Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po Společném jmění manželů

Od: rijan® odpovědí: 13 změna:

Zdravím,

po mém úmrtí dědí polovinou manželka a polovinou děti - to je mi jasné. Ale má-li manželka účet na svoje jméno, založený současně u stejné banky s mým účtem, spadají prostředky na jejím účtu do dědictví? (jako že jsou to prostředky nabyté za trvání manželství a tedy ze společného jmění manželů?). Dostanou polovinu z těchto peněz děti?

Jak vůbec zjišťuje notář, spravující pozůstalost kde všude má kdo nšjaký účet?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

5x

Majetek se rozdělí napůl,1/2 je její.Z druhé poloviny dedí 2 děti každé 1/3 a manželka taky 1/3.Účet na její jméno nebude předmětem dědičství,pokud se to nenahlásí.Pokud nejsou v rodině dobré vztahy,děti se ozvou,účet notáři nahlásí,bude pak předmětem a bude se dědit jak výše.Notář před započetím řízení se informuje u dědiců kde měl a mohl by mít dotyčný peníze a majetek a následně nahlásené banky osloví.

hodnocení

3x
Přesně tak, všechny peníze jsou v SJM bez ohledu na to, na koho je účet napsaný. I co mám investice, tak ve Fio mně řekli, že spadají do SJM, i když je jen na mé jméno. Navíc je dobré mít dispoziční práva, protože dědické řízení může trvat klidně rok a peníze budou zablokované.

hodnocení

1x
Pokud nejsou děti nenažraný idioti vzdají se dědictví ve prospěch žijícího rodiče a rodič pokud chce rozdělí majetek jak mu libo
Takto se to řeší v naší rodině a i v rodinách mých kamarádú a nikdo stim nemá problém
Představa že mě musí jeden z rodičú vyplácet při úmrtí druhého rodiče mi fakt nepřijde jako dobrý nápad

spu
hodnocení

0x

účet je manželky a zněj vám nic nekápne.

Není pravda. Účet spadá do SJM.

hodnocení

0x
Manželka a děti nedědí každý polovinu, ale každý stejným dílem. Peníze na účtech jsou součástí SJM.

Pokud je to reakce na @magdon, pak jste jeho radu špatně pochopil. Tvrdíte oba jedno a to samé, tedy máte oba pravdu.

Magdona zde nevidím...?

Promiň, přehlídl jsem se. Mělo být @mate59.

paveldvorak
hodnocení

0x

stačí napsat záveť svůj podíl odkázat mé maličkosti, uložit u notáře a vše bude jinak

dea
hodnocení

0x

Vlastní zkušenost : měli jsme s manželem každý svůj účet. Když manžel zemřel, můj účet do dědického řízení nespadal, byl veden pouze na mé jméno.

ra
Dobrý den,
Tak tomu nevěřím, když jste byli manželé, tak jsou peníze spolecne. Teda pokud jste je nenabila výlučně Vy. Hezký den

ra
hodnocení

0x
Ano peníze jsou společné a případnou všechny do dědictví. Nezáleží na tom, zda je má na účtu manžel nebo manželka. Notář to zjišťuje tak, že kontaktuje banky, kde máte účty a ty mu řeknou o nich informace. Hezký den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]