Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jsem jako OSVČ povinný platit důchodové pojištění?

Od: anonymmm odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda jsem jako OSVČ povinný platit důchodové pojištění? Pracuji v Německu na smlouvu na stálo a v ČR jsem si nedávno založil živnost. UŽ mám výpis z živnostenského rejstříku, i IČO mám. Ale přišel mi teď dopis od ČSSZ, že na základě oznámení o SVČ mi posílají číslo účtu a VS, jak platit důchodové pojištění a je to částka cca 3500 kč. Nějak to nechápu, protože musím vyplnit ještě formulář A1, tím že mám smlouvu v Německu a tady to chci mít jen jako vedlejší činnost. Ale už vůbec nerozumím tomu, proč bych měl platit důchodové pojištění, chci se teda zeptat, jestli je to povinné? V dopise totiž je napsané: Vaše minimální výše zálohy..., nebo Je-li OSVČ povinna hradit zálohu na pojistné,... Vyvolává to ve mně dojem jakoby to bylo na mě zda chci nebo nechci platit (ten způsob, kterým to je napsaný) , ale radši se ptám. Děkuj za odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Sociální pojištění 29,2% = Důchodové pojištění 28% + 1,2% poplatek na politiku zaměstnanosti.

Pokud chcete, můžete si doplácet Nemocenské pojištění 2,1%, které je dobrovolné.

Pokud jste si zřídil v ČR živnost, musíte platit minimální ZP + SP. Až stát - úřad - pojišťovna rozhodne na základě Vašeho podání jinak, pak platí to, jak stát rozhodl.

Nebojte, přeplatky se vrátí nebo zaúčtují, nikdo vás neobere. A ani vy z neutečete systému daní.

hodnocení

0x
Citace:
Souběžný výkon samostatné výdělečné činnosti v jednom členském státě a zaměstnání v jiném členském státě:
Osoba vykonává samostatnou výdělečnou činnost na území ČR a souběžně pracuje jako zaměstnanec v jiném státě = podléhá právním předpisům ČR jako OSVČ a současně podléhá právním předpisům jiného státu jako zaměstnanec
článek 14c(b), Příloha VII nařízení Rady (EHS) č. 1408/71
Jedná se o výjimku ze základního principu aplikace právních předpisů o sociálním zabezpečení jednoho členského státu. Formulář E101 se v tomto případě nevystavuje.
Více (zdroj) zde: cssz.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]