Nejste přihlášen/a.
Aoj,
mám takový dotaz. Mám ID 2.stupně a vloni jsem založil ŽL a vydělal za půl roku 40 tis (na Youtube a tak). Nyní jsem podal přehled a pojišťovna chce zálohy 530 Kč měssíčně a ještě doplatit 2600 (podnikám od srpna). Je to v pořádku? Neuplatnil jsem žádný výdaje, protože nevím jak třeba elektrřinu a tak počítat a dokázat. Ale když měsíčně vydělám 3000, tak z toho 550 Kč platit pojistný mi přijde dost k ničemu. Je to opravdu tak?
Ano. U vedlejší činnosti platíte 13,5%. Ve vašem případě je to pokuta za nesprávně vedené účetnictví. Zálohy se vyúčtují.
@hlada Já se omlouvám, všechno je to pro mě úplně nové, chtěl jsem si k důchodu přivydělat a přijde mi, že to za to ani nestojí.
Jestli to za to stojí nebo ne, to už musíte zvážit, nicméně jste přece nečekal, že vám erár nechá všechny peníze, co vyděláte...
Jako invalidní důchodce máte úlevy v tom, že nemusíte platit sociální pojištění a zdravotní pojištění za vás platí stát. Podnikání je tak pro vás vedlejší činností, která je zvýhodněná tím, že z ní nemusíte platit zálohy z minimálního vyměřovacího základu, ale jen zdravotní ze zisku. Ten si můžete do značné míry snížit uplatněním výdajů. Od daně z příjmů osvobozený nejste, ta se ale jen při uplatnění základní slevy na poplatníka do 205 600 Kč neplatí, takže to nemáte zas tak špatné. Zjistěte si podrobnější informace z oficiálních zdrojů.
@halda: když jsem se informoval na úřadě, tak mi bylo řečeno, že do 50 000 tis příjmu v roce 2023 (dříve to bylo 15) se DP nepodává, a tedy daň řešit nemusím.
@hlada Děkuji. Pro jistotu, než se tím prokoušu - mám tedy povinnost ještě podat něco dalšího? Každý měsíc jsem podával hlášení, protože šlo o platbu ze zahraničí, a teď jsem podal přehled pro VZP a OSSZ. DP tedy ne, takže jsem daň dále neřešil.
Podle daňového řádu § 136/5 byste měl správci daně místo přiznání oznámit, že vám nevznikla daňová povinnost. Opět doporučuju přečíst v originále. Nulové přiznání je ale také na pár minut.
A jak mám prosím z příjmu, který je do 3 tis měsíčně, platit sociální pojištění? ... Nicméně otázka je na zdravotní.
Nevim, kde jsi dospěl k takovým číslům? Dej kopii přehledu. Na 99% tam máš koniny. Pokud tam budeš mít chybu v tvůj neprospěch, nemysli si, že tě na to instituce upozorní. Ala naopak? Penále.
Nevim, kde to bereš... myslím, že základ pro zp = 1/2 čistého výdělku tkž: z 20000,- a 13,5% mi vychází 2700 za r.23.
Aoj.
Zrušte ŽL a nebudete platit nic.Vydělat 40 tis na YT a tak a za půl roku je fakt bomba.. Buďte rád za ID 2.stupně.Počkejte až to nenažranej vlk stát zjistí a jste bez důchodu.Já mám teda jen jedničku a živnosťák neživým..Na podnikání nemáte zvlášť elektoměr,vodoměr,plyn apod? nebo podobné? Premiér prý zapomene a nic se neděje.No nějaká směšná pokudka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.