Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invalidní důchodce, OSVČ za 2023 - pojišťovna, cca doplatek.

Od: ivosl odpovědí: 22 změna:

Aoj,

mám takový dotaz. Mám ID 2.stupně a vloni jsem založil ŽL a vydělal za půl roku 40 tis (na Youtube a tak). Nyní jsem podal přehled a pojišťovna chce zálohy 530 Kč měssíčně a ještě doplatit 2600 (podnikám od srpna). Je to v pořádku? Neuplatnil jsem žádný výdaje, protože nevím jak třeba elektrřinu a tak počítat a dokázat. Ale když měsíčně vydělám 3000, tak z toho 550 Kč platit pojistný mi přijde dost k ničemu. Je to opravdu tak?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ano. U vedlejší činnosti platíte 13,5%. Ve vašem případě je to pokuta za nesprávně vedené účetnictví. Zálohy se vyúčtují.

ivosl
hodnocení

Jaká pokuta? Nerozumím. Když jsem vyplnil přehled, tyto částky to vypočítalo.

Neznáte průpovídku o placení daní?

ivosl

@hlada Já se omlouvám, všechno je to pro mě úplně nové, chtěl jsem si k důchodu přivydělat a přijde mi, že to za to ani nestojí.

Jestli to za to stojí nebo ne, to už musíte zvážit, nicméně jste přece nečekal, že vám erár nechá všechny peníze, co vyděláte...

ivosl
@kovis Tak zhledem k tomu, že pořád chtějí, abychom si jako invalidní důchodce vydělávali, mi přijde zvláštní, že najednou musím platit zdravotní pojištění, které doteď platil stát. Kdybych udělal roční nad 50 000, ještě z toho budu muset odvést daň z připjmz a
Podat DP
Na tom není nic zvláštního. To pojištění vám stát bude platit pořád. Vy si akorát budete platit další část z toho, co vyděláte. Čím víc vyděláte, tím víc budete platit. Jste tak povinně solidární s těmi, co nemají příjem žádný. Takto je systém postaven. Nicméně jako invalidní důchodce nemusíte platit zdravotní pojištění zálohově, můžete jej zaplatit jednorázově po podání Přehledu na pojišťovnu, a to i v dalších letech. Ale osobně v tomto nespatřuji žádnou výhodu.

Jako invalidní důchodce máte úlevy v tom, že nemusíte platit sociální pojištění a zdravotní pojištění za vás platí stát. Podnikání je tak pro vás vedlejší činností, která je zvýhodněná tím, že z ní nemusíte platit zálohy z minimálního vyměřovacího základu, ale jen zdravotní ze zisku. Ten si můžete do značné míry snížit uplatněním výdajů. Od daně z příjmů osvobozený nejste, ta se ale jen při uplatnění základní slevy na poplatníka do 205 600 Kč neplatí, takže to nemáte zas tak špatné. Zjistěte si podrobnější informace z oficiálních zdrojů.

ivosl

@halda: když jsem se informoval na úřadě, tak mi bylo řečeno, že do 50 000 tis příjmu v roce 2023 (dříve to bylo 15) se DP nepodává, a tedy daň řešit nemusím.

@ivosl Musíte odlišovat povinnost podání přiznání, které vyplývá z § 38g/1 zákona o daních z příjmů, od placení daně, které vyjde po uplatnění slev. Přečtěte si základní zákony k podnikání raději v originále, ať v tom máte jasno.

ivosl

@hlada Děkuji. Pro jistotu, než se tím prokoušu - mám tedy povinnost ještě podat něco dalšího? Každý měsíc jsem podával hlášení, protože šlo o platbu ze zahraničí, a teď jsem podal přehled pro VZP a OSSZ. DP tedy ne, takže jsem daň dále neřešil.

Podle daňového řádu § 136/5 byste měl správci daně místo přiznání oznámit, že vám nevznikla daňová povinnost. Opět doporučuju přečíst v originále. Nulové přiznání je ale také na pár minut.

ivosl
@hlada Děkuji, já už přiznání podat nemohu, protože v přehledech jsem označil, že její podávat nemusím, A ty jsem již odevzdal. Podívám se tedy, jak udělat to oznámení správci daně, ještě jednou děkuji

id
hodnocení

0x
Když nebudete pracovat a platit soc + zdr pojistění, nebudete mit nárok na starobní důchod. Pravděpodobně vám budou chybět odpracované roky.
Je to blbý, ale je to vaše volba. Buď do smrti pobírat ID, pokud o něj nepřijdete a nebo pracovat, odvadět do systému a pak čerpat starobní důchod.
ivosl

A jak mám prosím z příjmu, který je do 3 tis měsíčně, platit sociální pojištění? ... Nicméně otázka je na zdravotní.

id
Podmínky pro odvody z výdělečné činnosti jsou stejné pro všechny bez ohledu na to, zda pobírá někdo ID. Rozdíl je v daních.

hujer
hodnocení

0x

Nevim, kde jsi dospěl k takovým číslům? Dej kopii přehledu. Na 99% tam máš koniny. Pokud tam budeš mít chybu v tvůj neprospěch, nemysli si, že tě na to instituce upozorní. Ala naopak? Penále.

ivosl
Vychází to taky podle jiných kalkulaček. Příjem 39 600, podnikání od 08/2023. Výdaje žádné, činnost vedlejší. Nic jiného tam vlastně není
hujer

Nevim, kde to bereš... myslím, že základ pro zp = 1/2 čistého výdělku tkž: z 20000,- a 13,5% mi vychází 2700 za r.23.

ivosl

Ano, ale vždyť to je stejné, co píši, a přesně stejná čísla vyhazuje i kalkulačka zdrav.pojištění pro OSVC:

Výše ZP za rok 2023: 2 675

Zaplaceno na zálohách: 0

Nedoplatek: 2 675

Nová výše záloh: 535

A to samé mi automaticky spočítal i portál VZP.

mnd®
hodnocení

0x

Aoj.

Zrušte ŽL a nebudete platit nic.Vydělat 40 tis na YT a tak a za půl roku je fakt bomba.. Buďte rád za ID 2.stupně.Počkejte až to nenažranej vlk stát zjistí a jste bez důchodu.Já mám teda jen jedničku a živnosťák neživým..Na podnikání nemáte zvlášť elektoměr,vodoměr,plyn apod? nebo podobné? Premiér prý zapomene a nic se neděje.No nějaká směšná pokudka.

ivosl
Stát to ví, dokonce mi doporučili vydělávat, protože ID mám 10 tos. Tak telch 40 je málo, ale bez výdajů a pasivně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]