Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Popraskane ruce- tetanus?

Od: debora odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, poslední asi 3 dny mám velmi popraskané klouby na ruce, mám to až do krve otevřené viz foto a stále se to nehojí. Mám jít na pře očkování na tetanovku někdy po letu tento rok, tak si říkám, jestli tohle není nebezpečné, že mi vlastně Končí tetanovka a mám to takhle otevřené. Co myslíte řešit to nějak?
Popraskane ruce- tetanus?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tetanus jen tak nedostanete, to spíš něco jiného. Ale očkování by ještě mělo být OK. Ale jinak mi to teď praská taky. Mažu měsíčkovou mastí.

hodnocení

2x

Tetanus je velice nepravděpodobný. Bakterie tetanu se takhle neprojevují. Ale nepíšete od čeho to máte - jestli ste se hrabala někde v hnoji, tak tam tetanus být může.

doplněno 22.03.24 08:11:

Bakterie tetanu mají rády nekrvácející, úzké, hlubší a neokysličované rány (trny, třísky, řezné rány...) což tohle není. Čím víc rána krvácí, tím menší riziko nákazy je.

Jestli to chápu, tak ona se nebojí, že tetanus už má, ale že ho skrze tohle může chytit... *andel*

hodnocení

0x

Jsou miliony dalších bakterií, ne jen ta, co způsobuje tetanus. Klid. Kupte si indulonu.

Nebo měsíčkovou vazelínu, je skvělá. Mají v dm drogerii.

hodnocení

0x

Nemel jste predtim covid?
Me se todle udelalo asi tyden po covidu. Nespojila bych si to s covidem, ale nekde to tu v diskusi taky nekdo zminoval.

debora
hodnocení

Nene neměla..

runner2
hodnocení

0x
Nepíšete jak dlouho máte po posledním očkování. Pokud se vejdete do doby 10-15 let od posledniho očkování, pak by jste měla být chráněná. Závisí i na věku.
debora
hodnocení

Je mi 25, mám jít po 15
mll

Tetanovka se dává v patnácti, takže v pětadvaceti je ještě v pohodě (působí určitě víc jak 10 let, v době nedostatku vakcín se ten interval prodloužil na 15 let (asi vakcína vytušila budoucí nedostatek, tak najednou začla být účinnější, nebo bylo celé československo očkované zbytečně často), takže do 30 můžete být v klidu).

hodnocení

0x
Na tetanus jsou protilátky i dvacet let a pokud se zrovna nehrabete někde v zemi s hnojem apod je velice nepravděpodobné, že něco takového lapnete. Byl bych klidný, některé škrábance se potvory drží celkem dlouho. A ten strup je přeci přirozená ochranná zátka. Semtam bych to lehce mázl, aby to nepraskalo, netřeba to ale přehánět.

id
hodnocení

0x
Nejprve vždy vystříkám Akutolem. Dezinfikuje a zároveň udělá obvaz. Od druhého dne mažu doma vařenou měsíčkovou mastí.

hodnocení

0x
Někdy to mam taky tak, když něco dělám v hrubém prostředí v kombinaci se zimou... U mě pomáhá indulana a čas...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]