Nejste přihlášen/a.
Ahojky, jestli nakupujete často na Allegru, možná víte jak vyřešit tento problém, protože já u nich v podmínkách našel pouze informace o odstoupení od kupní smlouvy. Objednal jsem zboží do boxu, bohužel to tam skladují velmi krátkou dobu, nedošlo mi upozornění, že balík se vrací zpět a můj zaplacený balík se vrátil právě zpět (tato informace uždorazila). Nechci platit znova poštovné(opětovné zaslání), a proto chci odstoupit od kupní smlouvy, jde to? Díky za případnou radu.
Informace o úložné době boxů vám byla podána nejpozději v okmžiku, kdy jste dostal zprávu o uložení zásilky v boxu. Bohužel tedy nebyla vyzvednuta vaší vinou. Nelze využít ani lhůtu 14 dnů k vrácení zboží, neboť jste zásilku ve skutečnosti nepřevzal. Co se týká odstoupení od kupní smlouvy, tato možnost se na váš případ nevztahuje. Takže buď znovu zaslanou zásilku asi přijmete, nebo musíte nést ekonomické důsledky vašich kroků.
Zásilka dorazila 5. 3 do boxu a 7. 3 ráno už jela zpět. Tohle jsem nevěděl v době objednávky, že pojede prakticky hned pryč. Nikdy bych nic takového neobjednal. Poštovné propadne. Není ale důvod, proč by si měli nechávat peníze. Ostatně jsem kontaktoval prodejce a uvidíme. Ono dokonce mají v pravidlech Allegra uvedeno, že ani vratka do 14ti dnů není automatická jako v ČR takže jakýkoliv nákup tam, zdánlivě výhodný je vlastně ve srovnání s ČR podmínkami vratek výhodný sotva.
Odstoupit od kupní smlouvy lze i bez převzetí zboží, nicméně úplně jedno to není:
. . .
Vážený pane xy,
k Vašemu podání zaslanému České obchodní inspekci ve věci odstoupení od kupní smlouvy si Vám dovolujeme zaslat následující vyjádření.
V obecné rovině lze uvést, že Vaším právem je od smlouvy uzavřené před internet odstoupit ve lhůtě 14 dnů ode dne převzetí zboží. Odstoupit od smlouvy je možné i předtím, než si zboží převezmete. Základním pravidlem je, že prodávající se musí o Vašem rozhodnutí od smlouvy odstoupit dozvědět, nestačí tedy pouze zboží nepřevzít.
Odstoupení od kupní smlouvy je na místě prodávajícímu oznámit co nejdříve, a to nejlépe ještě před předáním zboží do přepravy. V případě uplatnění odstoupení smlouvy poté, co zboží bylo odesláno kupujícímu, se odstoupením od smlouvy závazek ze smlouvy sice ruší od počátku, tj. zaniká povinnost kupujícího zboží převzít, nicméně jsme toho názoru, že prodávající by byl v dané situaci oprávněn požadovat náhradu škody v důsledku marně vynaložených nákladů na odeslání zboží spotřebiteli, tj. úhradu vynaloženého poštovného.
Allegro je jen zprostředkovatel (internetové tržiště), Vy jste ve vztahu s prodejcem, který prostřednictvím Allegra své zboží inzeroval. A jen na okraj, již před mnoha lety bylo (teď nevím jestli přímo soudem nebo jinou institucí) konstatováno, že prodejce nemusí nevyzvednutí zboží brát jako vrácení v zákonem dané dvoutýdenní lhůtě. Napište prodejci, on Vám je povinen poslat peníze za zboží zpět (jinak by to z jeho strany bylo nedůvodné obohacení), ale jen cenu zboží tj. částku vynaloženou za zaslání si může odečíst.
Viz třeba zde:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.