Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplatí se životní pojištění?

Od: vanesa odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
včera jsem si sjednala po velkém přemýšlení životní pojistku u Koop.. Hlavně na vážnou nemoc, pobyt v nemocnici a invalitidu. Jsem sama a mám hypotéku.
Ale přítel a pár lidí mi řeklo, že nechápou proč já si něco takového zřizuju, že je to úplně zbytečné.
Tak se ptám, opravdu je to jen vyhazování peněz, nebo? Jaký na to máte názor?
Přece jenom člověk nikdy neví, co nám život přichystá...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dobrý den, 1000 lidí a 1000 názorů.

Osobně jsem pro pojištění. Nicméně člověk jej nesmí brát jak jediné řešení a počítat s tím, že když je pojištěn je pojištěn vždy a na vše. Nebo, že najde 1pojistku, která jej bude krýt za každé situace. Tak to bohužel není a je to o nějakém kompromisu mezi tím, co jste ochotna/schopna platit za pojištění a jaké máte další možnosti fin krytí v případě potřeby (cennosti, které můžete prodat, jiné nemovitosti k prodeji, bohaté příbuzné, kteří vás zajistí, velké úspory, ...). Pokud máte velký fin.polštář, stačí si sjednat jen nejnutnější pojištění, které požaduje banka. Pokud ne, tak bych naopak pojištění rozšířil. Klidně u jiné pojišťovny (u životního/úrazového se plnění napříč pojišťovnami sčítá a od každé dostanete tolik, na co máte dle smlouvy nárok)

Můj názor je takový, že spousta lidí se staví do pozice nesmrtelných supermanů, kterým se nikdy nic nestane. Ale realita je jiná a stačí se projít po hřbitově, mrknout na věky úmrtí některých. Nebo do nemocnice na JIP a ARO, úrazové odd. nebo rehabilitačních ústavů. Myslím, že tam stěží najdem někoho, kdo s daným stavem počítal... Nepojištěný bude pak škemrat v nějakých sbírkách nebo nadávat na stát, že se o něj nepostará.

Pojištěný naopak bude moci aspoň nějakou dobu čerpat finance z pojistky, než si na nový stav zvykne a nějak si přizpůsobí život nové situaci a to vč. případné úpravy bydlení. Nebo bude mít zabezpečenou rodinu, než se srovná s jeho ztrátou.

Nemá moc smysl se pojišťovat na drobné úrazy, které vás nijak dlouhodobě neomezí (malé zlomeniny, krátkodobé nemoci). Na to by měl mít člověk našetřeno. Ale na trvalou invaliditu, dlouhodobé onemocnění, ztrátu soběstačnosti, to jsou situace, na které by měl každý myslet a měl by se pojistit. Málokdo si těch x stovek tisíc až miliónů našetří a určitě je nenašetří třeba za půl roku, kdy by mu už pojišťovna plnila.

Jen se vždy mrkněte do pojistných podmínek na situace, kdy jste pojištěna a na výluky. U více nabídek se podívejte na progresi plnění, karenční lhůty, jak dlouho v dané situaci pojišťovna plní. V tomto bývají často rozdíly. Zároveň vemte do úvahy diagnózy v rodině - je pravděpodobné, že pokud měl někdo vážnější onemocnění, že jej dříve nebo později budete mít také a můžete se na to připravit.

Trochu delší příspěvěk ale vychází z x leté praxe a životních zkušeností :)

mate59
hodnocení

1x
Mají pravdu.

jm
hodnocení

1x
Pojištění úrazu je dobré v případě sportovců a lidí, kteří se živí pohybem. Životní pojištění je vhodné pro zajištění pozůstalých, tj. Děti, partner... Pokud jste single, je pojištění zbytečné.
Ovšem to platí jen do chvíle, kdy se stanete vozíčkářem. To pak lidi nemají nic, potřebují mimo vozíček spoustu věcí a úprav v domě. Až v tuto chvíli se pojištění ukáže jako dobrá volba.

kdosi
hodnocení

1x

V tom lepším případě pojištění jsou jen vyhozené peníze. V tom horším je to ta nejlepší investice, kterou jste mohla udělat.

Pojišťovna zná celkem dobře rozložení rizik v populaci, takže pokud se pojistíte na milión a je pravděpodobnost 1%, že to pojišťovna bude platit, tak po vás bude chtít základ 10.000, navýšený o platy zaměstnanců, náklady na kanceláře a podobné věci plus navýšený o zisk pro pojišťovnu.

Pokud se vám nic nestane, vyhrála pojišťovna, vy jste přišla o peníze, ale jste v pořádku.

Pokud se vám stane pojištěná věc, tak dostanete peníze, ale pořád budete mít dotyčný problém. Ale díky penězům se vám bude o něco lépe zvládat.

Takže pokud vám jde o to, abyste v tom nejhorším případě na tom nebyla tak špatně, tak se pojistěte a buďte v klidu.

Pokud vám jde o to, abyste v tom nejlepším případě na tom byla co nejlíp, tak neutrácejte, ale jestli se něco zvrtne, tak to budete mít hodně špatné..

aaa
14.03.24 06:39
hodnocení

0x

Ne.

hodnocení

0x

To je jen na Vás...

Syn si kdysi sjednal životko, které ale za nějaký čas zrušil, později mu diagnostikovali RS a první 2 roky téměř promarodil, jedna ataka za druhou...

Sousedka na chalupě- sarkom, po dobu jednoho roku jí díky životku vypláceli tuším 1000 Kč/den...

Píšete to správně, bohužel nikdy nevíte, co Vám život přichystá...

Máte pravdu.

Před několika lety jsem jedné starší prodavačce sjednal pojištění - žádná kapitálovka, ale riziková, včetně pracovní neschopnosti, úrazu, vážných nemocí, nebylo to ani nějak drahé. Spokojeně si to odnesla domů, ale než to stihla zaplatit tak to objevil její syn a vynadal jí že přece nebude živit pojišťovnu. I milá paní to teda zrušila - přece syn pro ni určitě chce to nejlepší! A co čert nechtěl, za týden špatně šlápla a zlomila si kotník. Pak plakala že nemá peníze a nemocenská je ubohá. A myslíte že její syn, který ji přece dobře poradil, ji něco dal?

hodnocení

0x
Pojišťovák z vás udělá při mazání medu kolem pusy imaginárního vychechtaného milionáře. Realita je jiná. Zkuste si vzít lupu a na smlouvě si poctivě pročíst vyjímky plnění. Je jich víc než dost. Já životko po zkušenosti s mým úrazem zrušil a pojistné odkládám do "obálky" na spořícím účtu. Už tam mám cca 50 tisíc...
gdafts

Tak známá. Také pojištěná. Rakovina - zrovna ta na kterou byla v pojistce vyjímka. Tak byl pojišťovák tak hodný že ji nastavil novou smlouvu, kdy už tu rakovinu pojistili... *zed*

Takže ještě přebouchal smlouvu :)

hodnocení

0x

Je třeba si uvědomit, že pojišťovna není spořitelna nebo banka. Je to pojistka pro "kdyby se něco stalo". Nikdy nedostanete od pojišťovny to, co jste do ní vložila. Nikdy! Nestane se nic, koruna devalvuje, plnění se zpřísňuje a úroky nenabíhají. ;) Kdysi mi bylo doporučeno, "pojišťováka, místo křesťanského pozdranení je třeba srazit ze schodu". A dnes už vím naprosto jistě, že je to tak.

ml1
hodnocení

0x

Jakékoliv pojištění je vyhazování peněz, dokud se něco nestane. Známá měla léta úrazové pojištění a chystala se ho zrušit. Nikoho ke konci roku nezastihla a hned začátkem roku se jí stal úraz. Takže to bylo určité štěstí, i když prý první pomoc poskytly spíš odbory, pojišťovna pak nějaké odškodné vyplácela o dost později.

Já osobně teda moc pojišťovnám nevěřím, mají to samozřejmě sestavené tak, aby se pojistka týkala jen hodně nepravděpodobných událostí a ještě je kolem toho spousta lítání. A většinou narazíte na výluku z pojištění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]