Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám penzijn připojištění a potřebuji peníze z něj vybrat. Abych nedostal malé odbytné, poradil mi známej, ať to penzijko neruším, ale jen z něj jednou vyberu a něco tam nechám, ať to běží dál. Někdo mi ale zase řekl, že při tomto výběru je částka na účtě úročena bez státních příspěvků, takže mám mnohem míň než mi spočítá kdejaká online kalkulačka na netu (kalkulačka penzijního připojištění). Že se státním příspěvkem by se mi to spočítalo až na konci, se zánikem připojištění. Je to pravda?
Ze zákona o penzijním připojištění neni částečný výběr možný. Takže pokud nemáte zaplaceno 180 měsíčních příspěvků ,kdyby jste měl nárok na výsluhovou penzi tak zrušením smlouvy dostanete odbytné. Což obnáší všechny vaše zaplacené platby + zhodnocení-úroky. Co nedostanete jsou státní příspěvky a zhodnocení z těchto příspěvků. Pokud jste platil více jak 500,- měsíčně a uplatňoval daňovou úlevu tak v následujícím roce ji budete muset doplatit. A jestli máte smlouvu kratší dobu než 5 let tak zaplatíte zákonný poplatek 800,-
Já mám velice dobré zkušenosti s pracovníky v bankách i v odděleních penzijního připojištění. Vždycky jsem dala řeč a vždycky mi dobře poradili a vysvětlili, jaký je rozdíl v tom či onom. A vždycky jsme našli řešení, které se mi líbilo. Udělejte si čas a rozeberte situaci s pracovníkem a vyberte to, co pro vás bude nejvýhodnější. Myslím si, že my nikdo neznáme produkty, které ten, či onen fond nabízí a jeho specifika, výhody a nevýhody.
Ale pokud fakt, fakt nemusíte, nevybírejte! To, co se na nás hrne, nebude žádná sranda a je potřeba být nezávislý. Ani na dětech, ani na rodině.
Já mám penzijní připojištění u České pojišťovny. Jak píše kolegyně, dobře se s nimi komunikuje - já osobně mejlíkama. Odpověď mám okamžitě. Zrovna teď jsem řešila, zda ukončit spoření a nebo pokračovat při garantovaném výnosu s možností kdykoliv smlouvu ukončit a požádat o výplatu. Takže je lépe dát konkrétní dotaz, protože smlouvy jsou zbytečně podrobné a psané právnickou mluvou, která je pro běžného človíčka mnohdy nepochopitelná. Ano, příjdete o státní příspěvek a navíc musíte dodanit, pokud jste uplatňoval daňovou úlevu v ročním vyúčtování. Samozřejmě záleží i na tom, kolik je vám let a jak dlouho spoříte. Penzijní připojištění se vyplatí především pro klienty předdůchodového věku.
Při předčasném výběru dostanete h...o.Já měl Kapitol,tam částečný výběr nebyl možný.Po 6-ti letech a naspořených cca 40.000kč jsem to zrušil,dostal 22.000kč a ještě z toho musel zpětně dodanit daňová zvýhodnění...
nestastník. To co píšeš, je nemysl. Jestli jsi Ty sám tam dal 40000, tak zhruba tuto částku dostaneš. Pochopitelně nemůžeš do našetřeného počítat příspěvek od státu. Ty opravdu nedostaneš.
sebod,to mi právě tenkrát ta paní,která to se mnou sjednávala,tvrdila taky,ale jak vidíš,skutečnost je jiná.Podle mně záleží,jak je sepsaná smlouva.Taky jsem se pídil,jakto,že dostanu tak málo,bylo mi řečeno,že bych musel spořit alespoň polovinu sjednané doby (v mém případě min. 15 let),abych dostal to,co jsem tam naspořil.Takhle to u mě bylo,nekecám,nemám důvod.
No, jestli jsi sepisoval smlouvu s makleřskou firmou, a koukám, že ano. tak potom je to možné. Ty peníze, které bys měl dostat Ty, zůstanou u makleře
Hmm, tak teď vidím, k čemu je DOBRÝ finanční poradce. (ačkoli jsem tomu ze začátku nevěřila
) Sebod
Mařenko, zrovna tu počítám jednomu klientovi, kolik přeplatí na kreditkách. Má tři tak po 60 tisících. Splací tak nějak po tisícovce. Ty čísla, který vycházejí (to znamená, kolik přeplatí) to je na palici Hodně lidí má na produktu úrok až 300% a vůbec o tom nemají ani tušení
. A to jsou BANKOVNÍ produkty!
Jak tu někdo napsal, těch produktů, účtů, pojistek je tu tolik, že v tom se ani my nevyznáme :D. To jsem přehnala, vyznáme, ale pochopitelně ty novinky jsou každý den, různé akce od bankovních ústavů jsou také na denním pořádku. Pořád se to mění. Ale určité zákonitosti fungují stále. A na tom se dá stavět . Tam se dá vydělat nějaká ta korunka navíc
teď jsem si přečetla odpovědi od ostatních a koukám, že Gregor už podal kvalifikovanou odpověď. No, aspoň to tu má tazatel dvakrát
Neštastníku, Tady je řeč o penzijním připojištění. A to kapitol nemá. Takže jestli jsi měl kapitol tak to je něco jiného, nepleť prosímTě hrušky s jablkama.
Gregor. Tipla bych to na nějaký investičko . A nejspíš v tom bylo pojištění úrazu, smrti apod. Pak je jasný, že tazatel dostane polovinu. Ach jo! A pak že jsou finanční poradci k ničemu
Tazatel teď bude všem vykládat, jak ho na PP obrali, jak mu poradce špatně poradil a přitom ani neví, co podepsal. Takže : než něco podepíšu, dojdu si třeba za třemi poradci, nechám si vše spočítat a vysvětlit a pak teprve vybírám produkt
Buď jak píšeš a nebo bych to já viděl na Důchodové pojištení asi 3 RG od Kooperativy, lidi to pak pletou i když s "penzijním připojištenim se státním příspěvkem " to nemá nic společného. Určitě i nějaký rizika, který prostě zůstavají pojištovně a pak když to člověk chce vybrat tak začne řvát " O všechno jsem přišel"
No sice jsem pojištění sjednával přes prostředníka,ale když jsem pak zjišťoval,proč dostanu tak málo,tak jsem volal přímo do pojišťovny a tam jsem se dozvěděl výše uvedenou skutečnost (že dostanu tak málo) aniž bych jim oznámil číslo smlouvy nebo jméno,takže je to asi jedno,zda to sjednáváte přes makléře nebo přímo v pojišťovně a ani oni se mě na to neptali.Má někdo jiné vysvětlení?
Tak to je hloupost!
Vypovězení PP do 5ti let od sjednání - dostanete VŠECHNY Vámi naspořené prostředky plus zhodnocení (z tohoto zhodnocení zaplatíte 15% daň). Nedostanete státní příspěvek. Navíc zaplatíte fondu 800,- Kč.
Vypovězení po 5ti letech - naprosto stejné . Pouze nezaplatíte těch 8OO,- Kč
Nárok na VŠECHNY peníze Vám náleží, jestliže spoříte nejméně 5 let a dosáhl jste věku 60 let.
Pak tu může nastat případ výsluhové penze apod. Ale to bychom zacházeli do detailů.
Sebod, při splnění podmínek:
"Nárok na VŠECHNY peníze Vám náleží, jestliže spoříte nejméně 5 let a dosáhl jste věku 60 let."
Pak se daň 15% neplatí?
Děkuji, stařenka
že se do toho pletu
15-ti procentní daň se platí vždy i když dosáhnete věku 60 let a smlouva Vám trvala již 5 let.
VŠECHNY peníze bylo myšleno ,že dostanete všechny státní příspěvky a úroky z nich a nezaplatíte poplatek 800,- který se platí při ukončeni do 5 let od založení smlouvy.
Pt. Děkuji za upozornění. ˇUrokové zhodnocení se pochopitelně daní 15ti procenty. Stejně jako příspěvek od zaměstnavatele.
Tak to mě asi pěkně obrali.A můžu vědět,podle jakého zákona se tato předčasná výplata provádí?Je-li tomu skutečně tak,jak píšete,klidně na pojišťovnu nastoupím (není-li pozdě)...
Podle zákona o penzijním připojištění. Ten ,ael s pojištovnami nemá nic společného ,zase míchate dvě veci zaráz
Máte to např. ve Všeobecných podmínkách. Prostě TO TAK JE!
Produkt, který jste měl bylo opravdu Penzijní připjištění placené do penzijního fondu? To znamená příspěvek od státu 50 až 150 Kč? Neměl jste něco jiného?
Deer. Když Vás bude bolet zub, tak taky budete chodit za známýma? Ne, půjdete k odborníkovi-zubaři.Sakra lidi, už konečně pochopta, že i přes finance jsou tu odborníci. A že vám dokáží kvalifikovaně poradit i v takovéhle "maličkosti". Jen se na Vaši fin.situaci podívají trošku jinýmy očima, než Vy . A troufám si tvrdit, že najdou řešení, které Vás nebude finančně bolet
. To, co Vám radí známej, to je jako by Vám řekl, ať hodíte peníze na hromadu a zapálíte
. To ho taky poslechnete?
Z internetu - stařenka
Dávka penzijního připojištění patří podle zákona o příjmech mezi tzv. kapitálové příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů.
Jednorázové vyrovnání se považuje za základ daně po snížení o příspěvky účastníka penzijního připojištění a po odečtení příspěvků od státu. Předmětem daně jsou příspěvky od zaměstnavatele, výnosy z příspěvků účastníka, výnosy z příspěvků státu a z příspěvků zaměstnavatele, případně třetí osoby.
Příspěvky zaměstnavatele jsou od daně osvobozeny v případě, že dávka z penzijního připojištění je vyplácena formou penze.
Zdanění 15% provádí Fond v souladu se zákonem ČNR č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů _ část I. _ Daň z příjmů fyzických osob, § 8, odst. 7. Daň se vztahuje na všechny smlouvy o penzijním připojištění, které jsou ukončené jednorázovým vyrovnáním, bez ohledu na věk účastníka a výši započítaných měsíců.
Způsob ukončení | Příspěvek | Výnos z příspěvků | ||||
účastníka | státní | firmy | účastníka | státní | firmy | |
Řádné ukončení penzí | 0% | 0% | 0% | 15% | 15% | 15% |
Jednorázové vyrovnání penze | 0% | 0% | 15% | 15% | 15% | 15% |
Odbytné - předčasné ukončení | 0% | vrací | 15% | 15% | vrací | 15% |
Pt. Krásné, přehledné, srozumitelné.
I když ... Příspěvek - to je to, co si dávám já(zaměstnavatel) a co dostanu od státu (např. já vložím 100 Kč . dostanu 50Kč).
Výnos z příspěvků - to je úrok z toho, co si tam já (nebo zaměstnavatel či stát) dám
Takhle krásně , jako my tady dohromady. to nevysvětlí ani ministr financí.Proto, aby si ušetil práci s vysvětlováním, tak PP zruší
Nebylo by výhodnější než rušení penzijka jít někam na brigádu? Přijít o vše státního dělá z penzijka nejhorší produkt na finančím trhu. Vlastně ještě horší je berňák, ale to je mimo hranice
Někdy je práce víc, někdy méně, někdy je lepší, někdy horší, někdy víc nekdy méně peněz. Tak to u většiny z nás chodí. Povalečů typu Paris Hilton je málo a tokoví obvykle nepíší na tento web
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.