Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytáhnout klíště?

Od: babajaga® odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

v neděli jsem byla na pěší túře. Trasa lesy a chvílemi strašná - stará vysoká tráva, kameny, hromady listí, ostružiní, které nám chytalo nohy do smyček. Ale jak to bývá, vzpomínám na tuto cestu teď už ráda.

Navíc jsem dostala na této cestě jako bonus klíště. Nečekala jsem je tak brzy zjara. Našla jsem ho teď ráno. Hmatem, protože to svědilo. Na nepřístupném místě, v jamce pod kolenem. Není na něj ani vidět, jen soustavou zrcátek. Sama ho vytáhnout nedokážu.

Je ještě malé, mám jej tedy dnes zřejmě 3. den. Jak jej odstranit? Něčím mazat, aby se pustilo samo? Krémem, francovkou, zubní pastou, olejem...? Pinzetou si jej sama nevytáhnu. Máte nějakou radu, jak se ho sama zbavit? K lékaři bych kvůli klíštěti jet nechtěla. A doma jsem sama. Děkuji za nápady. Jaga.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

8x
Když se klíště vytáhne v řádu hodin, velmi se sníží riziko nákazy boreliózou. Encefalitidou ne, to stačí chvilka přisátí. Proto já do lesa chodím jen s repelentem a po návratu se svléknu, osprchuju a prohlédnu. Oblečení z lesa vyperu. Už se mi stalo, že klíště bylo někde na oblečení a chytla jsem ho druhý den. Já bych tedy s vyndáním neotálela a poprosila sousedku, pokud nelze, šla bych za praktickým lékařem. Podkolenní jamka není tak nepřístupná. Sednu bokem na gauč, dám nohu na opěradlo, zrcadlo na sedák a klíště vyndám. Nejlepší je pinzeta na klíšťata.

pepa224
hodnocení

6x
Když tahám klíště kočce, vemu uchošťour tyčinku, namočím do sprchy.gelu nebo do mýdla a točím klistetem je jedno na kterou stranu. Vždycky se pustilo a zůstalo na tycince. Pokud není moc nacucane, bude to chvilku trvat, drží se jak sviňa.

hodnocení

4x
Na klacík, pravítko atd.. potřebné délky prichytim gumkou do vlasů vatový tamponek (vatu)
Namočíme do mýdla a kruhovými pohyby se ho zbavim. Čím dříve, tím lépe.
Odzkoušeno na zádech, zrovna takové místo kam si normální člověk nedosahne

hodnocení

4x

Na vyndavání klíštěte musíte perfektně vidět, musíte se ujistit, že jste ho vytáhla celé, nebo stejně můžete skončit u lékaře. Klíšťata se nemají mazat ničím mastným, kluzským, co se doma běžně vyskytuje (ledaže byste měla třeba Ixoderm), protože se začnou dusit a ještě do vás naprskají. Nemůžete požádat ochotné sousedy? Nebo zavolejte někomu, ať k Vám přijede. Jestli ne, neváhejte navštívit lékaře nebo třeba lékárnu. Když je na nepřístupném místě, tak jinou možnost nemáte. Nejlepší způsob bude ho vyviklat pinzetou a pak pořádně ránu vydezinfikovat. Hlavně ať je už co nejdřív venku, 3. den je hrozné.

pb®
Nemusí se vyndat celé, klidně se může vyškubnout a sosák může zůstat v kůži. Jednou se mi to podařilo u syna a nic se nestalo, sosák časem vypadl.

pb, souhlas. Po mnoha desetiletích života se psy a s desítkami vytažených i napůl vytažených klíšťat souhlasím. *blee* Mrchy jedny, ještě teď bývají maličké, není je za co uchopit, proto čímkoliv kolem něho jezdit a ta mrcha se pustí. Jakmile byla zakousnutá, stejně do ranky vypustila viry spolu se slinami. A přetržení na tom nic nezmění.

Jednou jsem kníračce jen z hlavičky vytáhala a posbírala 36 těch hnusných potvor. Dorince jsem po 10 klíštěti dala Bravecto, a byl klid. Od klíšťat i od blech. Viděla jsem video, jak ovčák plivnul na prst a svému psovi jezdil kolem klíštěte. Za chviličku se pustilo. A že ho čekalo ještě hodně tahání!

Přetržené klíště není žádná katastrofa. Tělo si s tím poradí samo, podobně jako třeba s drobnou třískou.
Tazatelce radím ta vatové kolečko dát trošku tekutého mýdla, kolečko dát na klíště a krouživými pohyby ho pohladit. Bude venku ráz dva. Místo po klíštěti pak dalším vatovým kolečkem vydezinfikovat.

hodnocení

4x

Navštívila bych sousedku s dobrým zrakem. Nebo s dobrými brýlemi. Sama jsem takto někomu cizímu klíště vytahovala, sama jsem v podobné situaci sousedku o pomoc požádala.

hodnocení

3x
Na vytahování klíšťat úspěšně používám plastové háčky:
benu.cz/...
Pozor, musí to být přesně tyto, prodává se spousta podobných a stojí za prd, protože nemají tak přesný břit. Mám to už koupené i v kovové verzi z Čičiny, ale zatím nevyzkoušeno.
Pokud si sama nedosáhnete, bežte za obvoďákem, také jsem tam jednou byl se synem, který měl klíště hluboko utopené v kůži na zátylku. Vzal nás, i když byl syn ještě děcko.
Jinak jsem tu před klíšťaty varoval už před pár týdny:
poradte.cz/...

hodnocení

3x

Od nepaměti až do nedávna se klíšťata běžně mazala olejem (mě se osvědčila "indulona") a po pár minutách je nebyl problém vytočit třeba tím "uchošťourem". Klíšťat jsem tímhle způsobem za život vytáhl nepočítaně bez jakýchkoliv následků. To až v posledních letech přišel kdosi na to, že je to strašně nebezpečné.

Tak mě napadlo, jestli s tím nepřišel nějaký zelený magor, aby klíšťata při vytahování moc netrpěla *smich*.

pb®
Dřív asi nebylo tolik případů boreliózy a encefalitidy. Dnes už se ví, že dušené klíště vyvrhne do rány trávicí šťávy a tedy je větší riziko nákazy, než když je vyndáno živé.

mate59
hodnocení

2x

Mazat určitě ne!Jen vytáhnout pinzetou.Poproste sousedy.Jo, už jsou aktivní.

hodnocení

2x

Nedělejte z toho vědu. Vytrhněte ho jakýmkoli způsobem, hlavně hned. Já jich natahám z Jizerek každým rokem spoustu, tak jsem si na to seřídil krokodýlek, aby měl po zavření mezeru a klíště se nerozmáčklo. Trhám je bez mazání. Prodávají se různé karty a háčky s výřezem. To není potřeba kupovat. Stačí vystřihnout V do jakéhokoli plastu, třeba z potravinářského obalu. Tím se také nerozmáčkne.

hodnocení

2x

Tak maličký kliešť sa mi podarilo pár krát vybrať tak,že som na neho naniesol rastlinný olej a masíroval som ho točením prsta proti smeru hodinových ručičiek,a dodával som mu aj olej.Ak nemôže dýchať,lebo je zaolejovaný tak sa pustí často sám. Samozrejme potom skontrolovať,či má hlavičku s klieštikmi.

tj
hodnocení

2x
1) Klíště nedusit olejem apod. Může do vás vypustit zpátky částečně obsah toho, co už nasálo. Zvýšíte si riziko onemocnění.
2) Točit klíštětem je nesmysl. Klíště nemá žádný závit.
3) Chytit pinzetou před hlavičkou za sosák a normálně (bez škubání) vytáhnout, tím snížíte pravděpodobnost, že ho přetrhnete.
4) Ránu desinfikovat a sledovat. Klíště zabít.
- Toť asi vše, co se dá v domácích podmínkách dělat.

hodnocení

0x

Jestli je opravdu malé a nejde vůbec uchopit pinzetou, tak to bývá většinou nymfa (kolem 1,5 mm velikosti). No a tu já si osobně vyrýpnu nejčastěji ostrou čistou jehlou, kterou vpichuji pod její sosák co nejhlouběji a tak jej vyrýpnu většinou i s trochou tkáně. Je to sice trochu bolestivé, trochu to krvácí (nutno mít po ruce vatu a fáč) a pak ranku dobře vydesinfikovat (ajatin, líh a pod.). :)

pb®
Nejlepší je Betadne, protože povidonjodid působí virucidně, nebo virostaticky, zkrátka jod ničí viry.

hodnocení

Děkuji vám všem za mnoho rad. Nemazala jsem klíště ničím. Sousedka tahat nechtěla, sobě prý ano, jinému ne. Bála se, aby ho nepřetrhla. Jinak sama jsem pod levé koleno pravačkou nedosáhla, levačkou jsem hrozně nešikovná.

Nakonec mě ordinace neminula. Stačila ale jen šikovná sestřička. Klíště je venku. Na přístupnějším místě bych si poradila sama, tady to nešlo. Jaga.

mate59

Kontrolujte, jestli se neobjeví červená skvrnana místě vpichu.

hodnocení

0x
Nic lepšího než toto neexistuje
Klíště se podebere, vytáhne a nikdy nepraská.
Jak vytáhnout klíště?

liska5
hodnocení

0x

Pokud je v takto nepřístupném místě, četla jsem v jednom časopise, že ho odstraníte takto:

Silně namydlený kosmetický /kulatý/ tampon a klíště tím krouživým pohybem lehce, ale vytrvale mydlit dokud nezůstane na té vatičce.

Zkusila jsem a pomohlo! Pro klid jsem si tam pak dala náplast s desinfekční mastí /Betadine/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]