, správně. Ale až půjde Za sousedem, ten se zcela oprávněně zeptá; "PROČ ti to vadí?" A tady mě napadají jen malichernosti jako závist či zlost. Leda tak opotřebení nebo hluk, ale pokud nájemník nemá Tatru nebo nejezdí 20x denně i tohle padá.

hodnocení

3x
Takové břemeno se většinou váže na pozemek a ne na člověka, takže je jedno kdo se tam pohybuje.

hodnocení

2x

Mě přijde, že nechápete podstatu věcného břemene.
Já se domnívám,. že to jste Vy, kdo to nechápe. Když jde k Vám návštěva, tak jde po části souseda? Ptáte se souseda, zdali může?

Oba máme na cestu druhého věcné břemeno průjezdu a průchodu. OK, ale to není na jmený seznam osob. Určitě tam není, že manželka, milenka bratr, sestra, nájemník, opravář atd...

Už to chápete?

hodnocení

2x

Obvykle vývá ve smlouvě o zřízení služebnosti chůze a jízdy odstavec, že právo přechází na případné nájemce. Ale Vaši smlouvu jsem neviděl.

vili
hodnocení

1x

Právní stránku řešit nebudu, nezasloužíte si to. Ale napadá mě myšlenka, že by byla celkem sranda, kdyby si soused koupil jízdní kolo a vypověděl by VÁM smlouvu o věcném břemenu. To byste asi koukal, co?

vecnebremeno
hodnocení

0x
Nejak nechapu, proc nekteri na tazatele tak utoci a div nepredjimaji, jak chce sousedovi skodit. Mne by to take zajimalo.

hodnocení

0x
A co budete dělat, když soused svoji nemovitost prodá? To vám tam pak budou jezdit jen "cizí lidé". :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]