Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, milí rádcové.
Mám pře sebou operaci očí - výměnu čoček kvůli šedému zákalu.
Základní čočku hradí zdravotní pojišťovna a další možnost je připlatit si za lepší čočku (asi 10 000 Kč na každé oko).
Prosím o váš názor a osobní zkušenosti, jestli se vyplatí těch 20 tisíc zaplatit. Je mi již 75 roků, tak asi zrak jako ostříž již potřebovat nebudu, ale jsem stále dost aktivní důchodce.
Je placená čočka jen marketingový tah a reklama?
Je opravdu rozdíl ve vidění mezi čočkou zdarma a placenou?
Za vaše zkušenosti a rady děkuji.
Můj tatínek má v obou očích čočky "na pojišťovnu"a nedoplácel nic. Já mám v obou očích příplatkové čočky (právě za těch 10tis Kč). Ale netuším jak mám porovnat, které čočky jsou lepší, to by musel mít člověk v jednom oku čočku příplatkovou a v druhém tu základní (a ještě by musel mít obě oči zcela stejné), aby to mohl porovnat.
Problém je pak spíše (ale to u typů obou čoček) v tom, že jsou jednoohniskové...a odladit pak na ně kontaktní čočky, nebo brýle, může být obtížnější...
Po operaci byste měl mít cca -1,5D, takže město bez brýlí přejdete v pohodě, doma také budete normálně fungovat...na TV lze při troše tolerance také koukat bez brýlí...a do auta už jsou brýle nutné.
Zde něco o prémiových monofokálních čočkách (v angličtině), jsou tam ale i jiné typy čoček:
Zde komplet portfolio firmy BVI:
Začátkem loňského roku se mi začala odchlipovat sítnice, že mě oerace nemine. Nejdříve se musí preventivně vyměnit čočka, protože se časem začne dělat zákal. Na fakutce mi čočku vyměnili za cca 10 minut. Dostala jsem nějaký certifikát, asi jako záručí list. A za měsíc mi odoperovali sítnici. Platila jsem 300kč za fotku očního pozadí, ale pojišťovna mi to ihned vrátila. Vidím dobře, sice žádný orel, mám už roky, ale pohoda.
Po glaukomovém záchvatu mi na podzim doporučili vyměnit čočky. A že nejlépe bezpříplatkové a že budu vidět bez brýlí na dálku (dají mi co nejtenčí čočky). Jenže soudruzi někde udělali chybu a já na jedno oko vidím jak rys na dálku a na druhé na monitor Teď už si na to mozek zvyknul a nemusím nosit brýle ani na dálku ani na PC.
Nevím kde Vám to dělají za 10 tisíc každé oko, ale já chodím na píchání do oka. Tam dělají operace očí každý den, od pondělí do neděle. Sváží je vlastní dodávkou. Vím, že doplací za každé oko 5.000Kč, ještě dostanou dárek.
Moji tchýni jsem pracě ukecal, aby si dla taky čočky vyměnit, taky jsme dopláceli, ale 3 tisíce. Bylo to dávno.
Tolik k ceně.
Když jsem pak vozil tchýní na výlety, tak mne trápila sdělováním, co támhle vidí, že tam je srnka, koně, baba kouká z okna atd. A já to neviděl. Takže určitě to pomůže osobně doporučuji, připlatit, co jiného s penězi.
Děkuji za Vaši radu a zkušenost.
Manželka byla před 5 roky v GEMINI Ostrava. Nechala si dát hrazené pojišťovnou (na lepší se doplácelo asi 4000,-). Po 5 letech už vidí špatně bude muset na nějaký zákrok.
Já mám jít na kliniku LEXUM Ostrava. Čočka "standart" je zdarma na pojišťovnu. Nejlevnější z těch lepších stojí 8900,- + gel na ochranu rohovky za 1800,- Kč.
Konzultace s lékařem, ohledně zákroku a výběru čoček proběhne až při vyšetření před operací.
Až půjdete na předoperační konzultaci/vyšetření, tak doktor vám vše vysvětlí, nebo se ho dopodrobna vyptejte. On nejspíš nebude natolik zainteresovaný, aby vám neřekl pravdu.
Jsem týden po odstranění šedého zákalu a vložení čočky na pojišťovnu, druhé oko děláno před měsícem. Vidím výtečně do dálky a vypadá to, že brýle budu možná potřebovat pouze na čtení, ale velmi slabé. Na televizi se koukám bez potíží. Zaplatil jsem si pouze 2x nějaký údajně hojící (?) gel po 1800 K na jedno oko. Je mi 78 roků a velká spokojenost !
Já mám jednu čočku ze soukromé kliniky za 7000,- a v druhém mám čočku na pojišťovnu,operace cca rok od sebe. Teď po 10 -ti letech můžu říci,že vidím lépe tím okem kde mám tu čocku zadarmo. Takže kdybych to tenkrát věděla,mohla jsem ušetřit 7000,-
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.