Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou po zkušební 3 měsíční době

Od: xvid odpovědí: 31 změna:
Dobrý den v lednu jsem nastoupil do práce se zkušební dobou 3 měsíce, která končí v březnu. V dubnu mám 7 denní zahraniční dovolenou. Dostanu již týden dovolenou nebo na kolik dní dovolené mám nárok po zkušební době?

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x
Nárok na dovolenou máte už po 60 dnech. Ale neznamená to, že ji automaticky dostanete v termínu, kdy chcete vy. Termín určuje zaměstnavatel, vše je tedy na domluvě s ním, a začal bych co nejdřív.
Zařizovat si zahraniční dovolenou bez souhlasu zaměstnavatele s tímto termínem bylo docela odvážné.

mathew
hodnocení

6x
Proč jste se nezeptal hned při nástupu? On by to zaměstnavatel pochopil a určitě by jste se dohodli lépe než týden před odjezdem...
xvid
hodnocení

Měsíc a půl před to je ještě dost času ne?
Duben je za měsíc a půl?

id
hodnocení

4x
@xvid, s takto omezeným chápáním základních věcí, bych vám jako zaměstnavatel, smlouvu neprodloužil a mohla byste cestovat celoročně. Možná se vám to stane.
vili

Nechtěl jsem to napsat takto napřímo, ale souhlasím. Představa, že jsem závislý spolehlivosti, a nedejbože znalostech, takového člověka mě děsí.

hodnocení

1x

@xvid Vy stále řešíte, na kolik dní Vám vznikne nárok. Ale to není to, na čem záleží, protože zaměstnavatel Vám může dát i dovolenou, na kterou zatím nárok nevznikl, když může předpokládat, že si později potřebnou dobu pro vznik nároku odpracujete.

Správně jste se měl domluvit ne na tom, na kolik dní máte nárok, ale na tom, jestli Vám zaměstmavatel tu dovolenou dá (jestli Vám povolí ji čerpat). To je to, o čem tady meleme celou dobu.

V úvodní otázce se ptáte, jestli tu dovolenou dostanete, a myslíte tím, jestli Vám na ni vznikne nárok. Ale to jsou dvě naprosto nesouvisející věci.

Ve svém posledním příspěvku píšete "snad mi ji dají", což vypovídá o Vašem naprostém nepochopení problematiky. Vlastně jste zjistil jenom to, na kolik dní Vám vznikne nárok, a to už Vám tady několik lidí spočítalo. To, zda Vám dovolenou zaměstnavatel umožní čerpat, bylo stěžejním bodem a ten jste nevyřešil. To bylo to, co jste si měl se zaměstnavatelem dohodnout hned při nástupu.

xvid
hodnocení

No spíše dovolená byla již zařízená v říjnu s tím, že jsem nečekal že budu muset změnit práci od ledna. Mám nárok již 4 měsíc v nové práci na dovolenou? Případně kolik
hujer

A co ti píše rádce (nade mnou) . Nárok máš po 60 dnech, ale nástup dovolené dle zák. práce určuje zaměstnavatel!

Musíš se zeptat jeho. Tady to nevyřešíš...

hodnocení

0x

V normalnej firme sa normalne dohodnete, ale zakon je na ich strane a ked vam dovolenku nedaju, mate smolu.

hodnocení

0x

Při čerpání dovolené je důležité přihlížet k provozním potřebám zaměstnavatele, ale také k oprávněným zájmům zaměstnance (například čerpání dovolené v létě rodičům s dětmi).
I pokud zaměstnanec nesplnil podmínky pro vznik dovolené, zaměstnavatel může zaměstnanci čerpání dovolené určit, a to z důvodu, dá-li se předpokládat, že zaměstnance veškeré podmínky do konce roku, případě skončení pracovního poměru splní.

xvid
hodnocení

Je to za měsíc a půl to je stále dost času na vyřešení ne?
Stále mám do konce března zkušební dobu
Tohle jste měl řešit hned při nástupu nebo úplně ideálně před nástupem.
Čím dříve to budete řešit, tím je větší šance, že vám tu dovolenou schválí.
Takže nečekejte a řeste to při první příležitost v práci a doufejte, že Vám vyhoví.
xvid
hodnocení

Každopádně už na nějakou dovolenou mám přece čtvrtý měsíc v práci. Co si tak pamatuju
Kdyžtak mám stále zkušební dobu takže můžu k poslednímu březnu skončit bez udání důvodu
hujer

No to můžeš- a co vlastně chceš po nás, když si na to hned odpovíš? Nárok na dovolenou v zákoníku práce Každý zaměstnanec, který v daném kalendářním roce odpracoval alespoň 60 pracovních dnů pro jednoho zaměstnavatele, má nárok na dovolenou. Podle zákoníku práce činí nejméně 4 týdny za rok (20 pracovních dní). Minimálně dva týdny dovolené si zaměstnanec může vybrat najednou.28. 4. 2023

@xvid očividně nechápete, co se Vám tady všichni snaží říci, tak to zkusím ještě jednou: ano, nárok na čerpání dovolené Vám vznikne, ale dovolenou určuje zaměstnavatel. To je základ. Při nástupu jste mu měla říci, že máte od října zaplacenou dovolenou v dubnu, jestli s tím může počítat. Nechápu, na co čekáte a proč jste se se zaměstnavatelem dosud nedohodla. Kdyby Vám řekl, že Vás nepustí, tak prostě ve zkušební době skončíte, pojedete na dovolenou a začnete si hledat novou práci. Jak říkáte, stále máte do března zkušební dobu.

Když je zaměstnavatel rozumný (a když během zkušební doby vidí, že je na Vás spolehnutí), a pokud to dovolí provoz, patrně Vám dovolenou dá. Jestliže za ním přiběhnete den po zkušební době a oznámíte mu, že chcete dovolenou, je otázka, jak se zachová. Jistě, kdyby Vám měl platit náhradu za letenky a hotel... No, já bych to s ním řešila co nejdřív.

vili
On nemá povinnost platit náhrady za letenky a za hotel, protože on přece neurčil termín dovolené. To až jedině, kdyby dovolenou přidělil a pak jí v tomto termínu zrušil.
Já bych takovému, pokud by mi to udělal po zkušební době, příště dával dovolenou v poslední půlce listopadu.

vili
hodnocení

0x
Můj současný zaměstnavatel má pevný rozpis dovolené, který se tvoří na základě požadavků jednotlivých zaměstnanců tak, abychom mohli rozdělit agendu za dovolenou, už do konce LEDNA. Takže přijít k němu, že chci za měsíc dovolenou na víc dní než je jeden či dva dny na nějakou mimořádnou věc, by u nás nejspíš byl důvod k smíchu, pokud by tedy ovšem byl první duben. Stejně tak jako když například víme, že některý z nás je objednán delší dobu dopředu na lékařský zákrok. V jiných dnech než na apríla bych mohl zapomenout i na nějaké "vyjití vstříc" při jakékoliv problému.
Vy jste docela odvážný, když s tím nemáte problém čekat na poslední chvíli. Z hlediska zákona vám už to tu několik lidí napsalo, že zákonný nárok nemáte. Dovolenou určuje zaměstnavatel, který sice má přihlédnout k oprávněnému zájmu zaměstnanců, ale vocaď pocaď, když někdo přijde týden předem. Navíc, pokud za vás někdo jiný musí pracovat, ten má že zákona nárok, aby s ním změna pracovní doby byla projednána alespoň 14 dní předem, pokud se samozřejmě nedohodnou jinak. Takže, i když ve vašem případě nárok na dovolenou vznikl, nevzniká nárok na dovolenou, kdy si termín určíte vy sám. Já jen dodám, že jsem tak vycvičený, že při změně pozice jsem vždy při úvodním pohovoru řekl, jaké mám závazky, například že jsem si již zaplatil dovolenou v tom a tom termínu nebo mám ten a ten měsíc naplánováno ošetření chrupu apod, a jestli by to byl problém v novém místě. Tak jsem si vždycky zajistil, že mi vyšla firma ráda vstříc.
Pokud ovšem vaše dovolená je pro vás opravdu důležitější než pracovní pozice, a ve firmě z vás nebudou nadšení, tak dejte kdyžtak ve zkušební době výpověď. Dovču si užijte a pak si můžete hledat jiný flek. Na zaměstnavatele se ale nezlobte, můžete si za to sám.
ixvid
hodnocení

Přece jenom jedná se o práci v nemocnici na 12ctky jako sestra tudíž mi vychází za těch 8 dní co potřebuji maximálně 3-4 směny co si snad můžu nahradit volném nebo mi dají více směn na začátku měsíce a tím tak vyrovnat počet oddělených směn za měsíc tak by se to dalo ne?
vili

Co by se dalo nebo nedalo, řešte s nadřízeným. Odpovědi máte, čím déle to budete odkládat, tím menší je šance na úspěch. Posypejte si hlavu popelem, že třeba jste poukaz dostali nebo co já vím, že jste úplně zapomněli, že jste si dovolenou zajišťovali ještě v jiné práci a nedošlo vám, že to tady nevědí.

Uvědomte si, že jiný kolega nebo kolegyně už třeba mají něco v plánu a najednou z ničeho nic za vás ty směny musí udělat. Říct to mě jako kolegovi, poslal bych vás kamsi s tím, že už mám třeba naplánované ošetření a směnu takto krátce předem oznámenou nevezmu.

Já jako vedoucí bych vám asi napoprvé vyhověl, protože jste tam krátce, neznáte ještě postupy, a jste zřejmě potřeba, ale myslel bych si něco o nesolidnosti a nespolehlivosti a poznalo by se to minimálně na prémiích.

xvid
hodnocení

Jakou krátkou dobu 40 dní měsíc a půl dopředu je kratkou dobu?
Vždyť mám nárok na 5 týdnů dovolené ve smlouvě
Tak snad si můžu vzít z toho 8 dní dovolené když je to až za 40 dní

@xvid stále nechápete, že dovolenou si neberete, ta neleží na stole, abyste si ji vzala nebo nevzala. Dovolenou přiděluje zaměstnavatel.

xvid
hodnocení

V tom případě v pondělí zajdu za vrchní sestrou zda mi náleží nějaká dovolená na duben nebo si to můžu nadpracovat na začátku měsíce. Za měsíc mám 15 směn to snad půjde udělat když mám v měsíci 15 dní volna. Když mě nepustí jsem ve zkušební době položím mundur a jdu dál o práci se jako sestra nebojím

@xvid ano, to bude nejlepší.

id
Máte dobrý nápad, odevzdat mundur. Zkuste hledat zaměstnáni v jiném odvětví, abych se nemusela bát, že se jednou ocitnu na vašem oddělení.
ixvid
10.03.24 07:44
hodnocení

Ocitnete

hodnocení

0x
Řešení tady nenajdeš. Vše má plně v rukou zaměstnavatel a tvé vyjednávací schopnosti. Zašel bych hned za nadřízeným a zkusil smlouvat. Jestli děláš v nemocnici, tak přeci musíš vědět o dlouhodobých plánech. Což na druhou stranu neznamená, že nadřízený nevyjde vstříc. Jen nevím, na co čekáš. Za chvíli budou mít uzavřený plán služeb na příští měsíc.

ixvid
hodnocení

Tak nakonec mám nárok na 2,5 dne dovolené za měsíc tudíž za tři měsíce nějaký 7 dní dovolené můžu čerpat tak snad mi ji dají
hujer

No tak vidíš! Kdybys zašel rovnou, nebo se zeptal nadřízeného nemuselo se tady o tom diskutovat v 27 příspěvkách, které ti prakticky nebudou k ničemu. Stejně to musíš vyřešit se zaměstnavatelem

david12
hodnocení

0x
Dobrý den, vítejte v kapitalismu... Makat, sedřít ze sebe kůži, dostat neodpovídající peníze k dřině, ,,možná" k přežití a zaměstnavatel Vám ještě určí kolik hodin budete pracovat, kolik hodin spát, jestli vůbec, kdy budete mít dovolenou, do toho Vám peníze nebudou stačit, peníze nepřidají půjdete si pro půjčku, banky se budou mít dobře, zaměstnavatel taky protože budete dělat přesčasy a vy sedřená, zníčená po 15 letech nemocná, půjdete marodit a zaměstnavatel vás co nejdříve vyhodí a najde si výkonější mladší otrokyni, kterou vysaje až do morku kostí. Bohužel, takový je osud nás 85% nevyvolených, který mají celý život na hovno. Pokud Vám to pomůže, buďte rádá, že máte smysluplnou práci, pomáhat lidem a ne vyrábět nějaký hovadinký někde u pásu, kde spíte v jejich ubytovnách... Nevím, zda by nám nebylo lépe za komunistů, možná by se nic nezměnilo po pracovní stránce, ale aspoň by nejobyčenější auto nestálo 1mega, a malá garsonka 3mega... Tož tak.
výtka
Upozornění od sys inzinyrka 11. 03. 2024 15:00:31
! Pravidlo Z1: je zakázáno psát nesmyslné odpovědi a otázky nebo úmyslně poskytovat špatnou radu. Jak tazateli Vaše odpověď pomůže? Pouze tady vyléváte svoji vlastní frustraci.

id
hodnocení

0x
Milý Davide12, že máte život na dvě věci, je váš problém, ne společnosti. Živte se jako OSVČ a nikdo vàm nebude určovat plat ani dovolenou. Chce to na sebě zapracovat, vzdělávat se a makat. Pak zjistíte, že jako OSVČ prvních pár let vám slovo "dovolená" bude připadat jako sprosté slovo.
Má to ale výhodu. Nadávat můžete jen sám sobě. Jaký si to uděláš, takový to máš.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]