Nejste přihlášen/a.
Obyčejný dopis jde většinou 2 - 3 dny. Ovšem pošťáků je málo, takže dopisy často roznáší nezodpovědní brigádníci, kteří zřejmě neumí číst. Nezřídka se stává, že takový "doručovatel" nenajde v domě zřetelně označenou schránku a dopis pohodí kdesi vedle schránek. Takový dopis vhodím do příslušné schránky sám. Občas ale najdu u schránek pohozenou obálku, na které je adresa zcela jiného domu. V takovém případě příslušná schránka v domě logicky není. Já nemám čas, ani náladu dělat práci za doručovatele a cizí dopis, válející se na chodbě, ignoruju. Kde nakonec skončí netuším .
To je případ od případu, někdy dva dny, jindy nemusí dojít vůbec. Jednou do roka píšu do Německa obyčejné psaní, došel vždy do třech dnů . Letos prvně to trvalo dnů deset.
Záleží na tom kam se posílá. Osobně mám poštovní schránku do které chodí dopisy poslední 2 roky včetně avíza na úřední celkem nekonečně dlouho. Řešeno s poštou nejméně 3x na různých místech v různých časech, písemně, osobně, s paní poštmistrovou, její nadřízenou apod. Po dvou letech vyřizování se nic nezměnilo. Občas si pošlu testovací dopis sám sobě z různých venkovních schránek. Zatím nikdy nepřišel.
Předpokládám obyčejný dopis po ČR.
> jak to popřípadě řešit?
Ze stránek České pošty: "Podání ani dodání Obyčejného psaní se nestvrzuje, za tuto zásilku Česká pošta od podání do dodání neodpovídá".
Už jsem zažil i 4 týdny (počítám-li to od vybrání schránky v pondělí, tak přesně 28 dnů). Klatovy - Praha. Do té doby držel rekord balíček z Olomouce (hlavní pošty), kde se odesílatel trefil na středu před prvním májem (30. dubna), v pátek 2. května pošta asi nepremávala, a balíček přinesl pošťák až v sobotu (!) 10. května, což bylo divné, pošta normálně v sobotu nechodí. Ale tohle je už hodně let, dnes by 10 dnů bylo dost rychlé doručení, ale tehdy pošta zvládala doručovat druhý nebo třetí den.
Ale jinak standard je mezi týdnem a dvěma a bez ohledu na to, jestli nalepíte známku A (včetně oné poznámky D+1 dneska asi D+3) nebo B. U známky A by mělo být doručeno do 3 dnů, ale v praxi to prostě nefunguje.
A cizina, to je teprve dílo, z dovolené z Itálie chodí příbuzným dopisy ještě 6 meděl, my jsme dávno doma a oni teprve začínají dostávat pohledy. Podobně ostatní země včetně Slovenska, ale to většinou dojde do 3 týdnů. Zase naopak se stalo, že vloni jsme při přestupování ve Vídni poslali pohled, do schránky jsme ho házeli večer a druhý den ráno ho měli příbuzní v zapadlé vísce na okraji středočeského kraje, asi se česká i rakouská pošta spletly a pohled šel okamžitě (přitom co jsem četl, tak rakouská pošta je ještě horší než ta česká).
Pořád považuju fyzický pohled se známkou za to nejlepší. Taky kdekoliv jsem, moje první kroky vedou na poštu pro známky. Takže zkušenosti s posíláním pohledů mám.
Já jsem jednou (kdysi) odpoledne podal dopis ve vesničce u hranic a přišla druhý den ráno na druhý konec republiky.
Když jsem poslal dopis z Krajského města do toho samého Krajského města, přišla zásilka za 3 pracovní dny - z pondělka na čtvrtek.
Když jsem byl malý, poslal jsem pohled z pionýrského tábora ve Vranově nad Dyjí rodičům, a ten došel asi deset dní poté, co jsem byl už z tábora doma.
Dnes mám datovou schránku. Nejlepší řešení pro váš život.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.