Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská dovolená

Od: lily odpovědí: 4 změna:
Dobrý večer,
chtěla jsem se zeptat...pokud bych začala pracovat od 1.4. 2024 do 1.4. 2025 měla bych už nárok na mateřskou dovolenou?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jestliže ke dni nástupu na peněžitou pomoc v mateřství budete mít odpracováno alespoň 270 dní v průběhu dvou let předtím, ano, vznikne Vám nárok na mateřskou.

Odpracovaných znamená v takovém pracovním vztahu, z něhož se odvádí sociální pojištění. Dohoda o provedení práce do 10.000 měsíčně by Vám tedy nepomohla.

pos

Aha, takže soc a ne zdravko?

A co OBZP? :) to platí taky?

No, pokud se z něčeho se platí socka, platí se z toho i zdravka. Kromě toho PPM je dávka nemocenského pojištění, čili vyplácí ji nemocenské oddělení OSSZ, takže logicky jsem psala o soc. pojištění.

OBZP znamená osoba bez zdanitelných příjmů. Taková nemá nárok na dávky, které se vyplácejí ze sociálního pojištění.

Pro upřesnění: sociální pojištění se skládá z důchodového a nemocenského pojištění. Proto lidi, kteří platí ze svých příjmů sociální pojištění, mají za určitých podmínek nárok na nemocenské dávky (PPM je nemocenská dávka, stejně jako ošetřovné, nemocenská, otcovská...) a na důchod.

O zdravotním pojištění jsem se nezmiňovala, s nemocenskými dávkami nemá nic společného. Platí se zdravotní pojišťovně a slouží k tomu, aby Vás ošetřil lékař, abyste mohla být v nemocnici apod.

poa
hodnocení

0x

Jednoduše stačí makat déle než jsi těhotná, je to tak proto, aby vyčůrané ženy poté co zjistí, že jsou v tom si nezačli platit pojištění, takže 270 dní = 9 měsíců v posledních dvou letech musíš mít pojištěno...

Takže ano, pokud se pojistíš a až poté otěhotníš, tak to pravděpodobně vyjde, Jestli rozumíš

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]